IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паскал Донаху бе преизбран за председател на Еврогрупата

48-годишният ирландец, който заема поста от юли 2020 г., беше единственият кандидат за председателската длъжност

07:50 | 06.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Паскал Донаху (в средата). Снимка:  EPA/OLIVIER HOSLET
Паскал Донаху (в средата). Снимка: EPA/OLIVIER HOSLET

Ирландецът Паскал Донаху бе преизбран днес за председател на Еврогрупата, предаде Ройтерс.Еврогрупата е неформален орган, в който членуват финансовите министри на 19-те страни, които имат еврото за своя валута.

Председателят ѝ се избира с консенсус на заседание на министрите в Брюксел. 48-годишният Донаху, който заема поста от юли 2020 г., беше единственият кандидат за председателската длъжност.

Председателят на Еврогрупата е една от фигурите с голямо значение в Брюксел, редом с председателите на трите големи европейски институции - председателката на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола, а също така и с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

Задачата му е да председателства месечните заседания на финансовите министри на страните от Еврогрупата, чиято цел е координиране на националните икономически политики на страните от Еврозоната.

Донаху обеща да положи усилия, за да се справи с напрежението между северните и южните страни в Еврогрупата.

Първата среща на Еврогрупата се състоя на 4 юни 1998 г. в Люксембург. Първият председател на Еврогрупата беше Жан-Клод Юнкер. Той беше сменен от Йерун Дейселблум, Марио Сентено и Паскал Доноху.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още