IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След победа в Джорджия демократите в САЩ печелят мнозинството в Сената 

Досегашният сенатор Рафаел Уорнък победи републиканеца Хершел Уокър, протеже на бившия президент Доналд Тръмп

07:22 | 07.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Досегашният сенатор от демократите Рафаел Уорнък. Снимка:  EPA/JIM LO SCALZO
Досегашният сенатор от демократите Рафаел Уорнък. Снимка: EPA/JIM LO SCALZO

Партията на американския президент Джо Байдън спечели ново място в Сената на САЩ във вторник с победата на демократа Рафаел Уорнък в Джорджия, което им гарантира мнозинство, съобщават американските телевизионни мрежи.

Досегашният сенатор победи републиканеца Хершел Уокър, протеже на бившия президент Доналд Тръмп. Тази победа затвърждава много крехкото мнозинство на демократите в горната камара на Конгреса. 

На втория тур на изборите Уорнък и Уокър отново се изправиха един срещу друг, след като и двамата кандидати не успяха да съберат 50 процента от гласовете при първия опит в началото на ноември. Следователно според избирателния закон на щата бе необходимо да се проведе втори тур на изборите.

На т.нар. междинни избори през ноември демократите вече си бяха осигурили 50 от 100-те места в Сената и по този начин отново контролираха важната камара на Конгреса. Това е така, защото вицепрезидентът на Демократическата партия на САЩ Камала Харис, която е и председател на Сената, има право да гласува в патова ситуация. С мандата на демократа Уорнък партията вече разполага с 51-во място в Камарата - и малко по-удобно мнозинство, отколкото досега.

Първата половина от мандата на Байдън показа колко важно може да бъде 51-ото място в Сената за демократите. Двама сенатори от собствените му редици усложниха живота на Байдън и блокираха няколко негови политически плана. По-специално демократът Джо Манчин многократно възпрепятства плановете на Байдън и по този начин пренебрегна собствената си партия и президента. С 51-ото място демократите вече не могат да бъдат възпрепятствани, поне не само от Манчин.
Барак Обама подкрепи своя чернокож съпартиец Рафаел Уорнък. Снимка: Dustin Chambers/Bloomberg Барак Обама подкрепи своя чернокож съпартиец Рафаел Уорнък. Снимка: Dustin Chambers/Bloomberg
Предизборната кампания в Джорджия привлече голямо внимание. Поради изключителното ѝ значение за структурата на властта в Сената в нея се намесиха известни политици и от двете партии. Срещу 53-годишния Уорнък, чернокож пастор, републиканците изпратиха в надпреварата бившата футболна звезда Уокър, също чернокож. 60-годишният Уокър получи подкрепа от Тръмп по време на предизборната кампания, но беше подложен на натиск от обвиненията на две жени, които обвиниха Уокър, че ги е подтикнал да направят аборт, след като са имали връзки с него. Историята е особено пикантна и поради факта, че Уокър се кандидатира като строг противник на абортите. Той отрича обвиненията.

Байдън не се появи в Джорджия по време на предизборната кампания преди втория тур на изборите - при ниския му рейтинг на популярност появата на негов партиен колега вероятно щеше да бъде по-голямо политическо бреме за Уорнък. Вместо това популярният бивш президент демократ Барак Обама дойде в Джорджия, където делът на чернокожите избиратели е по-висок, отколкото в много други щати.

Уокър, републиканец, отново получи подкрепа от Тръмп малко преди изборите. Въпреки това Тръмп също се въздържа от съвместна изява в кампанията преди втория тур на изборите и вместо това агитира за Уокър на дигитално събитие в понеделник вечерта (местно време). 

Преди три седмици Тръмп обяви, че иска отново да се включи в надпреварата като кандидат за президент на Републиканската партия през 2024 г. Тъй като влиянието му в партията вече е намаляло, поредното поражение на подкрепян от него кандидат е особено горчив хап за него. Като цяло демократите се представиха неочаквано добре на изборите за Конгреса. Те изгубиха мнозинството си в Камарата на представителите, но с по-малка разлика, отколкото се очакваше.

На изборите през миналия месец Уорнок водеше Уокър с 37 000 гласа от почти 4 милиона гласували, но не достигна прага от 50%, необходим за избягване на балотаж. Футболна легенда не успя да преодолее множество обвинения, включително твърдения, че е платил за абортите на две бивши негови приятелки. Кандидатът на републиканците за Джорджия Хершел Уокър, протеже на бившия президент Доналд Тръмп. Снимка: Cheney Orr/Bloomberg Кандидатът на републиканците за Джорджия Хершел Уокър, протеже на бившия президент Доналд Тръмп. Снимка: Cheney Orr/Bloomberg

Победата на демократите в Джорджия затвърждава мястото на щата като бойно поле две години, след като Уорнок и неговият колега демократ Джон Ософ спечелиха балотажи през 2021 г., които дадоха на партията контрол над Сената само месеци, след като Байдън стана първият кандидат за президент на Демократическата партия от 30 години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още