IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган отново вади картата на национализма в опит да получи избирателна подкрепа

Ходът е предимно политическа агитация, тъй като управляващата коалиция, водена от ПСР, няма достатъчно гласове за прокарване на исканото изменение

20:08 | 07.12.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турският президент Реджеп Ердоган работи по консолидирането на своята консервативна електорална база преди изборите в страната следващото лято. Държавният глава предлага конституционни изменения, които ще разширят правата за носене на забрадки на обществени места и забрана на еднополовите бракове, съобщава Bloomberg.

Ходът е предимно политическа агитация, тъй като управляващата коалиция, водена от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, няма достатъчно гласове, с които да прокара изменението.

Но дори и да се съберат достатъчно гласове за прокарването им в парламента, те само ще подчертаят статуквото в конституцията. Турското законодателство не забранява изрично еднополовите бракове, но определя брака като съюз между „мъж и жена“. В същото време всички ограничения за носене на забрадки в училища и държавни сгради бяха премахнати преди десетилетие.

Управляващата коалиция се нуждае от две трети от гласовете на 600-те депутати, за да внесе промени в конституцията или 360 гласа за инициирането на референдум. ПСР и партньорите ѝ държат 335 места, което прави каквито и да е било по-нататъшни ходове невъзможни без опозицията.

Членове на опозиционния блок разглеждат въпроса дали те трябва да отхвърлят предложението като цяло или да се гласува само за изменението за забрадките, което като цяло има широка подкрепа сред партиите.

Идеята за включването на вече съществуващи закони в конституцията се появи първо през октомври, след като опозиционният лидер Кемал Кълъчдароглу обеща да предложи проектозакон, гарантиращ свободата на носене на забрадка. Ердоган допълнително разшири идеята като я преобрази в конституционно изменение и допълни текст, който да забранява еднополовите бракове.

С наближаването на ключовите избори догодина Ердоган отново използва консервативната карта в опит да привлече на своя страна избиратели. На фона на инфлацията, която е на 22-годишен връх, и публичното недоволство срещу състоянието на икономиката, консервативно-националистичният му алианс прави всичко възможно да разедини хлабавия опозиционен блок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 1 година
нали за това е измислена националната Държава и национализЪма... няма нищо чудно, докато народа е прозз, това работи неотказно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още