IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин разработва таен план за бягство във Венецуела или Аржентина?

Обкръжението на лидера не изключва възможността той да загуби войната, властта и да се нуждае от спешна евакуация някъде, казва бивш автор на речите на Путин

21:13 | 08.12.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Путин по време на Източния икономически форум във Владивосток. Снимка:  EPA/GAVRIIL GRIGOROV
Путин по време на Източния икономически форум във Владивосток. Снимка: EPA/GAVRIIL GRIGOROV

Въпреки че руският президент Владимир Путин е публично уверен в победата си след инвазията в Украйна, неговите довереници може би вече разработват план за бягство в случай на поражение. Това разкрива бивш автор на речите на кремълския лидер в канала си в Telegram, както съобщава списание Newsweek. Абас Галджамов, който работи и като политически анализатор, се позовава на доверен източник. Източникът му e казал, че Кремъл разработва резервен план още от пролетта, който ще влезе в сила, ако войната бъде загубена. Този план предвижда Путин и близкото му обкръжение от лидери да избягат във Венецуела.

„Обикновено не разказвам истории от вътрешни източници, но днес правя изключение. Първо, имам прекалено голямо доверие на източника, и второ, информацията е много пикантна", пише Галямов. Неофициално проектът се нарича „Ноев ковчег", казва той. Според съобщенията Аржентина и Венецуела са сред основните варианти за бягство на Путин в момента, но в ранните етапи на разговорите се е разглеждал и Китай.

„Както подсказва името „Ноев ковчег", става дума за намиране на нови страни, в които да отидат, в случай че нещата в родната им страна станат съвсем неудобни", пише още Галямов в Telegram и заключава: „Обкръжението на лидера не изключва възможността той да загуби войната, да загуби властта и да се нуждае от спешна евакуация някъде“. 

Бившият говорител на Путин, който от 2018 г. живее в изгнание в Израел, дава по-конкретни подробности: неговият източник му е казал, че Юрий Курилин, вицепрезидент и ръководител за HRотдела на руската енергийна компания „Роснефт", е :човекът на място", който прави всички приготовления за евакуацията на лидера на Кремъл във Венецуела. За съжаление, източникът му не е знаел повече подробности, пише още Галямов и добавя подигравателно: Ако в Русия кажат, че всичко върви по план, трябва да се уточни какъв план се има предвид. „Изглежда имат повече от един план". 

"През лятото той (Курилин) официално подаде оставка от [Роснефт] и сега се е посветил изцяло на „Ноевия ковчег", пише Галямов. „Той има американско гражданство и добри връзки. Завършил е университета „Хейуърд" в Калифорния и е работил в структурите на ВР, включително на високия пост директор по корпоративните въпроси“. 

Проверка на Newsweek установява, че Курилин все още фигурира като вицепрезидент и ръководител на персонала на „Роснефт" в сайтове, включително в профилната страница на компанията на Wall Street Journal.

Руското външно министерство засега отказва да коментира запитването на Newsweek за евентуалния план на Путин. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 може да си направиш мини бункер у вас в мазето и да го поканиш там да се укрива... няма да ти изяде много място, педя човека, ще пасне точно зад бидоня със зеле !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Нищо подобно! Вождът на Поднебесната кинкалерия е бил информиран от китайските разузнавателни служби за материала на Абас Галджамов в Нюзуик относно новото местожителство на Путин и е планирана конфиденциална среща между двамата на територията на Хондурас, докато екипът на Путин реши окончателно къде ще бяга - в Аржентина, Венецуела или Еквадор. Има и резервен план *Ц* за Барбадос и Тобаго, където Путин е поканен от местния монарх за зет и военен министър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
До: valentino29... По-интересният въпрос е , защо отиде в СА да се срещне лично с краля , а не отиде в кремля да се срещне със зануленият ?! Седянката със зануленият си я направи в Казахстан ... :))) ... Фащаш ли , че вожда на поднебесната кинкалерия , демонстрира пренебрежението си към нечестивият в най-мирната държава не много тактично ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: valentino29 ще го преживея... а утре Си къде ще ходи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 13
valentino29
преди 1 година
До: khao Не е в бункера,в главата ти е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 11
valentino29
преди 1 година
До: khao: Ха сложих ти минус,..по инерция! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 12
khao
преди 1 година
До: valentino29 и кво като е в саудитска арабия, а пък днес путин все още си е в бункера...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 13
valentino29
преди 1 година
Петроюан!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 1 година
До: toto 2 Нямало да бяга във Венецуела или Аржентина. А около *** river, Philippines.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 8
mr. Yoda
преди 1 година
До: toto 2 Once you start down the dark path, forever will it dominate your destiny. Consume you, it will. (Yoda) След като тръгнете по тъмния път, той завинаги ще доминира над съдбата ви. Погълне те, ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още