IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС подкрепя Габровски за правителство при ясни цели и приоритети

"Продължаваме промяната" и "Възраждане" отказаха среща с кандидата за премиер на ГЕРБ

12:14 | 09.12.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

За да има кабинет, трябва да има яснота за неговите цели и приоритети. Това заяви председателят на парламентарната група на ДПС и лидер на партията Мустафа Карадайъ по време на среща с кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски. 

Габровски се срещна с представители на Движението за права и свободи и представи визията си за съставяне на правителство с първия мандат. Той посочи, че търси екип от професионалисти без ярка политическа окраска, които да могат да преведат България през тези критични месеци, за да избегнем влизането в нов цикъл на предсрочни избори. По думите му ако сега не съставим правителство, има опасност от следващи и по-следващи избори.

Карадайъ акцентира на нуждата от диалог, тъй като по думите му години наред в България са наблюдават „ултиматуми и отказ от разговори“, а не политически диалог.

От ДПС поискаха да чуят целите, приоритетите и персонален състав на евентуално правителство, което да се реализира с първия мандат. „Нормалността за нас минава през диалога. За да има кабинет, за ДПС нормалността е аксиома, но освен аксиомите, трябва да търсим и формулите. Затова за нас е много важен елемент и програмата - цели, приоритети, включително и професионалния състав на кабинета", заяви Карадайъ. 

Като важни теми лидерът на ДПС отбеляза доходите, борбата с инфлацията, енергийната сигурност, приемането на България в еврозоната, работата по Плана за възстановяване и устойчивост.

По отношение на персонален състав на бъдещ кабинет Габровски отказа да назове конкретни имена, но уточnи, че ще се спре на доказани хора с авторитет сред гражданите.

Габровски посочи и пред ДПС приоритетите, върху които иска да гради правителство, а именно - законите за реализиране на Плана за възстановяване и устойчивост, влизане в Шенген и еврозоната. „Ако влезем в цикъл на предсрочни избори, вероятността за положителен развой за еврозоната намалява драстично", посочи Габровски.

„Като гражданин се чувствам лично засегнат, че ни отделят в отделна група за Шенген. Това е сигнал, че при нас нещо не е както трябва“, коментира по горещата тема той.

Относно Плана Карадайъ заяви, че по него за България са предвидени 60 млрд. лева, но „не е ясно дали ще ги вземем, защото не сме си написали домашното“. Той подчерта, че са нужни усилия от българските политически партии и българската дипломация, „за да докараме европейските средства до българските граждани“. 

В отговор Габровски посочи, че „ако се въртим в спиралата от избори, то няма как да вземем тези 60 млрд., нито да влезем в Шенген, защото проблемът там е липсата на доверие“.

За Габровски други важни теми са борбата с корупцията, както и енергийната независимост. Той отново подчерта готовността си да търси конституционно мнозинство в 48-ото Народно събрание за осъществяване на съдебната реформа.

Николай Габровски обобщи, че тезите на ДПС показват, че по повечето неща мислят в една посока, но ако няма работещо правителство, няма как да бъдат изпълнени.

Досега Николай Габровски проведе разговори с „Демократична България“„БСП за България“ и „Български възход“.

От „Продължаваме промяната“ отказаха писмено среща с Николай Габровски. В писмо от парламентарната група благодарят за поканата за среща с цел съставяне на правителство. 

„Продължаваме промяната“ многократно заяви позицията си, че няма да подкрепим предложеното с първия мандат правителство и по тази причина не бихме могли да удовлетворим молбата Ви за среща, се казва в текста. „Продължаваме промяната“ изразява готовност да проведат разговори с Николай Габровски на следващ етап и да дискутират 16-те приоритетни за коалицията политики, ако Габровски стане министър-председател. 

Вчера от „Възраждане“ също заявиха, че няма да се отзоват на поканата за разговори на Габровски. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още