IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влизането на България в Шенген е важно за по-малко от половината българи

Mашинният вот се очертава като по-предпочитан вариант за гласуване на избори, сочи проучване на Галъп

13:19 | 09.12.22 г.
Снимка: БГНЕС/EPA/GYORGY VARGA
Снимка: БГНЕС/EPA/GYORGY VARGA

Влизането на България в Шенгенското пространство е важно в една или друга степен за по-малко от половината българи. 46,2% от участниците в проучване на „Галъп интернешънъл болкан“ го смятат за важно, докато една трета са повече или по-малко на обратното мнение. Немалък дял от респондентите – 21,3%, не могат да преценят.

Графика: Галъп Графика: Галъп

За младите, хората в активна възраст, както и за тези от столицата, темата е много по-важна, отколкото за възрастните и пенсионерите.

Като цяло личи, че в България отсъства достатъчно ясно мнение по темата, коментират социолозите.

Назад в годините в изследванията винаги е личало, че въпросът е сравнително далечен за масовия вкус. Преди седем години например, когато този въпрос отново беше зададен, темата дори е показвала по-голяма важност за масовото съзнание в сравнение със сега.

Тепърва ще се разбере влиянието на започващата нова политизация по този проблем, отбелязват от „Галъп“. Трябва да се отбележи, че данните са отпреди вчерашното решение на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи да отхвърли предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген.

Защо Австрия и Нидерландия ни спряха за Шенген?

Защото България не убеди всички страни в готовността си за присъединяване
Защото проблемите с корупцията все още не са решени
По политически причини, въпреки че България отдавна е изпълнила изискванията
Не ме интересува
Общо 220 гласа

Mашинният вот - по-предпочитан вариант за гласуване на избори

Проучването включва и въпрос за начина на гласуване на изборите в страната. 55% от респондентите приемат, че е по-добре да се гласува основно с машини и по изключение с хартия – както на последните избори. Над една трета предпочитат смесен вариант – да има възможност за гласуване и с машини, и с хартиена бюлетина. Останалите не могат да отговорят.

Графика: Галъп Графика: Галъп

Машинният вот е предпочитан в мнозинство от електоратите на „Български възход“, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“. Привържениците на БСП и ДПС пък са тези, които предпочитат смесения подход за гласуване. При електората на ГЕРБ дяловете на двата отговора са почти без разлика. Любопитно е, че негласуващите също биха предпочели по-скоро машинния вот.

Графика: Галъп Графика: Галъп

Младите, хората в активна възраст, както и по-високо образованите са привърженици на машинния вот. Обратното, най-възрастните, пенсионерите, живеещите в селски райони, както и по-слабо образованите предпочитат смесения подход.

Изводите са от редовната независима програма на ежемесечни изследвания на общественото мнение на „Галъп интернешънъл болкан“. Тази вълна е проведена сред 807 пълнолетни българи по метода „лице в лице“ с таблети между 24 ноември и 2 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още