IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията може да е преминала пика си, но още не е победена

Правилната лихвена политика на централните банки си остава сложен въпрос

12:00 | 10.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-накрая има признаци, че глобалният инфлационен натиск може би е преминал своя пик. Фабричните цени и разходите за превоз намаляват. Цените на храните се охлаждат, а тези на природния газ в Европа паднаха рязко от върховете си през август. Тъй като смущенията в международната верига на доставки и скоковете при цените на суровините бяха в основата на тазгодишното ускоряване на инфлацията, сега тя се понижава. В САЩ годишният ръст на цените намалява от юни, а миналия месец инфлацията в еврозоната спадна за първи път от 17 месеца. Въпреки че това са безспорно положителни предзнаменования, с които да изпратим 2022 г., задачата за централните банкери няма да стане много по-лесна, пише Financial Times в редакционен коментар.

Централните банки в развития свят повишаваха енергично лихвените проценти тази година, за да ограничат търсенето и да смажат инфлацията. Те се ръководеха от три критерия в своя цикъл на повишаване: колко бързо, колко далеч и за колко време. Тъй като инфлацията показва признаци на преминаване на върха си, е логично централните банки да обмислят намаляване на темпото, дори и само за да преценят как се развива инфлационният тренд. След поредица от мощни повишения от по 0,75 процентни пункта, председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл намекна за потенциално по-малки повишения в обозримо бъдеще. Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ) може да последват примера. Докъде трябва да стигнат с лихвените повишения е въпрос за един милион долара - или може би за 1,1 милиона, ако го индексираме с инфлацията.

Дори инфлацията да е преминала пика си, тя е близо до 40-годишни върхове. Сега не е моментът за задържане или намаляване на лихвите. Глобалният натиск може да отслабва, но основната инфлация, която изключва цените на енергията и храните, все още е висока - особено цените на услугите, които се влияят от растежа на заплатите. По-високата цена на кредита би ограничила натиска от вътрешното търсене. Въпреки че инфлационните очаквания спаднаха и имаше някои зараждащи се признаци, че затягането на трудовия пазара може да отслабне, централните банки са прави да се притесняват от трайно високи цени. Пазарът на труда в САЩ остава горещ, като наемането и заплатите надминаха очакванията през ноември.

Теоретиците на монетарната политика сочат, че централните банки трябва да повишат лихвите над „неутралното“ ниво, отвъд което те имат свиващо въздействие върху икономиката. Въпреки че оценките варират и се променят с времето, по някои показатели АЦБ и Фед може вече да са там, а ЕЦБ се приближава. Дори когато това болезнено ниво е достигнато, си остава сложен въпросът колко по-високо да се отиде и на какво ниво да се остане. Трудно е да се знае до каква степен възможните рецесии през следващата година - предизвикани от високите цени - ще ерозират търсенето, точно когато закъснелите ефекти от повишаването на лихвите започнат да се проявяват.

Колкото по-високи са лихвените проценти, толкова повече централните банкери ще бъдат предпазливи да не развалят нещата. Жилищните и финансовите пазари понесоха бързи лихвени ръстове тази година и напрежението нараства. Множеството неизвестни, включително развитието на войната в Украйна и възможността за възстановяване на китайското търсене на стоки и енергия през следващата година, особено ако Пекин облекчи допълнително Covid ограниченията, означават, че остават много рискове от вдигане на инфлацията. Тъй като Фед и АЦБ се освобождават от притежаваните от тях държавни облигации чрез „количествено затягане“, което ЕЦБ също обмисля, също така е несигурно как промените в балансите на централните банки могат да повлияят на инфлацията и финансовата стабилност.

Потенциалното преминаване на пика при ценовия натиск е добре дошло след серията от лоши новини за инфлацията през 2022 г. Засега може да е разумно централните банкери да намалят темповете на повишаване на основните си лихви, докато чакат по-ясни доказателства, че вътрешният ценови натиск се охлажда преди да се установи на по-ниско ниво. Бдителността за глобални шокове също ще бъде важна. Правилната лихвена политика няма да е лесна. Въпреки че инфлацията може да е преминала своя връх, едно е сигурно: твърде рано е да я обявим за победена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 10.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
Този пик на инфляцията е постижение с цени на газа в хранилищата около 25 евро мегават за 21г.Следващия пик ще е постижение с 100 евро мегават цена на газа за 22 г От тука следва да има таван на еурибор по пет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още