IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри окончателно предоставяне на военна помощ за Украйна

НС одобри споразумение между министерствата на отбраната на България и Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение

15:31 | 09.12.22 г. 5
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България ще изпрати първата си военна помощ за Украйна след руската инвазия, след като в петък парламентът одобри списък с оръжия, изготвен от служебното правителство. Тя беше една от малкото страни от ЕС, които не изпратиха помощ, след като през май приятелски настроената към Русия БСП, коалиционен партньор в предишното правителство, блокира предишното предложение.

„За“ решението гласуваха 148 депутати, „против“ - 46, а „въздържал се“.

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Демократична България" и "Български възход" подкрепиха единодушно проекторешението. От "Продължаваме промяната" един депутат се въздържа, а останалите гласуваха "за". "Възраждане" гласува единодушно "против". От "БСП за България" един народен представител (Явор Божанков) гласува "за", а останалите му колеги бяха "против", предава БТА.

В началото на ноември парламентът одобри предоставяне на военна помощ за Украйна. 

Тогава Народното събрание възложи на Министерския съвет в срок до един месец да внесе проект на решение за предоставяне на военна и военнотехническа подкрепа за Украйна, "като принос към общите усилия на международната общност за подпомагане жертвите на агресията, съобразно българските възможности, гарантирайки сигурността и защитата на населението". 

Списъкът с оръжия е засекретен, но правителствени служители заявиха, че София ще изпрати предимно леко въоръжение и боеприпаси. 

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че България, която е член на НАТО, не може да си позволи да изпрати произведени в Русия зенитно-ракетни системи или изтребители МИГ-19 и СУ-25, които Киев иска.

"Подходът ми е консервативен, защото трябва да осигуря отбранителните способности на България. Помощта е изцяло съобразена с приоритетите на Украйна, но ние не изпращаме системи С-300, нито самолети МИГ-29 или СУ-25", заяви Стоянов пред Нова телевизия в петък.

Днес в началото на дебатите заседанието беше закрито, но по-късно отново стана публично, а по време на закритата част народни представители от "БСП за България" излъчваха на живо в социалните мрежи случващото се в пленарната зала.

Министърът на отбраната да разсекрети списъка на оръжията, които предоставяме на Украйна, призова на брифинг в Народното събрание председателят на левицата Корнелия Нинова.

„Въоръжението, което ще бъде предоставено на Украйна, е в съответствие с моя консервативен подход“, заяви вчера служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Вчера на съвместно закрито заседание парламентарните комисии по отбрана и по външна политика подкрепиха проект на решение за оказване на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна. Решението с вносител Министерски съвет предвижда Народното събрание да разреши пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна годишно за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на България във връзка с провеждане на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна. Предвижда се още участието на до 50 български военнослужещи за обучение за използването на предоставено в рамките на Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна въоръжение и техника на територията на държави членки на ЕС и/или в България.

Предвижда се и участието на до 5 български военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Полша и/или Многонационалното командване за специализирана подготовка в Германия, гласи още проекторешението.

Подкрепата за Украйна се предлага да бъде реализирана по два начина. Първият е чрез сключване на споразумение на двустранна основа с украинската страна за предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Вторият механизъм за подпомагане на Украйна е чрез принос към Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна (EUMAM UA).

Целта на мисията е да допринесе за увеличаването на военните способности на украинските въоръжени сили за ефективно провеждане на операции с цел предоставяне на възможност на Украйна да защитава териториалната си цялост в рамките на международно признатите си граници, както и да упражнява ефективно суверенитета си и да защити цивилното население, се посочва в мотивите на вносителя - Министерският съвет. 

„С това решение стъпваме на картата на цивилизования свят“, заяви Стоян Михалев от "Демократична България". „Това Народно събрание не е изпълнителна власт, имаше достатъчно експерти, които са изготвили списък какво можем да предоставим, какви са спецификите на това оръжия“, коментира Михалев. Той нарече решението закъсняло, но заяви категоричната подкрепа на формацията за него.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че има теми, които са за партийно-политическа употреба, но и такива, за които колкото по-малко се говори, е по-добре за самата тема. За него случаят е точно такъв. Той заяви, че трябва да бъдем лоялни, но и достойни членове в ЕС и НАТО. „А в Народното събрание остава да бъдем последователни и да утвърдим предложеното от Министерския съвет, без да употребяваме темата за тяснопартийни политически интереси“, каза той.

От левицата за пореден път настояха в парламента да дойдат представители на изпълнителната власт и президентът Румен Радев и осъдиха изпращането на оръжие за Украйна.

Явор Божанков от "БСП за България" обаче изрази различно от парламентарната си група мнение - той не вярва, че с това решение България ще бъде въвлечена във война. „Решението е важно, то е символично и ще постави страната ни по пътя на нейния цивилизационен избор“, изтъкна депутатът. Божанков напомни, че Русия наскоро ни е обявила за неприятелска страна, без да сме изпращали оръжие. Войната ще свърши, ще бъде лицемерно България да иска да е част от програмите за възстановяване на Украйна, подчерта представителят на левицата.

„Опорката, че всички правят така, пада, защото има европейски държави, които казаха "не" на доставянето на оръжие за Украйна, а предоставят хуманитарна помощ, приемат бежанци“, заяви лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова. „Ако сме народ и държава, която мисли за националния си интерес, трябва да водим този разговор без оценки и политически "изхвърляния", допълни тя.

Нинова изрази съмнения, че депутатите знаят какво ще гласуват точно днес. „До започването на заседанието днес едва 16 от 240 народни представители са прочели в секретно деловодство какво гласуват. Останалите в невежество, покорно, ще натиснат копчето, с което ще решат един от най-важните въпроси за България“, коментира Корнелия Нинова. Позицията на "БСП за България" е "не" на доставянето на оръжия за Украйна - това ни въвлича в конфликта, "за" търсене на мирно решение, успокояване на света и България, припомни тя.

Непосредствено след края на дебатите депутатът Явор Божанков беше изключен от парламентарната група на БСП.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) подчерта, че решението е продиктувано от военната експертиза, която е казала какво оръжие може и какво не може да бъде предоставено, съгласувано е и с Украйна, за да може гражданите и цивилната инфраструктура в Украйна да бъдат защитени.

„С действията си в момента "евроатлантическата тълпа", която се опитва да прокара това решение, единственото, което ще постигне, е да засили антиевроатлантическите настроения на българите“, коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

„Нямаме интерес да влизаме в един конфликт, в който вече влизаме, да разгаряме един конфликт, който великите сили вече се опитват да потушат, подчерта той. От "Възраждане" ще направим необходимото, за да може България да следва политика в съзвучие с националните ни интереси и с настроенията на българските граждани“, каза Костадинов.

Законопроектът за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси беше подкрепено от мнозинството в парламента на първо четене. „За“ гласуваха 130 депутати, а „против“ - 36.

Беше прието и предложение срокът между първо и второ четене на законопроекта да бъде съкратен на три дни. 

Въпреки че България не изпращаше досега оръжия за Украйна, производителите ѝ на оръжие отбелязват рязък ръст на износа, показва доклад на Българската стопанска камара от ноември. 

През август Министерството на икономиката одобри сделки за износ на оръжие на стойност над 1 млрд. лева (540,22 млн. долара), повечето от които бяха предназначени за Полша - един от ключовите центрове за изпращане на оръжие за Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 6
valentino29
преди 1 година
Руснаците демилитаризират не само 404 но и ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
doba
преди 1 година
Хех, Инвесторе, гоу'ем редактор. *** = п утин(без паузата)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
doba
преди 1 година
https://***.plovdiv-press.bg/2022/12/09/ердоган-ще-разговаря-за-войната-с-***/307625/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
doba
преди 1 година
Мале, мале, мале, мале... Да видим президент Радев - ще има ли вето или и той е в... кюпа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още