IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Габровски: Екипът за кабинет е почти готов

Всички министри са избрани от мен и не съм се консултирал с Бойко Борисов, каза кандидадът за премиер

23:14 | 09.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/ВЛАДИСЛАВА ГРИГОРОВА
Снимка: БГНЕС/ВЛАДИСЛАВА ГРИГОРОВА

Екипът на правителство е почти готов и е с хора, за които смятам са с висок професионализъм и с добро име. Това заяви кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Николай Габровски в ефира на БНТ.

"Ситуацията безспорно не е лесна, България в момента е в беда", коментира професорът. Той изрази мнение, че проблемите се натрупват и стават твърде много. „Да очакваме, че да повтаряме една и съща грешка, акт, води до различен резултат, ми се струва малко наивно. Ние сме в навечерието на нови потенциални извънредни парламентарни избори, които вероятно ще доведат до същото, което виждаме сега", каза гостът.

Той посочи, че е доволен от консултациите, проведени с ДПС, БСП, "Български възход" и ДБ. "Те дойдоха на среща, означава, че това има отворена врата за разговор", каза Габровски, като допълни, че "кабинетът със сигурност ще бъде вкаран в зала".

Номинираният за министър-председател отказа да даде повече подробности за министрите, но посочи, че не се е консултирал с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов при избора им, тъй като едно от условията е било сам да подбере екипа си.

"Ако се стигне до ситуация, в която този мандат се провали и бъда предложен от друга политическа сила, което зависи от тези сили, най-важното за мен е да се спазват същите принципи, а именно пълната свобода на избор на хората, с които да се обградя, отдалеченост от партийни централи, добро име, висок професионализъм", коментира Габровски.

"България в момента вероятно е на ръба на някаква пропаст – не усвояваме пари от Плана за възстановяване и устойчивост, нямаме почти никаква средства по европейски програми, получихме един шамар с Шенген и сме напът да провалим едно от най-важните неща – влизането в еврозоната. Всичко това стои днес като проблем и ако не е решен днес, след една година няма да има решение", каза Габровски.

"Най-голям шанс да излезем от тази ситуация е с първия мандат, останалото е по-скоро хазартно", допълни гостът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Етиката и морала са кич гусин Премиер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още