IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионираният генерал от НАТО Петр Павел печели президентските избори в Чехия

Победителят във вота е твърд защитник на членството на страната му в НАТО и ЕС и подкрепя предоставянето на допълнителна военна помощ за Украйна

20:55 | 28.01.23 г. 1
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg
Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Пенсионираният генерал от НАТО Петр Павел печели втория тур на президентските избори в Чехия с 57,6% от гласовете, показват първоначалните резултати, публикувани от държавната статистическа служба.

Конкурентът му Андрей Бабиш, който беше министър-председател между 2017 г. и 2021 г., призна поражението си в реч пред поддръжници скоро след обявяването на резултатите, пише BBC.

Бившият генерал ще замени Милош Земан, чийто втори мандат изтича през март.

Балотажът между Бабиш и Павел беше представен като надпревара между популистката олигархия и либералната демокрация. Кампанията беше остра и помрачена от предполагаеми смъртни заплахи и дезинформация.

По-рано тази седмица Павел беше принуден да опровергава в Twitter слуховете за собствената си смърт, разпространени от фалшив уебсайт и имейли, хоствани от руски сървър.

Дезинформацията беше осъдена от Бабиш, който пък няколко дни преди вота отмени всичките си лични изяви поради опасения за личната му безопасност, след като получи анонимна смъртна заплаха.

В реч след обявяването на резултатите от президентските избори Петр Павел коментира, че на вота са победили ценности като истина, достойнство, уважение и смирение. „По-голямата част от чехите споделят тези ценности и е време да ги върнем в политиката“, допълва той.

Павел е твърд защитник на чешкото членство в НАТО и ЕС и се обяви категорично в подкрепа на допълнителната военна помощ за Украйна. Той често се позовава на Вацлав Хавел, драматург, дисидент и първи президент на Чехия след Кадифената революция срещу комунистическото управление.

Победата на Петр Павел се разглежда като потвърждение, че страната му е здраво вкоренена на Запада.

Андрей Бабиш сякаш трудно понася загубата. „Пожелавам ви свят без Бабиш. Забравете за Бабиш. Опитайте се да живеете без Бабиш“, коментира бившият премиер пред репортери. Остри реплики срещу противниците си той отправи и в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 28.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
ratten
преди 1 година
ай честитУ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още