IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц: Да не се състезаваме кой ще достави повече оръжия за Украйна

Германският канцлер е категоричен, че ще направи всичко войната в Украйна да не се превърне във война срещу НАТО

18:17 | 29.01.23 г. 21
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Западните партньори не бива да превръщат доставките на модерно оръжие за Украйна в състезание, предупреди германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Bloomberg. В интервя за Tagesspiegel той  коментира, че опитва да не позволи ескалация на напрежението между НАТО и Русия.

"Моя е отговорността да направя всичко по силите си, за да съм сигурен, че войната на Русия в Украйна няма да се превърне във война срещу НАТО", каза Шолц и допълни, че по този въпрос има пълно единодушие в кабинета.

"Външният министър Аналена Бербок също мисли така", добави той, визирайки гласовете за по-сериозна военна подкрепа в част от управляващата коалиция.

Само преди дни Шолц одобри доставките на танкове Leopard за Украйна. Позицията му относно доставката на изтребители, която се коментира сред съюзниците, обаче е категорична - и дума не може да става в този момент.

В своето интервю Шолц споделя, че е готов да продължи да разговаря с руския президент Владимир Путин. "От Путин зависи да изтегли войските от Украйна и да сложи край на тази ужасна, безсмислена война, която вече коства живота на стотици хиляди", категоричен е германският канцлер.

Преди дни украинският президент Володимир Зеленски коментира пред Sky News, че години преди началото на пълномащабната война в Украйна е опитвал да разговаря със своя руски колега в търсене на дипломатически решения за окупацията на Донбас и Крим. В Москва нито са искали да разговарят директно с него, нито са отговаряли на покани за участие във форуми, организирани от партьнори по искане на Украйна, където двамата държавни глави да разговарят.

Днес Зеленски не вижда смисъл да преговаря с Путин, смятайки, че той обещава едно, а върши съвсем различно.

Шолц коментира, че при своите телефонни разговори с Путин тонът не е бил "неучтив", но руският президент е давал да се разбере, че иска да "инкорпорира със сила" части от съседната си държава. Германският канцлер определя това като "неприемливо".

Той признава, че понякога са дискутирали и конкретни въпроси - износът на зърно, окупираната Запорожка АЕЦ или обменът на пленници. За Шолц обаче най-важното е връщането към действителната тема - как светът да излезе от тази ужасна ситуация. "Предпоставката за това е ясна - изтеглянето на руските войски", казва още Шолц пред Tagesspiegel.

Междувременно украинските власти съобщават за седем обстрела над град Херсон от началото на деня (29 януари). Има трима загинали и петима пострадали при артилерийските удари, попаднали в сградата на болница, училищна площадка, както и в превозните средства по улиците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 29.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Престъпленията, извършени от Германия през ВСВ, нямат давност. Но СС внучето се прави на разсеяно. Немски танкове отново на руска земя. Значи отново ще има "Ставай страна огромная" и ще хвърчи нацистки пух и перушина. РФ има всички военни възможности да приключи с урките в рамките на 2-3 месеца. Пречат продажните политици, които винаги са правили мръсно на руските военни. Ако те не бъдат поставени на подходящите "високи места" с особени вратовръзки, Русия я чакат лоши времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Zlato хахаха, удри по един минус без да си правя труда да чета долнопробна пропаганда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: baba_mecaехе на и ти започна с бруталните измислици... ае тръгвай за фронта, робеее. вожда ти има нужда от месо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 4
penman
преди 1 година
Злато, от лудницата ли постваш или си мислиш, че за всеки пост отделни рубли ще получиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 11
baba_meca
преди 1 година
Алоо германците, изоставате нещо. БГ вече подготвя хора да изпраща на фронта:"По повод решението на Конституционния съд да образува дело по искане на Министерския съвет за тълкуване на основния закон във връзка с отговор на въпроса дали е допустимо въвеждането на задължителна военна подготовка в мирно време на гражданите със статус на запасни, министърът обясни, че се надява да има ясно тълкувателно решение, от което "ние да се възползваме и да продължим с обучението на нашите граждани"."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 5
Jorkata
преди 1 година
Златце - успокой се или ходи да ти изпишат други лекарства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Zlato Молодец, точна так, 12 коментара из общо 14! Премия будет скора! Останалите наши тpoли - увидели как прави се? Не надо има смисъл, можна глупасти да са, но да са многа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: Zlato...Златце , гледам вирнал си гребена , да те разочаровам малко , ама рассийската не е в топ 10-те вносители на титан и титанови руди и концентрати в УСАто , тя дори не е кой знае колко значим износител ... Направи справка първо да не стане като с неона или подложките за чипове (каквото и да означава това) ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 9
Импeраторът
преди 1 година
До: Zlato лека полека злето, лека полека
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 17
Zlato
преди 1 година
През юли 2022 г. The Wall Street Journal съобщи, че Европейският съюз е блокирал предложение за налагане на санкции на най-големия производител на титан в света - "ВСМПО-Ависма. Според източници на вестника Франция и редица други страни са се противопоставили на включването на компанията в седмия пакет от санкции от страх, че Русия може да спре износа на титан за Европа в отговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още