IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крим е гаранцията за сигурността на Украйна в бъдеще

Битката за полуострова вероятно ще бъде особено кървава във войната, която вече коства големи жертви и от двете страни

08:22 | 30.01.23 г. 17
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Докато Русия държи под контрол Крим, Украйна няма да има гаранции за сигурност и няма да може да възстанови своята икономика, смята бившият командващ на силите на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис в интервю за Insider. За него изходът на войната зависи именно от полуострова и вероятно следващата голяма битка ще е за контрола над него.

"Украинското правителство знае, че не може да се съгласи с това Русия да запази Крим", коментира Ходжис.

Генералът очерта и възможен сценарий за освобождаването на полуострова, включващ на първо време изолация - чрез разрушаване на Кримския мост, а след това точни удари върху руски военни обекти, за да ги накара да напуснат. За освобождаването на Крим са нужни именно това - ракети с голям обхват ATACAMS, които могат да бъдат изстрелвани от системите HIMARS.

Още в началото на август 2022 година украинският президент Володимир Зеленски коментира в едно от своите обръщения, че войната е започнала в Крим и трябва да приключи именно там и с неговото освобождение.

Повечето американски военни експерти са на мнението, че Крим е задължителен за бъдещето на Украйна, а украинците са готови да си го върнат. Битката за Крим вероятно ще бъде "особено кървава" във война, която вече води до големи загуби и за двете страни, смята председателят на комитета на обединените щабове на САЩ ген. Марк Мили.

В САЩ вече официално заявяват, че дават своите танкове за освобождаването на "суверенната територия" на Украйна и Крим е част от нея. Никога не сме признавали анексирането на полуострова, заявават официално в Белия дом.

Доскоро имаше опасения, че Крим е "червената линия" за руския президент Владимир Путин и той може да прибегне към употребата на ядрено оръжие. Американските експерти обаче са скептични, че ще се стигне до там - например освобождаването на Херсон не е довело до някаква сериозна ескалация въпреки заплахите от Москва преди това. Анализатори смятат, че Западът вече е направил прекалено много, за да се съгласи с победа на Русия в тази война.

Битката за Донбас

Руските военни извършват непрекъснати атаки и опитват да пробият отбраната в направленията Бахмут, Вухледар и в други направления в Донецка област, коментира във вечерното си обръщение по повод 340-ия ден от началото на пълномащабната война Зеленски. Той каза, че ситуацията е много тежка в тези региони.

"Правим всичко нашият натиск да надвишава щурмовите възможности на окупаторите", заяви още украинският държавен глава и отново призова за по-бързи доставки на оръжия от своите западни партьори.

Според анализаторите от Института за изследване на войната (ISW) забавянето в доставките на исканите оръжия е ограничило възможностите на украинците за контраофанзива и възползване от грешките на руснаците.

Според тях до момента има три много ясно определени периода в тази война, които видимо са зависими от модела на доставките на западни оръжия за Украйна. Първият е офанзивата на Русия от 24 февруари до началото на юли, когато е кулминацията на руската атака. Украниците взеха офанзивата през август и техните действия доведоха до освобождаването на Херсон през ноември. Оттогава обаче украинците не успяват да започнат нова голяма офанзива и войната се превърна във война на позициониране.

Танковете са за Запорожието, далекобойните ракети - за Крим

Украинските военни имат нужда от танкове, за да отблъснат руснаците в Запорожка област, коментира украинският експерт и военен инструктор Роман Свитан пред руския блогър Юлия Латинина, обявена за чужд агент от руските власти. Според него далекобойните ракети ще помогнат за деокупацията на Крим, а исканите самолети - за Донбас. Свитан обясни, че западните танкове съществено превъзхождат съветските и това ще даде и съответното предимство за Украйна.

Според него руската армия не е подготвена за нова мащабна офанзива - видно е, че действията сега не са толкова мащабни, често се разкъсват и се вижда липсата на офицерски състав, който да взима правилни решения за хода на боя. Украинските военни също са направили нужните укрепления и задържат офанзивата в Донбас.

Удари срещу Херсон и Харков

През изминалото денонощие Русия продължи обстрела над Херсон с артилерийски обстрел, а вечерта извърши и ракетен удар с ракети С-300 над Харков, съобщават от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в своя профил във Facebook. Отблъснати са атаки срещу населени места в Луганска и Донецка област, включително и край Бахмут.

Местните власти в Харков съобщиха за попадение на ракета в жилищна сграда, при което е загинал един човек, а трима са ранени. Преди две седмици ракета С-300 разруши част от жилищен блок в Днипро, при който загинаха 45 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 30.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка: Нечего дурью маяться. Не рычи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 12
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Alex Silver Tупой тpoль, нищо не знаеш, но квичаеш глупасти, както обикновено. С300 сейчас прераработваме от земя'-воздух на земя-зема. От ети ракети у нас многа, от други нет, затом ползваме ги за наземние ударьi. Но для тебе както винаги - голова празна, но уста болшая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 11
Alex Silver
преди 1 година
Преди две седмици ракета С-300 разруши част от жилищен блок в Днипро, при който загинаха 45 души. === Дребна подробност е, че С-300 вече имат само урките. Техните зенитни ракети падат върху жилищни сгради, но целокупната хитлерова коалиция 2 реве с цяло гърло "Дръжте лъжеца!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 13
Alex Silver
преди 1 година
Ако руснаците имат капка акъл, до месец трябва да вземат изконните руски градове Одеса и Николаев и да затворят достъпа до море. Всякакво лигавене с нацистката пап_лач е противопоказно. И да приемат Превантивен ядрен удар във Военната си доктрина. Само така на наглеците ще им се спече *** на дирниците от страх, че могат да си получат заслуженото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 13
Alex Silver
преди 1 година
Генералът очерта и възможен сценарий за освобождаването на полуострова === Освобождаване, бълнува шапката. РФ е крайно време да обяви Беловеждките съглашения за незаконни и нелегитимни. Резултатът ще е половината територия на урките обратно в РФ. Напълно законно. А Щатовете ако искат да получат брутален "съвет" по дебелите си кратуни, да продължават да дразнят ядрения Мечок. Ако не беше мекушавият "свиреп диктатор" Путин, това отдавна да се беше случило. Медведев, примерно, който оправи Грузия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 12
khao
преди 1 година
Крим ще бъде свободен, а коооочината ще се разпадне, казах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 7
Alex Silver
преди 1 година
С-300 е съветска зенитно-ракетна система със среден радиус на действие. Приет е на въоръжение в СССР през 1978 година. Предназначен за отбраната на крупни промишлени и административни обекти, военни бази и пунктове за управление от удари на средствата за въздушно-космическо нападение на противника. === Това за "миссирките" определено няма значение. Руснаците обстрелват Харков със зенитни ракети!!! Щото си нямат Мотопедчета, Искандери, Калибри и още десетина чишита. Кафа от вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Земите на Волжка България изобилстват от реки. Най-голямата от тях е Волга.https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Map_of_Old_Great_Bulgaria_it.svg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
До: Некомпетентенн In God We Trust 4 юли 1776 г. След време нема да могат да си поддържат военните бази ,но ще налагат правила на 681 величието на хана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
Некомпетентенн
преди 1 година
До: danchomentataот които военни действия на балканите, пък произлиза и нашия *** вече 130 години. И същите тези западни партньори после ни порязват с Берлинския договор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още