IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крим е гаранцията за сигурността на Украйна в бъдеще

Битката за полуострова вероятно ще бъде особено кървава във войната, която вече коства големи жертви и от двете страни

08:22 | 30.01.23 г. 17
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Докато Русия държи под контрол Крим, Украйна няма да има гаранции за сигурност и няма да може да възстанови своята икономика, смята бившият командващ на силите на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис в интервю за Insider. За него изходът на войната зависи именно от полуострова и вероятно следващата голяма битка ще е за контрола над него.

"Украинското правителство знае, че не може да се съгласи с това Русия да запази Крим", коментира Ходжис.

Генералът очерта и възможен сценарий за освобождаването на полуострова, включващ на първо време изолация - чрез разрушаване на Кримския мост, а след това точни удари върху руски военни обекти, за да ги накара да напуснат. За освобождаването на Крим са нужни именно това - ракети с голям обхват ATACAMS, които могат да бъдат изстрелвани от системите HIMARS.

Още в началото на август 2022 година украинският президент Володимир Зеленски коментира в едно от своите обръщения, че войната е започнала в Крим и трябва да приключи именно там и с неговото освобождение.

Повечето американски военни експерти са на мнението, че Крим е задължителен за бъдещето на Украйна, а украинците са готови да си го върнат. Битката за Крим вероятно ще бъде "особено кървава" във война, която вече води до големи загуби и за двете страни, смята председателят на комитета на обединените щабове на САЩ ген. Марк Мили.

В САЩ вече официално заявяват, че дават своите танкове за освобождаването на "суверенната територия" на Украйна и Крим е част от нея. Никога не сме признавали анексирането на полуострова, заявават официално в Белия дом.

Доскоро имаше опасения, че Крим е "червената линия" за руския президент Владимир Путин и той може да прибегне към употребата на ядрено оръжие. Американските експерти обаче са скептични, че ще се стигне до там - например освобождаването на Херсон не е довело до някаква сериозна ескалация въпреки заплахите от Москва преди това. Анализатори смятат, че Западът вече е направил прекалено много, за да се съгласи с победа на Русия в тази война.

Битката за Донбас

Руските военни извършват непрекъснати атаки и опитват да пробият отбраната в направленията Бахмут, Вухледар и в други направления в Донецка област, коментира във вечерното си обръщение по повод 340-ия ден от началото на пълномащабната война Зеленски. Той каза, че ситуацията е много тежка в тези региони.

"Правим всичко нашият натиск да надвишава щурмовите възможности на окупаторите", заяви още украинският държавен глава и отново призова за по-бързи доставки на оръжия от своите западни партьори.

Според анализаторите от Института за изследване на войната (ISW) забавянето в доставките на исканите оръжия е ограничило възможностите на украинците за контраофанзива и възползване от грешките на руснаците.

Според тях до момента има три много ясно определени периода в тази война, които видимо са зависими от модела на доставките на западни оръжия за Украйна. Първият е офанзивата на Русия от 24 февруари до началото на юли, когато е кулминацията на руската атака. Украниците взеха офанзивата през август и техните действия доведоха до освобождаването на Херсон през ноември. Оттогава обаче украинците не успяват да започнат нова голяма офанзива и войната се превърна във война на позициониране.

Танковете са за Запорожието, далекобойните ракети - за Крим

Украинските военни имат нужда от танкове, за да отблъснат руснаците в Запорожка област, коментира украинският експерт и военен инструктор Роман Свитан пред руския блогър Юлия Латинина, обявена за чужд агент от руските власти. Според него далекобойните ракети ще помогнат за деокупацията на Крим, а исканите самолети - за Донбас. Свитан обясни, че западните танкове съществено превъзхождат съветските и това ще даде и съответното предимство за Украйна.

Според него руската армия не е подготвена за нова мащабна офанзива - видно е, че действията сега не са толкова мащабни, често се разкъсват и се вижда липсата на офицерски състав, който да взима правилни решения за хода на боя. Украинските военни също са направили нужните укрепления и задържат офанзивата в Донбас.

Удари срещу Херсон и Харков

През изминалото денонощие Русия продължи обстрела над Херсон с артилерийски обстрел, а вечерта извърши и ракетен удар с ракети С-300 над Харков, съобщават от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в своя профил във Facebook. Отблъснати са атаки срещу населени места в Луганска и Донецка област, включително и край Бахмут.

Местните власти в Харков съобщиха за попадение на ракета в жилищна сграда, при което е загинал един човек, а трима са ранени. Преди две седмици ракета С-300 разруши част от жилищен блок в Днипро, при който загинаха 45 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 30.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Пояснение за пуберите:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Кримската война (октомври 1853 февруари 1856) е военен конфликт между Русия и съюз между Османската империя, Франция, Британската империя и Сардинското кралство.Войната е част от дълъг конфликт между Великите европейски сили за влияние върху териториите на западащата Османска империя. Основната част на конфликта се развива на Кримския полуостров, но военни действия се провеждат и на Балканите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 20
zelka007
преди 1 година
До: andy ... объл , систематично се демилитаризира втората най-могъща , за да им по-лесно на китайците да си върнат Сибир ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 22
zelka007
преди 1 година
Самонастанилите се блатни opkи се изнасят от Крим , квото правили тва е ... наесен ще е украински !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 9
andy
преди 1 година
*** = мръ-с-на
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 14
andy
преди 1 година
Пентагонът е падписам договори за 2 поръчки за производство на снаряди M829A4 с обеднен уран. Русия обявява, че ще приеме "това за използване на *** бомба срещу Русия с всички последствия, които произтичат".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 25
andy
преди 1 година
САЩисаните подпалиха WW3 и сега се наслаждават как хората измират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още