IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Сиела Норма" иска 50 дни, за да подготви машините за гласуване

Вероятно компанията ще поиска около 10% увеличение на цената за доставка и поддръжка на машини за вота на 2 април

10:58 | 30.01.23 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ако "Сиела Норма" поеме и този път осигуряването на машините за изборите, компанията ще има нужда от около 50 дни, за да подготви устройствата. Това каза по БНТ изпълнителният директор на фирмата, която досега осигурява устройствата за гласуване, Веселин Тодоров.

Той уточни, че все още "Сиела Норма" няма сключен договор за доставка и поддръжка на машините за изборите на 2 април. И допълни, че предвид краткия срок за произвеждане на вота, едва ли ще се намери друга фирма, която да е в готовност да осигури машинното гласуване.

Според Тодоров промените в Изборния кодекс няма да създадат сериозни пречки около организацията на машинния вот, но е важно до 8 февруари да има яснота какви са изискванията за превръщането на разписката от машината в бюлетина.

За да се превърне разписката от машината в бюлетина, ще трябва да се добавят около 10 см. към дължината ѝ. Тодоров пресметна, че ако това се случи, от една ролка ще могат да излязат около 140-150 действителни бюлетини за гласуване. По думите му 24 март е крайната дата, в която БНБ трябва да достави ролките за машините за изборите на 2 април.

Тодоров посочи, че фирмата вече разговаря с ЦИК по организацията на вота на 2 април. Вероятно компанията ще иска около 10-процентно увеличение на цената за доставка и поддръжка на машини.

От "Сиела Норма" са сменили съобщението "Протоколът е подправен", което се изписа на екраните на няколко машини на последните избори и предизвика смут сред много избиратели. Освен това всяка разписка от машините за гласуване има QR-код, с който вотът е електронно подписан и може да се установи кога в коя секция е гласувано. "Това е доста по-надеждна защита от всякакви традиционни печатарски техники", каза Тодоров.

Според него е добре да се удължи срокът, в който партиите могат да получат изходния код на машините за гласуване. Досега беше един ден, може да се направи десет, каза Тодоров.

Към момента в складовете на ЦИК има 12 837 машини за гласуване. Те се охраняват от жандармерия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 30.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Крайно наивно е да се счита, че шарл_атани ще се въздържат да не играят с белязани карти. Това го няма никъде по "дермократическия" свят. Нямаше го в Шатовете, няма го и тук. Защо им са 50 дни, след като всичко отдавна е готово?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още