IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще бъде ли новият шеф на НАТО същият като стария?

Много вероятно е мандатът на Йенс Столтенберг да бъде удължен, но кандидатурите могат и да ни изненадат

08:10 | 01.02.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

НАТО е изправена пред избор на нов генерален секретар в момент, в който в Европа се води пълномащабна война. Сегашният секретар Йенс Столтенберг ръководи стабилно организацията, но неговият мандат изтича през септември.

Европейското издание Politico анализира кой може да бъде неговият заместник.

Една от най-дискутираните (и най-вероятни) опции е Столтенберг да продължи да оглавява НАТО. Бившият премиер на Норвегия пое НАТО през 2014 година. Преди началото на войната в Украйна той беше одобрен за поста гуверньор на Норвежката централна банка и трябваше да застане начело на институцията след края на мандата си през септември 2022 година.

С началото на военната инвазия на Русия обаче членовете на НАТО  гласуваха за удължаване на мандата му с година - до септември 2023 година.

Алиансът почва от рано да дискутира опциите за поста, тъй като решението трябва да бъде взето единодушно от 30-те държави, припомня още Politico. А въпросите около кандидата не са малко - от Източна Европа или от Запада, дойде ли време жена да оглави организацията? И всичко това на фона питането какво ще правим с Украйна.

Дипломат с опит

Според източници на Politico много вероятно е мандатът на Столтенберг да бъде удължен още веднъж, дори и за кратко. Нещо повече - в организацията коментират, че самият той желае да продължи работата си. Удължаване с година обаче е предизвикателство - 2024 е година на избори в САЩ, както и за Европейски парламент, и вероятно съюзниците ще искат да избегнат сблъсъци и за поста в НАТО.

Ако Алиансът все пак се реши да избере негов заместник, и отново - дипломат с репутация и опит, вероятните имена са премиерът на Нидерландия Марк Рюте, премиерът на Естония Кая Калас и британският министър на отбраната Бен Уолъс. Рядко споменавани, но все пак сочени като вариант са словашкият президент Зузана Чапутова, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, както и премиерът на Литва Ингрида Шимоните.

Регионално разнообразие

Предшествениците на Столтенберг са датчани, нидерландци и британци и в НАТО си задават въпроса дали не е дошло време за "регионално разнообразие". Според анализатори преди войната в Украйна беше ред именно на кандидат от Изтока да оглави НАТО - вероятните номинации са били Естония или Литва. В Прибалтийските страни от години се притесняват от близостта с Русия и смятат, че "техен човек" може да насърчи военните разходи и подобряване на способността за защита.

Звучи логично начело на НАТО да застане човек, който разбира Русия, познава логиката ѝ и знае как да общува с нея, смятат източници на Politico.

Най-вероятната номинация е словашкият президент Зузана Чапутова, която отговаря на няколко изисквания - дипломат с опит и жена от Източна Европа. Неин говорител нито потвърди, нито отрече слуховете, заявявайки, че в момента фокусът на екипа е настоящата работа на Чапутова.

Същото описание се отнася и до премиера на Естония Кая Калас, но самата тя определи шансовете си като "изключително малки" преди месец.

Друга възможност е румънският президент Клаус Йоанис, но той може да бъде отхвърлен от Унгария, която настоява за жена начело на НАТО.

Кандидат от Запада

Вероятността кандидат от Запада отново да оглави НАТО не бива да се изключва. Има редица подходящи кандидати, включително и британският министър на отбраната Бен Уолъс, но очакванията са, че Франция няма да подкрепи човек от Острова начело на Алианса.

Нидерландия е винаги харесвана опция за лидери на подобни институции. Но от друга страна вероятно кандидатурата на Рюте или друг нидерландски политик може да се окаже обречена още от самото начало, тъй като представители на страната оглавяваха НАТО в продължение на три мандата, или за срок от 21 години в последните близо шест десетилетия.

Не много дискутирана кандидатура е Урсула фон дер Лайен - тя е жена и може да обедини членовете на НАТО, които не подкрепят идеята човек от Източна Европа да застане начело. Въпросът до голяма степен е дали самата тя би приела, а и като министър на отбраната на Германия тя не беше приемана еднозначно. В екипа ù не коментират слухове, а и е по-вероятно Урсула фон дер Лайен да предпочете втори мандат начело на ЕК, отколкото НАТО.

"Западни" кандидати, които също имат шансове, са вицепремиерът на Канада Кристия Фрийланд и министърът на външните работи Мелани Жоли.  Но кандидатите на Канада могат да бъдат пренебрегнати на фона на ограничените разходи за отбрана на страната.

До септември още много неочаквани имена могат да излязат, коментира още Politico, но повечето източници на агенцията в средите са категорични: "Залагам на Столтенберг".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Не много дискутирана кандидатура е Урсула фон дер Лайен. Нея трябваше да я разследват около аферата за корупция по високите етажи на ЕК. Вместо това ще я повишат. Кои? Ами тия, дето й дърпат конците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
На ред е някой педковец, но в краен случай ще сложат жена. Това е пост за говорящи глави, не винаги пълни с нещо. Столти го доказа по блестящ начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
andy
преди 1 година
Стига да може да чете гладко написан текст, да има здрав кръст и колена - става! От него друго не се иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Хаха ... британският министър на отбраната Бен Уолъс ... това е Човекът ... !! ... данчоментата и компания ще ги хване редко щастие под всекакви теми за НАТО ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още