IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималната работна заплата ще се определя като 50% от средната брутна за страната

Тя ще се формулира до 1 септември на текущата година за период от 12 месеца назад, реши окончателно парламентът

15:17 | 01.02.23 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Минималната работна заплата за страната за следващата календарна година ще се определя до 1 септември на текущата година и ще бъде в размер на 50% от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.

Това решиха депутатите с приетите на второ четене изменения в Кодекса на труда. "За" промените гласуваха 159 народни представители, нямаше против, 44 се въздържаха, предава БТА.

Процедурата влиза в сила от септември 2023 г. и фактически увеличението ще е от 2024 г. 

Според приетите текстове размерът на минималната работна заплата не може да е по-нисък от определения за предходната година.

Промените в Кодекса на труда бяха внесени от БСП и предвиждаха увеличението да влезе в сила още от 1 юли тази година. От ГЕРБ обаче настояха вдигането на минималната заплата да стане от 1 януари 2024 година.

В хода на разискванията Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната" отбеляза, че идеята на законопроекта е да въведе предвидим механизъм за определяне на минималната работна заплата. По думите му растящата инфлация и системното подценяване на размера на минималната работна заплата спрямо общото ниво на възнагражденията водят до неадекватност на доходите на множество хора и ги поставя в реален риск от попадане под линията на бедност в следващите месеци и години. Според него обвързването със средната работна заплата ще доведе до по-голяма подкрепа и по-справедливи възнаграждения. 

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС заяви, че за да се спрат различните спекулации, са оттеглили предложението си за "брутна минимална работна заплата" и са предложили отпадане на думата „брутна“.

Припомняме, че на първо четене депутатите приеха минималната работна заплата да се определя като "брутна минимална работна заплата". Това предизвика критиките на левицата, че с вкарването на понятието брутна отпада клас прослужено време и реално доходите, вместо да се увеличат, ще бъдат по-ниски.

Георги Свиленски от "БСП за България" отбеляза в рамките на днешния дебат, че след 41 опита най-накрая този закон ще се гледа в зала. Той припомни, че волята на народните представители при приемането на законопроекта на първо четене е била минималната работна заплата да бъде 850 лв. Колегата му Драгомир Стойнев посочи, че минималната работна заплата е създадена, за да се търси социална справедливост и да се преодолее експлоатацията на работника, защото България е на първите места по брой работещи бедни.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова отбеляза, че повишаването на доходите на работещите, особено когато става дума за работещи бедни, половин милион българи, е изконна битка за левицата. Тя призова в последните дни от работата на това Народно събрание да бъде прието и това предложение на левицата, с което половин милион българи ще получат подкрепа. 

Севим Али заяви, че от ДПС подкрепят предложението размерът на минималната работна заплата да е 50% от средната работна заплата и са за създаването на такъв автоматичен механизъм. Той отбеляза, че в България между 650 и 700 хиляди души работят на минимална работна заплата, от които 40 хиляди са в публичния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Не е много лоша идеята , но ще сме свидетели на още увеличения на цените , щото имаме доста лоша производителност на труда в цялата икономика ... Предполагам до 6-7 години ще го коригират с по-подходяща формула изчислението на минималното заплащане ... Ако не експлодира бюджета за '24 или '25 , щото все пак най-големият работодател с работници на МРЗ е държавата ... :))) ... повече от половината на МРЗ са общински и държавни служители ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Айде честит подарък за..: следващото НС :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още