IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия отново е заплашвана от германски танкове 

ЦРУ: Следващите шест месеца са решаващи за Украйна, да не подценяваме амбициите на Си Дзинпин за Тайван 

07:03 | 03.02.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Путин изнася реч по време на тържествата във Волгоград. Снимка:  EPA/VALERY SHARIFULIN
Путин изнася реч по време на тържествата във Волгоград. Снимка: EPA/VALERY SHARIFULIN

Според президента на Русия Владимир Путин Русия „отново е заплашена" от германски танкове. „Не е за вярване, но германските танкове Leopard отново ни заплашват", заяви Путин в четвъртък по време на честването на 80-годишнината от победата на Съветската армия над войските на нацистка Германия в битката при Сталинград. Ръководителят на Кремъл пристигна в града, който днес се нарича Волгоград, за възпоменанието. Всъщност тнковете Leopard започват да се произвеждат в Западна Германия от 1964 г., много години след битката при Сталинград.

Така Путин се позовава на обещанието на Германия да достави на Украйна германски бойни танкове. Германия обяви, че ще изпрати два танкови батальона Leopard 2 в отговор на войната на Русия срещу Украйна, която нарушава международното право. На първо време на Украйна ще бъдат предоставени 14 танка. Преди това Германия обяви, наред с други неща, и доставката на бойни машини за пехотата Marder.

ЦРУ: Следващите шест месеца са решаващи за Украйна

Ръководителят на ЦРУ Уилям Бърнс заявява, че следващите шест месеца ще бъдат решаващи за изхода на войната в Украйна. „Ключът ще бъде на бойното поле през следващите шест месеца", заяви шефът на американското разузнаване по време на събитие в George Town University във Вашингтон. „Трябва да разколебаем високомерието на Путин и да го накараме да осъзнае, че не само няма да може да напредва в Украйна, но и че с всеки изминал месец все повече рискува да загуби територията, която досега незаконно е заграбил от Украйна." Путин не желае да води сериозни преговори - каза той. 

В същото време Бърнс предупреди да не се подценяват амбициите на китайския президент Си Дзинпин по отношение на Тайван. „Оценката ни в ЦРУ е, че не бих подценявал амбициите на президента Си по отношение на Тайван". Според него лошото представяне на руската армия и на руските оръжейни системи в Украйна вероятно е изненадало и разтревожило Си Дзинпин и той се опитва да извлече поуки от това.

Бърнс заяви, че Съединените щати са знаели от разузнаването, че Си е наредил на военните си да се подготвят за нахлуване в Тайван до 2027 г. „Това не означава, че той е решил да нахлуе в Тайван през 2027 г. или някоя друга година, но напомня за сериозността на целта и амбицията му“. 

Руската инвазия в Украйна подхрани опасенията на Запада, че Китай може да обмисли подобен ход по отношение на демократичната островна република Тайван. Китайската народна република смята Тайван за част от своята територия. Русия и Китай подписаха договор за „неограничено" партньорство през февруари миналата година, малко преди нахлуването на руските сили в Украйна.

„Мисля, че е грешка да се подценява взаимната ангажираност към това партньорство, но то не е приятелство без граници", каза Бърнс в отговор на въпрос. Китай не осъди руското нахлуване в Украйна, но китайското правителство също така се опасява да оказва пряка материална подкрепа на Русия.

Германското правителство ще разреши прехвърлянето на танкове Leopard 1

Германското правителство възнамерява да разреши прехвърлянето на бойни танкове Leopard-1 от промишлените запаси в Украйна, съобщи Süddeutsche Zeitung. Въпреки това, както научи Deutsche Presse-Agentur от правителствени кръгове, одобрението все още не е официално дадено. Според Süddeutsche Zeitung Rheinmetall и Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) искат да ремонтират десетки танкове Leopard 1 и биха могли да ги доставят на Украйна за борбата ѝ срещу Русия. Според статиите обаче досега е имало проблеми с осигуряването на боеприпаси.

Междувременно няколко висши германски служители обсъдиха с външното министерство на Катар възможността Германия да изкупи обратно 15 машини Gepard, които Доха купи, за да гарантира сигурността на стадионите по време на Световната купа по футбол, пише Süddeutsche и допълва, че Берлин се опитва да получи повече боеприпаси от Катар.

"Gepard-ите се представят много убедително във войната в Украйна. Ако успеем да получим повече от партньорите тук, това определено ще помогне на украинците", заяви новият германски министър на отбраната Борис Писториус, цитиран от вестника.  Германски танкове Leopard 2. Снимка: Bloomberg Германски танкове Leopard 2. Снимка: Bloomberg

Американски сенатори: Продажбата на F-16 на Турция зависи от одобрението за НАТО

Според двупартийна група американски сенатори продажбата на изтребители F-16 на Турция за много милиарди долари зависи от одобрението на Анкара за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО. Веднага след като Турция одобри и ратифицира влизането на двете страни във военния съюз, Конгресът на САЩ ще може да разгледа продажбата на самолетите на стойност 20 млрд. долара, пишат сенаторите. 

Ако Анкара откаже да позволи на скандинавските страни да се присъединят, продажбата на самолетите ще бъде поставена под въпрос. Турция блокира присъединяването на Швеция към западния военен съюз. Швеция и Финландия подадоха молба за присъединяване към НАТО след руската инвазия в Украйна. За да се случи това, е необходимо съгласието на всички 30 държави от НАТО.

Зеленски: Украйна заслужи перспективата за преговори за членство в ЕС 

В очакване на срещата на върха ЕС-Украйна този петък украинският президент Володимир Зеленски призова за конкретна перспектива за членство на страната му. „Вярвам, че Украйна заслужава да започне преговори за членство в ЕС още тази година", каза Зеленски във вечерното си обръщение. По-нататъшната интеграция в Европейския съюз ще даде на украинците „енергия и мотивация да се борят въпреки всички препятствия и заплахи“. 

В същото време стана ясно, че ЕС планира да наложи нови санкции на Русия по случай първата годишнина от инвазията ѝ в Украйна на 24 февруари миналата година, обяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя каза това на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски в Киев, където пристигна в четвъртък начело на голяма делегация на Европейската комисия.

"До 24 февруари, когато се навършва една година от началото на инвазията, ние сме си поставили за цел да приемем десети пакет санкции", каза Фон дер Лайен. Председателката на ЕК подчерта, че сега "Русия плаща висока цена, защото нашите (наказателни мерки) подкопават нейната икономика, връщайки я с едно поколение назад". Сред най-тежките санкции, приети от ЕС след началото на войната, е въведеният в началото на декември таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел, отбелязва AFP.  "Това вече струва на Русия по около 160 милиона евро на ден", каза Фон дер Лайен. 

Украинският президент призова на пресконференцията за още санкции срещу Русия. Европейската кампания на санкции срещу Москва "леко се забави", отчете Зеленски и поиска тя да бъде ускорена. Той каза, че е обсъдил въпроса с Фон дер Лайен. 

Откакто Русия нападна Украйна, ЕС ѝ наложи безпрецедентни санкции, припомня БТА. Те са насочени срещу нейния отбранителен и финансов сектор, ограничават търговията и вземат под прицел около 1500 юридически и физически лица, за които се смята, че играят роля във войната, посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 11
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Русия вече е възстановила на 100% търговските си обороти отпреди войната, според NYT. хахахахахаха, торба лоой, верно си много прозззз! :D:D Въпреки че моето мнение е че си луд с няква шизофрения !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС... Какво са възстановили вее ... През 2009г са произвели 135 самальота , от които около 80 граждански . Миналата година са произвели 41 самальота , от които 28 граждански . Разликата са търговски самальоти с двойно предназначение . Те повече модерен изстребител не могат да произведат в момента ... За сведение Airbus , сиреч ЕС , произвежда на година около 700-800 самолети ... :))) ... толкоз за "реалните стоки" ... матрьошки правят ли още ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 10
andy
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка Вдлъбнат чети: In terms of land power, Russia prevails, with more than 12,000 tanks (compared with 2,500 for Ukraine), 30,000 armored vehicles (Ukraine has 12,000) and 12,000 self-propelled artillery (Ukraine has just a little over 1,000)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 12
Р?мператоръ
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка - много си забавен, когато говориш като нигъp. Нещо по темата да кажеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 15
Р?мператоръ
преди 1 година
Русия вече е възстановила на 100% търговските си обороти отпреди войната, според NYT. Така че гнъсната и глyпава бaбичка урсула пак да си помисли кой се връща едно поколение назад. А после да отиде да обядва щурци и хлeбарки, за да даде пример на ЕС-гражданите. Така и така ще се наложи, защото няма ли торове, няма да има и реколта. И преди съм казвал, че само физическото лиkвидиране на тая ще даде шанс на ЕС да оцелее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 23
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: andy Тупой тpoль, обясни пожалуйста что значит дума скраб на български. Нет такая дума в речник. Тьi грамотен? Тоже и дума "украйнци" нет в речник. И само за твая информация, украинци имели 600 танка кагда Кремъл нападна, не 3000. 400 000 украинци убити? Да, и 150 хаймарда унищожени и 3000 танка и поне 500 самолета, да? Клоун:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 31
andy
преди 1 година
Защо ли си мисля, че и тези Леопарди, Абрамси и други, ще отидат при останалата железария за скраб?! Къде са 3000те танка на укрите от преди войната?! Лошото е, че ще избият още хора. А вече 400 000 украйнци са убити. За цивилните жерти няма представа колко са. Но за западните миролюбци човешкия живот е без значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 16
evlogi
преди 1 година
Ххехехе,,,Съвсем изкука джу,джака...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 13
danchomentata
преди 1 година
Китайският главнокомандващ пита: - Колко са тези македонци? - Малко над два милиона. - Хм, настанете ги в някой хотел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още