IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският шпионски балон торпилира затоплянето на отношенията със САЩ

В дългосрочен план залозите са твърде високи, за да стане дипломацията между Китай и САЩ жертва на един балон

10:56 | 07.02.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

От известно време американски представители говореха за необходимостта да се „сложи дъно“ на рязкото влошаване на отношенията между САЩ и Китай. Но скандалът около китайския шпионски балон (за който Пекин настоява, че е „цивилно“ средство, отклонено случайно от вятъра в американското въздушно пространство) попари усилията за постепенно подобряване на отношенията между двете страни, пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Ракмън. Посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Пекин беше отменено.

Дори преди настоящата криза между Вашингтон и Пекин имаше много малко доверие или топлина. И двете страни разбират, че напрежението е опасно високо. Генерал Майк Минихън, ръководител на Командването за въздушна мобилност на САЩ, наскоро прогнозира в изтекъл вътрешен меморандум, че САЩ и Китай „ще воюват през 2025 г.“ - в резултат на китайска атака срещу Тайван.

Въпреки че гледището на Минихън не представлява установен консенсус в правителството на САЩ, то отразява трескавия характер на дебата между западни представители относно намеренията на Китай спрямо Тайван.

Нарастването на военното напрежение доведе също до много по-решителни американски усилия за ограничаване доставките на авангардни технологии за Китай. Бяха обявени нови ограничения върху износа на полупроводници и свързано с тях оборудване за страната, застрашавайки нейния високотехнологичен сектор и някои водещи китайски и западни фирми. Говоренето за „отделяне“ на двете икономики вече е рутинно – въпреки че настоящата реалност е, че обемът на търговията между страните продължава да се увеличава.

Едва ли е разкритие, че Китай и САЩ се шпионират взаимно. Но преминаването на балона от Аляска през Канада и надолу по Америка има известно холивудско качество, което развълнува телевизионната публика и политиците в САЩ – увеличавайки натиска върху администрацията на Байдън да отговори.

В исторически план настоящият епизод изглежда като относително незначително нарушение. Смята се, че между 2010 г. и 2012 г. Китай е осуетил операциите на ЦРУ в рамките на своите граници, екзекутирайки най-малко десетима местни източници на американците. През 2015 г. беше обявено, че Китай успешно е хакнал Службата за управление на персонала в САЩ, като е получил достъп до личните данни на над 4 милиона настоящи и бивши служители на федералното правителство.

САЩ ускориха своите усилия за събиране на разузнавателна информация, насочени срещу Китай. През 2021 г. ЦРУ обяви формирането на нов център за Китай, който да „адресира глобалното предизвикателство, отправено от Китайската народна република“.

Повишените възможности за наблюдение на китайската държава, свързани с възхода на смартфоните, направиха все по-трудно за западните разузнавателни агенции да поддържат агенти в Китай. Но технологичният капацитет за наблюдение както на Вашингтон, така и на Пекин продължава да се разширява. Странното на китайския балон е, че в ерата на шпионските сателити той звучи като технологично решение от предишна ера. Шпионски балони са били използвани още по време на френската революция.

Настоящият инцидент обаче е особено възпламеняващ предвид вече разгорещения политически дебат в Америка относно Китай. Водещи републикански политици използваха преминаването на балона през САЩ, за да обвинят администрацията на Байдън в слабост към Пекин. Решението на Белия дом да свали балона над източното крайбрежие може да е отразило колкото приоритетите на националната сигурност, толкова и вътрешните политически императиви.

Китай също има свои националисти и ястреби, които трябва да задоволява. Те може да поискат реакция на американската атака срещу балона, която китайското правителство нарече сериозно нарушение на международните конвенции.

През последните седмици по-умерени гласове както в Пекин, така и във Вашингтон предпазливо се опитваха да подновят диалога между двете държави. На тези усилия бе сложен край - засега. Но в дългосрочен план залозите са твърде високи, за да стане дипломацията между Китай и САЩ жертва на един балон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
галфон
преди 1 година
Очевидно балонът е такъв основно по две причини.Китай има специална програма за развитие на шпионски балони и излъгаха ,че е неуправляем ,защото "Представител на агенцията изтъкна, че балонът може да се управлява дистанционно с помощта на малки двигатели и витла."Освен това "Експертите посочват също, че от балоните могат да се правят записи и от други ъгли. Комуникациите от определени цели също могат да бъдат прихванати" от оборудване на балона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
Дали балонът е шпионски може да се каже едва след неговото сваляне. Но почти седмица всички уважаващи себе си "мисири" наричаха балона шпионски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още