IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следствието повдига обвинения на бившия енергиен министър заради газовите доставки

Институцията разследва щети за 88 млн. лева за "Булгаргаз"

13:05 | 08.02.23 г. 2
Снимка: Министерство на енергетиката
Снимка: Министерство на енергетиката

Националната следствена служба е привлякла като обвиняеми бившия министър на енергетиката Александър Николов, неговия заместник Данаил Николов и бившия директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов в разследване за доставките на природен газ през миналата пролет. Тримата са с мярка за неотклонение "подписка".

Говорителят на следствието Бисерка Стоянова коментира пред журналисти, че обвинителните актове са за умишлена безстопанственост по отношение на действията на Йоцов за осигуряване на природен газ, след като доставките от "Газпром" бяха спрени. Александър Николов е обвинен за липса на контрол над държавното газово предприятие.

Срещу Данаил Николов са повдигнати обвения за длъжностно престъпление, тъй като препятствал комуникацията между Министерския съвет и "Булгаргаз". В резултат е последвала щета в размер на 88 млн. лева от края на април до края на май, обясняват от Националната следствена служба.

"Щетата е за "Булгаргаз", коментират още от институцията, но е била застрашена дейността на компанията като обществен доставчик на природен газ. Стоянова отказа да уточни как точно е форимирана тази щета, защото това би разкрило предмета на разследването.

Тя отказа да коментира и спекулациите, че след като в края на април "Газпром" спира доставките на газ, през май България отново е получила газ от руския гигант, но през доставчици и с 30% по-висока цена, макар и да потвърди, че газът е бил по-скъп "горе-долу с тези проценти".

Разследването все още продължава, като част от материалите по него са предоставени от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
npo3anageH
преди 1 година
До: TMTТиквата и каскета са ясни, но този си е крадец-министър от Има Такъв Народ на Слави Трифонов и Тошко Йорданов! Заради тия мерзавци в момента в България няма редовно правителство и пак ще се ходи на избори, което е вятър в платната на тиквата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
TMT
преди 1 година
Предизборен цирк на тиквата и каскета му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още