IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: След една година на война Украйна все още е независима и свободна страна

Цялата демокрация беше подложена на изпитание, когато Русия нахлу в Украйна, категоричен е американският държавен глава

19:03 | 21.02.23 г. 18
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В обръщението си към съюзниците президентът на САщ Джо Байдън използва предизвикателен тон и заяви, че Русия никога няма да надделее във войната си с Украйна, която продължава вече втора година. 

"В началото на 2022 г. светът се подготвяше за падането на Киев под руския военен натиск, но Украйна остава независима и свободна страна година по-късно", заяви Байдън по време на речта си относно продължаващата война в Украйна по време на визита във Варшава, Полша.

По думите му преди една година руският президент Владимир Путин е дал началото на „своята войната срещу Украйна“, излагайки на риск глобалните принципи, които са били еталон за мира в продължение на над 75 години.

"Апетитите на автократа не могат да бъдат успокоявани. На тях трябва да се противодейства", заяви Байдън пред стотици развяващи знамена поляци и редица дипломати, събрали се в комплекса на Кралския замък . "Украйна никога няма да бъде победа за Русия. Никога", каза Байдън часове, след като руският президент Владимир Путин заяви, че Русия никога няма да бъде победена на бойното поле.

Байдън представи подкрепата на Запада за Украйна като част от по-широката защита на международния ред, основан на правила, при който се спазват териториалните граници и се защитават демокрациите.

Цялата демокрация беше подложена на изпитание, когато Русия нахлу в Украйна, категоричен е американският държавен глава.

Въпреки усилията на Путин НАТО не отслабва, а става по-силен, посочи още Байдън. „НАТО е по-единен в резултат на руската инвазия“, добави той, подчертавайки, че демокрацията е твърде силна за Москва.

Въпреки действията и натиска от страна на Москва НАТО се разширява, изтъкна американският президент, визирайки успешните преговори с Финландия и Швеция. Според Байдън страх от разширяването на алианса е една от причините Русия да стартира войната в Украйна.

Байдън бе категоричен, че засилването на демокрацията по света отслабва автократите.

Тази война никога не е била необходимост. Това е трагедия.
Джо Байдън
президент на САЩ

Американският президент обяви подкрепата си за „смелите лидери“ на опозицията, включително тези в Беларус и Молдова. Байдън изтъкна, че подкрепя „свободолюбивите нации“, тъй като борбата им за „извоюване на независимост ги поставя на пътя към членство в Европейския съюз (ЕС)“.

Президентът на САЩ подчерта, че подкрепата за Украйна няма да отслабне, въпреки че Москва се съмнява в техния ангажимент, подчертавайки, че Вашингтон и съюзниците им „няма да се уморят“.

Въпреки че Белият дом заяви, че речта на Байдън няма да бъде опровержение на забележките на Путин, президентът отправи послание, насочено към руския народ. "Западът не е планирал да нападне Русия, както каза Путин днес, и милионите руски граждани, които искат само да живеят в мир със своите съседи, не са враг", каза Байдън. "Тази война никога не е била необходимост. Това е трагедия".

По-рано във вторник руският държавен глава Владимир Путин обяви, че страната му преустановява участието си в договорите за разоръжаване. По думите му САЩ и НАТО искат стратегическото поражение на Русия и всички договори за разоръжаване са останали в миналото заради действията на Запада. Затова и Русия преустановява участието си в тези споразумения.

"Не излизаме от споразуменията, преустановяваме участието си", подчерта Путин.

Русия няма да прави първа ядрени изпитания и да разрушава установения ядрен ред, но ако САЩ го направят - ще го правим и ние, каза още руският президент. Той беше категоричен, че няма да допусне на руска територия инспекции на международни организации, включително и на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ).

Речта на президента на САЩ е част от тридневното му пътуване в Източна Европа, за да събере съюзници в подкрепа на Украйна и да отбележи първата годишнина от руската инвазия. По-рано през деня той се срещна с полския президент Анджей Дуда и благодари на Полша за подкрепата ѝ за Украйна и многобройните ѝ бежанци. В сряда Байдън ще се срещне с някои членове на Организацията на Северноатлантическия договор. 

Американският държавен глава посети Полша през март миналата година, приблизително месец след началото на руското нападение срещу Украйна, като част от усилията да демонстрира единство между западните партньори в подкрепа на Украйна. По това време той обиколи варшавски стадион, където се приемаха хиляди украински бежанци, избягали от боевете в родината си. Полша е регистрирала около 1,5 млн. украински бежанци за временна закрила.

В понеделник (20 февруари) Байдън пристигна в Украйна на изненадваща визита, обявявайки нов пакет военна помощ за страната от Източна Европа. В него са включени боеприпаси за HIMARS, системи Javelin, боеприпаси, противотанкови системи и системи за въздушно управление, на стойност около 500 млн. долара, коментира американският президент по време на брифинг с украинския си колега Володимир Зеленски. Байдън коментира и ангажимент за доставката на повече от 700 танка, както и бронирани машини и артилерийски снаряди за Киев.

От своя страна Зеленски посочи, че преговорите са "много ползотворни" и посещението на Байдън ще има "отражение на бойното поле и плановете за освобождение на страната". "Обсъдихме и въпроса за далекобойни ракети и оръжие, което преди не е доставяно на Украйна", каза още украинският лидер. Той допълни, че с американския президент са обсъдили още и темите за трибунала за военни престъпления срещу Русия, както и формулата за мир от 10 точки на Украйна, които включват на първо място изтеглянето на Русия от всички окупирани зони в Украйна, включително и Крим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: 0pk хехехе, не че нещо от написаното е изтина, но обичам да слушам как тъъъпите местни предатели като теб плачат.... плачи, ватттник, рони сълзи за ниския ти господар... хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Лицемерна работа - нагрухтяха ги с оръжия, плащаха им заплати на неонациските батальони да тренират върху жителите на донбаските региони, лъгаха с договорите за мир, Путин 8 години ги чака да си спазят уговорките и накрая - войната не била необходима. Ми като не е необходима, не организирайте преврати. Е сега в Грузия сценария е същия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 33 rate down comment 5
wart
преди 1 година
Джо престъпника !- Убиецо? -това сякаш беше недостатъчно взриви и двата Газопровода - Джо ти си Терорист Номер един -1 и то Легален на престъпната страна наречена Америка. За каква независимост или свобода говориш когато Нацистите които докарахте на власт управляват когато убиха и продължават да убиват хиляди мирни граждани. Само за последните години убихте повече от 900 хиляди и около 37 милиона бяха принудени да напуснат родните си места заради Вечните войни които водихте под предлог
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 36
khao
преди 1 година
До: vaskodd нали ще правят великаТА офанзива тия дни... натиснали са всичкия ресурс полезни по темата... ама още месец-два и ще започнат да залязват един по един и да изчезват... иначе повечето ги имаше и преди, но сега са с нови акаунти... тиквата е такъв пример! Точно така, по постовете се познават лесно... ниско интелигентни са и трудно го скриват това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 34
vaskodd
преди 1 година
До: khaoОтново са ги напънали яко да заработват - това сигурно е заради годишнината от началото на ПОЗОРА. И не, няма руски *** регистриани за целта: danchomentata Регистриран: 27.10.2022, Kan4o Регистриран: 30.08.2022, Tikva007 Регистриран: 10.10.2022, Alex Silver Регистриран: 05.03.2022, SnaGi Регистриран: 03.01.2022 и др. По постовете ще ги познаете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 36
zelka007
преди 1 година
До: SnaGi... гайда , защитник на ранимите души с несподелените размисли и коментари ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 36 rate down comment 14
andy
преди 1 година
"Байдън: След една година на война Украйна все още е независима и свободна страна" Само дето зависят напълно от вас и ги изтребват заради вашия келепир, нали БайГън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 38
khao
преди 1 година
До: zelka007 сутрин са едни, вечер са други. Активноста е в пика си... ето че статията събра доволно количество полезни! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 44 rate down comment 19
SnaGi
преди 1 година
До: zelka007, Тоя пък взел да говори за активност. Вече година няма пропуск под статия Русия - Украйна. По упорит работохолик от него не бях виждал, сигурно има няколко хиляди коментара. Десетки, юзери през месеците виждах, как се отказват от форума заради юзери като него и хахото-khao. Как не се измориха тия хора все едни и същи неща да си пишат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 50
zelka007
преди 1 година
До: khao... сутрин са по-активни , вечер вече ги наляга старческата дрямка пред телевизорът ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още