IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косово и Сърбия се споразумяха за нормализиране на отношенията си*

Съгласието беше постигнато след 12-часови разговори между лидерите на двете страни и представители на ЕС в Охрид

13:21 | 19.03.23 г.
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел (вдясно) и специалният представител на ЕС Мирослав Лайчак (вляво) се срещат със сръбския президент Александър Вучич в Охрид. Снимка: EPA/БГНЕС
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел (вдясно) и специалният представител на ЕС Мирослав Лайчак (вляво) се срещат със сръбския президент Александър Вучич в Охрид. Снимка: EPA/БГНЕС

Косово и Сърбия са постигнали споразумение за прилагане на подкрепената от ЕС сделка за нормализиране на отношенията, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел късно в събота макар двамата лидери на страните да подчертаха, че разногласията остават, предава Ройтерс.

Косово и Сърбия водят разговори с посредничеството на ЕС от близо десет години, след като Косово обяви независимост през 2008 г., почти десет години след като война сложи край на сръбското управление. Но Сърбия продължава да счита Косово за сепаратистка провинция и нарастване на напрежението между съседните балкански страни засилва опасенията от завръщане на конфликта.

Съгласието в събота е било постигнало след 12-часови разговори между косовския премиер Албин Курти, сръбския президент Александър Вучич и представители на ЕС за прилагането на споразумението, което и двете страни подкрепиха в Брюксел миналия месец.

Двамата лидери проведоха отделни срещи с Борел преди тристранната сесия в Северна Македония.

“Косово и Сърбия се договориха за прилагането на анекс на споразумението относно пътя за нормализиране на отношенията между тях“, заяви Борел пред репортери след срещите с двамата лидери в Охрид.

Вучич каза пред репортери, че страните не са стигнали до съгласие по всички точки. „Въпреки различията имахме приличен разговор“, посочи той.

По-късно днес сръбският президент заяви, че Сърбия иска нормални отношения с Косово, но все още няма да подпише споразумение с Прищина, предава Ройтерс. 

"Сърбия иска нормални отношения с Косово. Искаме да пътуваме, да правим бизнес, но не можем да живеем изолирани зад стометрови стени", заяви Вучич пред репортери. 

"Не пожелах да подпиша споразумението за прилагане на анекса миналата нощ, нито подкрепеното от ЕС споразумение. Не желая да подписвам международни правнообвързващи документи с Косово, защото Сърбия не признава независимостта му", каза сръбският президент. 

Късно в събота Курти заяви, че споразумението представлява "фактическо признаване". 

Въз основа на вербалното им споразумение Косово се ангажира да предостави по-голяма автономия на населените предимно със сърби области, а Сърбия прие да не блокира членството на Косово в международни организации. ЕС обеща да организира донорска конференция за двете страни с предоставяне на финансова помощ в зависимост от стъпките за подобряване на отношенията. 

Борел отбеляза, че ЕС ще настоява двете страни да изпълнят задълженията си, ако искат да се присъединят към блока, като предупреди, че в противен случай ще има последици.

Той също така засегна предложението за асоцииране на сръбски общини в Косово, което ще даде по-голяма автономия на населени предимно със сърби общини. Това е въпрос, който от дълго време предизвиква спорове.

„Косово прие да започне веднага, и когато казвам веднага, имам предвид веднага, преговори с ЕС, улесняващи диалога за установяване на конкретно уреждане и гаранции, за да се осигури уместно ниво на самоуправление за сръбските общности в Косово“, каза топ дипломатът на ЕС.

В анекса за прилагане на споразумението, публикуван в събота вечер, ЕС се ангажира да организира донорска конференция до 150 дни за създаване на инвестиционен и финансов пакет от помощи за Косово и Сърбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 19.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още