IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин завидя на Си: Имате ефективна система за развитие на икономиката

Двамата държавни глави ще дискутират китайската визия за мир в Украйна и двустранните отношения

18:22 | 20.03.23 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През последните години Китай направи колосален скок напред в своето развитие, което предизвика искрен интерес по целия свят и "малко завист" в Русия, заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на официалната визита на неговия китайски колега Си Дзинпин в Москва.

"Китай създаде много ефективна система за развитие на икономиката и укрепване на държавата. Тя е много по-ефективна, отколкото в много други страни по света. Това е очевиден факт. Пазарните механизми се съчетават с доста уверен политически курс и дават видими резултати", заяви Путин, цитиран от пресслужбата на Кремъл.

Той поздрави своя гост за преизбирането му за трети пореден мандат начело на Китай, допълвайки, че "китайският народ по достойнство е оценил работата му в предишните десетилетия".

В своето приветствие Си Дзинпин отбеляза предстоящите президентски избори в Русия с двусмислен коментар.

"Зная, че през следваща година във Вашата страна ще се проведат президентски избори. Благодарение на Вашето силно управление през последните години Русия имаше значителни успехи в постигането на резултати и просперитет за страната. Сигурен съм, че руският народ ще Ви подкрепи във Вашите добри начинания", заяви той.

На този етап Владимир Путин все още не е направил изявление дали отново ще се кандидатира за президент на Русия, или не. Той зае поста в края на 1999 година и с краткото прекъсване в периода 2008-2012 година е най-дълго управляващияt лидер на страната след Йозеф Сталин. С промяна в Конституцията през 2020 година Путин придоби правото отново да се кандидатира за президент, след като мандатите му досега бяха "нулирани". 

Следващите избори са насрочени за март 2024 година. През март следващата година трябва да се проведат и президентските избори в Украйна, а през ноември - и в САЩ.

Двамата държавни глави коментираха общите цели пред страните си, като Си Дзинпин посочи още, че сътрудничеството между тях трябва да подкрепи осигуряването на справедливост и равенство по света и просперитет в двете държави.

Визитата на китайския президент в Москва е първата след началото на войната в Украйна през февруари 2022 година. Двамата с Путин обаче се срещаха и разговаряха на няколко пъти. По думите на Владимир Путин в официалното приветствие една от основните теми, които двамата ще дискутират днес (20 март), е визията на Пекин за войната. Китай представи документ с 12 точки, който настоява за прекратяване на военните действия, но без изрично да споменава изтеглянето на руските военни от територията на Украйна. Все пак Пекин заявява, че подкрепя суверенитета и териториалната цялост на всяка страна по света.

"Ние внимателно се запознахме с Вашата визия за регулиране на острата криза с Украйна", каза руският президент и допълни, че се отнася с уважение към предложенията. 

Досега китайската визия за мир не е официално дискутирана с нито една от двете воюващи страни. В Киев коментираха предпазливо документа - украинският президент Володимир Зеленски заяви по време на пресконференция по повод първата годишнина от началото на пълномащабната война, че е готов да коментира със Си Дзинпин темата. Очакванията са, че след разговорите с Москва Си Дзинпин ще разговаря и с украинския президент Володимир Зеленски. На този етап медийни публикации сочат, че двамата ще разговарят онлайн. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още