IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството предлага помощ от 50 млн. лв. за "Български пощи"

Обявена е процедурата за наем на два медицински хеликоптера, потвърди вицепремиерът и министърът на транспорта Христо Алексиев

14:38 | 22.03.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет е приел на днешното си заседание план за оздравяване и дигитализация на "Български пощи". Той предвижда държавна помощ от 50 млн. лв., за която е пусната нотификация в Брюксел, обяви вицепремиерът и министърът на транспорта Христо Алексиев след заседанието на служебния кабинет на брифинг в Министерския съвет днес.

Работи се и по план за преструктуриране на задълженията на "Български пощи" съвместно с Българска банка за развитие. Поставените цели са дружеството да постигне дял от 15% от пазара на куриерските услуги, както и да излезе на финансовия пазар.

Днес правителството е одобрило доклад на министъра на транспорта и съобщенията Христо Алексиев с мерки за стабилизиране и финансово оздравяване на „Български пощи“. Сред основните краткосрочни мерки е усъвършенстването на съществуващия клиентски софтуер. Това ще позволи до края на 2023 г. компанията да навлезе на бързо растящия и силно печеливш куриерски бизнес сегмент. Ще се заложи и на предоговаряне на ценовите условия по търговските договори с корпоративни клиенти и договорите за достъп до мрежата.

Паралелно с оздравителните мерки ще започне и проект по пълна дигитална трансформация на държавните пощи.

Временната подкрепа има за цел дружеството да посрещне краткосрочните потребности от парични потоци до въвеждането на план за преструктуриране. Предвижданията са държавата да предостави публичен ресурс на дружеството в размер на минимум 50 млн. лева след одобряване на мярката от Европейската комисия, уточняват от пресцентъра на кабинета.

Алексиев обяви и информация за купуването на медицински хеликоптери.

Министерство на транспорта е обявило процедура за доставка на лизинг на два медицински хеликоптера с цялото медицинско оборудване към тях и обучени и лицензирани пилоти, каза вицепремиерът.

Крайният срок за участие в процедурата изтича през май. Очаква се от средата на годината у нас да заработи системата за медицинска помощ по въздуха, каза Алексиев.

Решението за наем на хеликоптери е временно, докато страната ни се сдобие със свои летателни средства. Първият български медицински хеликоптер се очаква да пристигне у нас през декември.

Поръчката за наем на медицински хеликоптери е за две години с опция да бъдат удължени с още една.

Готов е сайтът за сравнение на цените на хранителните продукти в търговските вериги, съобщи още Христо Алексиев.

Сайтът, който показва цените на хранителните продукти, вече е готов и ще бъде представен в петък. По думите му хипермаркетите са се съгласили да публикуват данни в информационния портал. Днес Алексиев ще има още една среща с търговските вериги по темата, но по негови думи те са склонни да публикуват своите цени на информационната платформа.

От следващата седмица търговците ще трябва да започнат да публикуват своите цени.

„Това ще бъде доброволна инициатива - който иска, ще може да публикува своите цени", каза министърът. И коментира, че тази инициатива ще доведе до много по-голяма прозрачност, ще има и предвидимост, а хората ще имат данни къде какви са цените.

Ако търговец е подал подвеждаща информация за цените в информационния портал, са предвидени санкции.

Сайтът ще дава информация за около 50 продукта, като ще се публикуват най-ниските цени, а не тези в промоция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още