IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай хвърли демографската бомба върху себе си

Бруталната политика на Пекин за едно дете се справи с пренаселеността, но стигна ли тя твърде далеч?

17:55 | 25.03.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Разположен в устието на река Яндзъ при Жълто море, град Нантун на пръв поглед прилича на някаква общност на пенсионери, въпреки че малка част от жителите му са действително пенсионирани, пише Nikkei Asia Review.

Работещите възрастни хора в града охраняват порталите на фабричните комплекси, управляват хранителни магазини, мият съдове в ресторантите, обслужват на касите в заведения за бързо храненe, работят на нивите с рапица…

Днес Нантун е най-старият град в Китай от демографска гледна точка. Въз основа на национално преброяване на населението от 2020 г. хората на възраст от 60 години нагоре представляват 30% от населението на града, което наброява 7,7 млн. души – почти двойно повече спрямо средното ниво на тази възрастова група в страната – 18,7%.

Известен като родното място на модерната индустриализация на Китай, където са изградени първите текстилни фабрики в страната през 1890 г., Нантун постепенно започва да губи славата си през 1990 г., тъй като бързата урбанизация в близките градове Суджоу и Шанхай кара много местни жители да сменят местообитанието си. Днес населението на града е силно застаряващо.

Градът предлага поглед към миналото на Китай, но също така и поглед към бъдещето на страната: неговият демографски профил прилича на това, което според редица експерти ще представлява страната през 2035 г., ако настоящите тенденции се запазят.

Много от местните училища са затворени, а в аптеките се продават повече памперси за възрастни, отколкото за деца.

В Рудон, окръг Нантун, тенденцията е още по-плашеща – 39% от населението е на възраст над 60 години.

„Младите хора не харесват този тежък труд“, споделя Уан Цяо, докато почиства масите в ресторант в Рудон. Уан и неговият колега са на повече от 70 години. „Те предпочитат да работят в големите градове“, добавя работникът.

До 2035 г. около 400 милиона души в Китай ще достигнат възраст от 60 или повече, като техният дял ще възлиза на 30% от населението на страната, показват правителствени прогнози.

Очаква се съотношението между стари и млади да стане още по-небалансирано, след като броят на смъртните случаи превиши този на ражданията миналата година за първи път от 1961 г.

Населението на Китай се сви през 2022 г. за първи път от шест десетилетия. Източник: Национална статистическа служба на Китай Населението на Китай се сви през 2022 г. за първи път от шест десетилетия. Източник: Национална статистическа служба на Китай

През януари Националното статистическо бюро на Китай потвърди очакванията на редица учени и икономисти – че населението на страната е намаляло през 2022 г., свивайки се рязко с 850 хил. души до 1,412 милиарда.

Последният път, когато населението на Китай се свива, е през 1961 г., когато провалената икономическа политика на Мао Дзедун, известна като „Големия скок напред“, отнема живота на милиони, въпреки че тогавашното заложено затишие в демографския растеж се оказва временно.

Днес обаче спадът в населението се очаква да бъде дългосрочен и вероятно необратим, предупреждават експерти. Това се дължи на изоставената политика за ограничаване на раждаемостта до едно дете в семейство, която Пекин следва между 1980 и 2016 г. Ефектът ѝ върху китайската икономика също се очаква да бъде дългосрочен, съдейки по опита на други страни.

Последна актуализация: 17:12 | 25.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 23 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Както пишат в материалът , това не е непременно лоша новина ... в цяла Азия ще намалее населението , и то драстично . Ще се облекчи постоянният натиск в/у не възобновяемите ресурси , хората ще живеят по-спокойно ... baba_meca , щото много убаво го построихте животът за 45г , затова 2млн си биха камшика при първа възможност , после развъдихте един етнос за гласоподаватели и хората продължават да се спасяват . рycофилистията не е сполучила никъде ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 26
baba_meca
преди 1 година
А при нас в Бългаария само млади хора. Тук таме се мярка някой пенсионер. Това е защото си имаме украински парламент и той провежда супер адекватна демографска политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още