IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият премиер на Китай се фокусира върху производството

Ли Цян призова местните предприемачи да насърчат технологичната независимост и самодостатъчността, за да се справят с натиска от страна на САЩ и други държави

10:59 | 23.03.23 г.
Китайският премиер Ли Цян. Снимка: Bloomberg L.P.
Китайският премиер Ли Цян. Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският премиер Ли Цян използва първото си пътуване извън Пекин, откакто беше назначен на поста, за да повтори призива на президента Си Дзинпин за насърчаване на иновациите и самодостатъчността, подчертавайки приоритета, който азиатската страна отдава на противодействието на усилията на САЩ за ограничаване на нейните технологични амбиции, пише Bloomberg.

Ли, който започна работа като премиер на 11 март, посети редица корпоративни централи в провинция Хънан, Централен Китай, във вторник, включително комплекси на производителя на електрически автомобили BYD Co. и Lens Technology Co., доставчик на Apple Inc.

Премиерът беше и домакин на форум за напреднало производство, на който присъстваха редица предприемачи, включително Лей Джун, главен изпълнителен директор на Xiaomi Corp., съобщи държавният телевизионен оператор China Central Television.

Не е ясно в кой град се е провело събитието.

Ли призова ръководителите да „насърчат високо ниво на технологична независимост и самодостатъчност и да продължат с трансформацията и надграждането на традиционните производствени индустрии“. Компаниите трябва да „ускорят трансформацията и преминаването на китайското производство в китайски творения и китайските продукти в китайски марки“, добавя той.

По-рано този месец Си призова за обединение частния сектор на Китай, за да помогне за преодоляване на опитите за „задържане“ от страна на САЩ и други държави. Тези коментари са рядко срещана пряка критика към САЩ, най-големия търговски партньор на Китай, който притисна Япония и Нидерландия да ограничат износа на някои модерни машини за производство на чипове към Китай, до голяма степен за ограничаване на военната експанзия на Пекин.

Ли също използва първите си коментари като премиер, за да каже, че Китай ще защити правата на предприемачите и ще продължи да подкрепя частния бизнес.

Китайското правителство се надява, че икономическото възстановяване може да помогне на нацията да преодолее над три години щети, причинени от суровите политики за ограничаване на разпространението на коронавируса. Миналата седмица Китай съобщи, че потребителските разходи се възстановяват, както и индустриалното производство и инвестициите през януари и февруари, но предупреди за нарастващи нива на безработица и продължаващ спад при инвестициите в недвижими имоти.

Намаляването на чуждестранното търсене кара Пекин да наблегне на нарастващото вътрешно търсене, коментира Реймънд Юн, главен икономист в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. По думите му „производственият сектор трябва да се адаптира, за да отговори по-добре на нуждите на местните клиенти и търсенето от страни, които имат добри отношения с Китай".

Юн добавя, че предвид напрежението между САЩ и Китай, Пекин „трябва да засили местните научни и технологични иновации, за да гарантира сигурността на производствените вериги“.

Отделно, няколко града в Китай предприемат стъпки за въвеждане на регулации, насочени към стимулиране на частния сектор. Гуанджоу предложи регулаторите да насърчават банките да отпускат повече заеми на частни компании.

Градът в Южен Китай също поиска полицията и съдилищата да действат разумно, когато „ограничават личните свободи“ на законни представители или управители на частни фирми. Бизнесмените в Китай се оплакват, че рутинните спорове с конкуренти могат да доведат до намеса на властите, дори до степен, че те да бъдат задържани.

Освен това Шанхай планира да стартира кампания за увеличаване на инвестициите във финансовия център по-късно този месец, съобщи Shanghai Securities News в четвъртък, цитирайки местни власти.

Целта е да се привлекат средства за осем големи строителни проекта, сред които железопътен пътнически терминал. Градът също така ще обяви инициативи, вариращи от индустриални паркове до биомедицински заводи, пише вестникът, цитирайки политически представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още