IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият епизод от информационната война на Владимир Путин със Запада

Ситуацията около Бахмут започва да се стабилизира, твърди главнокомандващият украинските военни сили Валерий Залужни

08:45 | 26.03.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Като нов епизод от информационна си война със Запада описва Института за изучаване на войната (ISW) интервюто на руския президент Владимир Путин пред "Россия 24". Целта е да обезкуражи украинската съпротива и да намали подкрепата на Запада за Украйна.

В него руският държавен глава обясни как Русия ще разположи ядрени оръжия на територията на Беларус. Според него "нищо необичайно" не се случва - САЩ също държат свое тактическо ядрено оръжие в съюзнически страни - Германия, Турция, Нидерландия, Белгия, Италия и Гърция. Русия ще запази пълният контрол върху всяко оръжие в Беларус, смята Путин.

Строителството на силози за съхранението на тактическо ядрено оръжие в Беларус ще приключи на 1 юли, а Москва вече е дала комплекс "Искандер", който може да носи ядрено оръжие, пише ТАСС.

Според военните анализатори от ISW това е решение, взето преди началото на войната в Украйна - президентът на Беларус Александър Лукашенко предложи за първи път публично в страната му да бъдат разположени ядрени ракети в края на ноември 2021 година. Според тях заявката не носи заплаха за ядрена ескалация. Нещо повече - единственият съюзник на Русия сред водещите световни икономики - Китай, много ясно се изказа срещу ядрената реторика на Кремъл. 

Експерти коментират пред Ройтерс, че коментарът на Путин за ядрените ракети е сериозна смяна в наратива - досега Москва се гордееше, че за разлика от САЩ не разполага тактическо ядрено оръжие в други държави. Но и руският президент не дава подробности кога ще бъдат доставени тези ракети, нито към коя НАТО-вска държава ще бъдат насочени. Досега Москва официално никога не е потвърждавала, че има разположени ядрени ракети в Калининград - руският анклав между териториите на Полша и Естония, макар и НАТО да твърди обратното. 

В САЩ реагират "с внимание" на заявлението, но не виждат сигнали, че Москва се кани да използва ядрено оръжие, допълва още Ройтерс. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк пък коментира пред френската телевизия LCI, че в Киев очакват още санкции срeщу Русия заради разполагането на ядрено оръжие в Беларус. 

В своето интервю Путин коментира още, че доставите на оръжие на Запада за Украйна са "голямо количество", но също така отчита, че те не са достатъчно бързи - планирани са доставките на "420 или 440 танка в Украйна", а през това време Русия ще произведе нови или модернизира 1600, категоричен е руският държавен глава. Той допълва, че на ден Украйна изстрелва по 5 хил. снаряда, а САЩ на месец произвеждат 14-15 хил. В същото време Русия ускорява производството на въоръжение, гарантира още Путин пред руската държавна телевизия.

Според ISW коментарите за превъзходството на руското военно производство на Путин са пресилени - "Уралвагонзавод" например произвежда по 20 танка на месец. Заради санкциите и недостиг на персонал компанията не може да ускори производството на модерни танкове (Т-90), както обяснява руският президент и затова руските военни използват танкове от резервите, които са на въоръжение от 50-те - 60-те години на миналия век (Т-50, Т-54).

Според коментар от Кремъл Русия има готовност да извади от складовете и танкове Т-34, който е приет на въоръжение в руската армия през 1940 година.

Владимир Путин също така пропуска, че Западът не предоставя най-модерните си технологии на Украйна с цел да не ескалира конфликта, пишат още военните анализатори. На Запад по традиция има малко запаси от конвенционално въоръжение за сметка на новите технологични и прецизни разработки.

Офанзивата на Украйна не може да започне заради липсата на въоръжение

Руснаците изстрелват три пъти повече снаряди от  украинците и контраофанзивата на Украйна още не може да започне заради липсата на достатъчно въоръжение - снаряди, танкове и бойни самолети, коментира украинският президент Володимир Зеленски пред японското издание Yomiuri. През изминалата седмица в Киев беше премиерът на Япония Фумио Кишида, който потвърди подкрепата на Токио за страната и покани украинския държавен глава за участие на срещата на Г-7, която ще се проведе през май в Хирошима.

През 2023 година Украйна ще похарчи 20 млрд. гривни (почти 550 млн. долара) за покупката на дронове, каза още украинският президент по време на своето вечерно обръщение на 395-я ден от войната. Част от тях ще са местно производство. Страната започна и производството на снаряди от различен калибър в подкрепа на своите военни. 

Ситуацията в Бахмут се стабилизира. Русия мести фокуса към Авдеевка

Украински военни съобщават, че са отблъснали руснаците от т.нар. "път на смъртта" в Бахмут  и укрепват своите позиции в града. Главнокомандващият Валерий Залужни коментира, че ситуацията в Бахмут започва да се стабилизира благодарение на "титаничните усилия" на военните.

Според данните на британското разузнаване руските военни започват да укрепват фронтовата линия и местят усилията си към Авдеевка и района Кремена-Сватове. Експертите отчитат забавяне на настъплението в Бахмут, което е резултат от големите загуби и за двете страни. Отражение вероятно имат и скандалите между руската редовна армия и ЧВК "Вагнер", пишат още от британското разузнаване. 

Според данните Русия в момента опитва да стабилизира фронта, което подсказва, че се подготвя за отбрана, след като опитът ѝ за мащабно настъпление от януари 2023 година се оказва не толкова убедителен.

Генералният щаб на Военните сили на Украйна (ВСУ) също съобщава в своя профил във Facebook за многобройни артилерийски удари в направлението Авдеевка, Маринка, Вугледар и други населени места в Донецка област. В сводката за 395-я ден от началото на войната военните отбелязват близо 60 отбити атаки на руснаците и обстрел по гражданска инфраструктура. 

В Запорожка и Херсонска област руснаците се отбраняват.  ВСУ съобщава за 11 въздушни удара на украинските военновъздушни сили, извършени на 25 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 26.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 15
Tikva007
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка: Защо, на твоето какво му е? Не си ли го харесваш? Или ти не си го избирал - БОТ-ът ви ги слага служебно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 14
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Не бе, аз питах друго: дали една демократична медия няма да отрази войната по френските улици и да посочи режима за тираничен, защото не иска да предаде властта на народа от улицата? А защо война? Ами защото вече се стреля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Tikva007 Много добре си си избрал името, таварищ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... каква тирания ве ?! тва да не ти е доброволна мобилизация и анексиране ?! държавата с една от най-голямата продължителност на живота има една от най-щедрите пенсионни системи и най-ниската възраст за пенсионира !! която държа да отбележа дори след това "драстично тиранично" увеличение , ще продължи да бъде една от най-ниските в ЕС ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 21
Tikva007
преди 1 година
Войната на Путин със Запада е ясна, видно от коментара отдолу и тези, които неизбежно ще последват от щатните троллове. Чудя се, дали няма да намери място в тази медия и войната във Франция, че там вече нещата отиват на Мейдан с елементи на гражданска война, но не се вижда ентусиазъм сред *демократичните* медии да осветляват събитията, не ли да подкрепят народа на Франция в борбата му срещу тиранията на режима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
Така както го зачитам зануленият детеубиец , разбирам , че те не са "втората най-могъща" , а са си "първата безаналогова и най-могъща" , смазващо превъзходство във всичко . Също така разбирам , че агресорите са САЩ и ЕС , а калната 1/8 е освободител в Украйна , и предстои окончателно анихилиране на последните остатъци фaшuстки съпротивителни на освобождението сили , съставени основно от бременни и тинейджъри ... Светлото бъдеще предстои , и червената звезда ще грее над старият и новият свят !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още