IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария: Мирни преговори не означават, че Русия ще запази контролираните територии

Непрестанните критики на Запада дразнят Будапеща и тя отказва да подкрепи някои инициативи, смята Петер Сиярто

11:17 | 26.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Настояването на Унгария за начало на мирни преговори за решаване на военния конфликт в Украйна не означава, че Русия ще може да запази контролираните от нея територии, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто в интервю за АР.

"Спирането на войната и сядането на масата за преговори не означава, че приемаме настоящия статут", обясни той и допълни, че не е задължително държавните граници да останат на това положение, в което са при спирането на бойните действия.

Това обаче е условието на Москва - мирните преговори трябва да отчитат "новите териториални реалности". В края на септември 2022 година Русия анексира четири украински области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска. От 2014 година присъедини и Крим към своята територия.

От своя страна Украйна настоява за пълното изтегляне на руските военни от територията на страната до международно признатите граници от 1991 година, за да започнат разговори за край на войната.

Сиярто коментира още и критиките на Запада срещу Будапеща. Той описва страната си като христиандемократична държава, управлявана от патриотично правителство. За него критиките срещу Будапеща именно по отношение на липсата на демокрация в страната и погазване на ценности дразнят управляващите и ги карат да не подкрепят много западни инициативи.

"Неуважителното поведение на политическите елити" на Швеция и Финландия към Унгария например беше посочено като основната причина Будапеща да не подкрепи разширението на НАТО.

"Когато финландски и шведски политици поставят под въпрос демократичния характер на нашата политическа система, това е наистина неприемливо", коментира той.

Унгарското правителство е остро критикувано от ЕС заради нарушаване на основни европейки ценности - върховенството на закона, свободата на медиите и т.н. Заради това и обвиненията за корупция Брюксел блокира милиарди евро помощи за Будапеща. През миналата година и Европейският парламент прие резолюция, в която описва Унгария като "хибриден режим на електорална автокрация". Под управлението на Виктор Орбанв страната се нарушават основни ценности и тя се отдръпва от демократичната общност.

Тези критики обаче дразнят унгарските политици и затова те отхвърлят редица западни инициативи, казва Сиярто.

Отношенията на Унгария със САЩ са били процъфтяващи по време на мандата на Доналд Тръмп, коментира унгарскиятвъншен министър. Според него тогава Вашингтон не е оказвал никакъв натиск срещу страната, включително и за социални теми, миграцията и т.н. "В мандата на Доналд Тръмп Русия не нападна никого", допълни още Сиярто.

В понеделник (27 март) се очаква парламентът на Унгария да подкрепи членството на Финландия в НАТО. На този етап присъединяването на Швеция изглежда по-проблематично, пише АР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 26.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още