IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Унгария се присъедини към инициативата за доставка на снаряди за Украйна

23 държави вече се включиха в програмата, която предвижда доставката на 1 млн. снаряди в рамките на 12 месеца

20:18 | 27.03.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Унгария и още четири държави, сред които и Полша, се присъединяват към инициативата на ЕС за доставка на снаряди за Украйна, става ясно от публикация на сайта на Европейската агенция за отбрана (EDA). Така вече 22 държави от общността и Норвегия се ангажират да доставят 1 млн. снаряди с различен калибър за Украйна в следващите 12 месеца.

Извън инициативата на този етап остават България, Ирландия, Словения, Латвия и Дания. От агенцията уточняват, че част от държавите в ЕС трябва да получат одобрение на национално ниво, за да се включат. Българският президент Румен Радев категорично заяви, че България няма да доставя снаряди за Украйна, въпреки че ще увеличи производството. Целта ни ще бъде попълване на запасите на страната и съюзниците в НАТО и ЕС, но не отговори категорично дали София ще позволи реекспорт за Украйна, ако трета страна поиска.

По инициативата се работи в няколко направления - попълване на запаси за участващите държави, които изпратят снаряди на Украйна, общи покупки и подкрепа за ускоряване на производството. 

Досега Унгария отказваше да доставя оръжия за Украйна нито от своите запаси, нито по съвместни инициативи на ЕС. Позицията на Будапеща е за прекратяване на огъня и мирни преговори между двете воюващи държави. Преди дни унгарският премиер Виктор Орбан съобщи още, че страната му няма да се съобрази с издадената заповед за арест на руския президент Владимир Путин, ако той реши да посети Унгария.

Будапеща също често блокира работата на ЕС по санкционните режими срещу Русия в опит да договори размразяване на европейските фондове. Унгария е санкционирана от Брюксел заради неспазване на европейските ценности, сред които и върховенството на закона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: khao... не знам , по-вероятно не , щото ние сме "нула" във външната политика на ЕС , благодарение на цяла плеяда кат него . освен това златната рибка един единствен път ти се пада в живота , редко после може пак дойде . Да има война до нас , и само ние от целият регион да имаме възможност да продаваме снаряди на промоция на печелившата страна . Като започна войната , коя беше втората държава в която дойде оня хамерикански генерал , командващ сухопътните сили в Европа ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: zelka007 су-тата ги дадохме отдавна... по ме интересуваше в момента дали прави незаконни неща с мисистърчето си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: khao... от резидента нищо не зависи ... подкрепата си върви , Су-тата си фъркат , айде да не пиша и кво друго фърка и върви ... според мен надъхва неговите хора начело със Стефан Янев и Леваците ... с тия приказки нищо друго не може да направи ... надявам се цялото копейкопоклоническо форумно войнство (шайката на полезните дето захранваш периодично) , да разбере незначителността си и безполезността си за България и Европа ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: zelka007 а кво стана с подкрепата която беше одобрена от Народното събрание? Резидента ще нарушава ли Конституцията или само си говори зада е интересен на полезните ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
1млн общо от ЕС , то само ние ще префърлим 1млн на съюзниците ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още