IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус: Ще приемем руски ядрени оръжия в отговор на натиска от НАТО

От беларуското външно министерство се оплакват от "пряка и брутална намеса" във вътрешните работи в страната

20:39 | 28.03.23 г. 1
Владимир Путин и Александър Лукашенко. Снимка: Getty Images
Владимир Путин и Александър Лукашенко. Снимка: Getty Images

Беларус потвърди във вторник, че ще приеме руски тактически ядрени оръжия, заявявайки, че решението е в отговор на дългогодишен натиск от Запада, включително санкциите, както и на струпване на войски на страните членки на НАТО близо до нейните граници, предаде Ройтерс.

Изявлението на външното министерство на нацията е първото от страна на беларуското правителство, след като руският президент Владимир Путин заяви в събота, че Москва ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус и ще построи там складове за ядрени оръжия.

Въпреки че Путин не уточни кога ще се състои разполагането на оръжия, нито предостави допълнителна информация, съобщението изглежда проправи пътя за първото разполагане на ядрени оръжия от Москва извън нейните граници след разпадането на СССР през 1991 г.

От беларуското външно министерство посочват, че руските ядрени бомби предлагат защита след това, което наричат кампания за натиск от САЩ и техните съюзници, насочена към сваляне на правителството на президента Александър Лукашенко.

„През последните две години и половина Република Беларус беше подложена на безпрецедентен политически, икономически и информационен натиск от страна на САЩ, Обединеното кралство и съюзниците им от НАТО, както и от страните членки на Европейския съюз“, се казва в изявление на министерството.

От министерството се оплакват от "пряка и брутална намеса" във вътрешните работи в страната, която е управлявана в продължение на почти три десетилетия от Лукашенко.

 „С оглед на тези обстоятелства и основателните опасения и рискове в сферата на националната сигурност, произтичащи от тях, Беларус е принудена да отговори чрез укрепване на собствените си способности за сигурност и отбрана“, казват от министерството.

Решението за разполагане на ядрени оръжия в Беларус е един от най-силните сигнали на Москва към Запада в ядрената сфера след нахлуването в Украйна през миналата година.

Антиядрени активисти предупредиха, че този ход, който според Путин отразява начина, по който САЩ разполагат ядрени бойни глави в Европа, без да се отказват от контрола над тях, ще понижи прага на използване на тактически ядрени оръжия с малък обсег на бойното поле и е ненужен от военна гледна точка.

Според Минск руските ядрени планове не противоречат на международните споразумения за неразпространение на ядрените оръжия, тъй като самата Беларус няма да има контрол върху тях.

„Обучението на беларуски пилоти, способни да управляват самолети със специфични бойни глави, модернизацията на такива самолети и разполагането на ядрени бойни глави на беларуска територия, без да се дава контрол на Минск върху тях или достъп до съответните технологии, по никакъв начин не противоречи на разпоредбите на договора за неразпространение на ядрени оръжия“, се казва в съобщението на министерството.

Лукашенко многократно е обвинявал Запада, че се опитва да го свали от власт, след като през 2020 г. избухнаха масови протести срещу управлението му след президентските избори, които според опозицията той е спечелил с измама. Лукашенко твърди, че е спечелил честно, като същевременно проведе мащабни репресии срещу опонентите си.

Минск позволи на Москва да използва беларуска територия, за да изпрати войски в Украйна на 24 февруари миналата година. Нейните собствени войски обаче досега не са участвали във войната, като същевременно засилват съвместното си военно обучение с руските сили, разположени в Беларус.

Лукашенко, който отдавна е в процес на постепенно изграждане на това, което нарича "съюзна държава" с Русия, трябва да произнесе обръщение към нацията в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 7
Импeраторът
преди 1 година
За къде бре? Те поляците си направиха 240 км ограда, за да не ходите при тях :-) никой не иска да ви взема картофените ниви ... както и никой в Украйна не е иска да напада РФ :-) ама такива беСдарници като вас все ви гони параноята ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още