IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша предаде на България двигател за МиГ-29 

До дни ще бъде сключен договор за втори двигател с Варшава

18:46 | 31.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/МО
Снимка: БГНЕС/МО

България e получила в петък първия самолетен двигател за изтребителите МиГ-29 от Полша, обяви Министерството на отбраната в профила си в Twitter.

Едва преди дни пък служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обяви, че предстои сключване на договор с властите във Варшава за втори двигател.

Преди време ведомството обяви обществена поръчка за 26,4 млн. лв. с ДДС за купуване на шест ремонтирани двигателя за МиГ-29, а наскоро президентът Румен Радев призна, че има само две оферти за заместващи МиГ-29 изтребители, като по думите му цената няма да се хареса на депутатите, пред които служебното правителство трябва да представи предложенията и те да вземат крайното решение.

Целта е заместващите изтребители да се ползват за охрана на българското въздушно пространство до пристигането от САЩ на придобитите първи 8 изтребителя F-16 Block 70 през 2025 г. Освен това ще е нужно и време, за да бъдат те „усвоени“ от българските военновъздушни сили.

Някои държави от източната част на НАТО решиха да предадат своите изтребители от съветско време на Украйна, докато служебният кабинет на Радев е твърдо против страната ни да предостави на Украйна своите изтребители МиГ-29, твърдейки, че няма да е възможна замяната им чрез т. нар. триъгълни сделки. 

През октомври 2022 г. стана ясно, че през август Министерството на отбраната на България е изпратило до Полша запитване за закупуване или основен ремонт на шест двигателя за изтребители МиГ-29. 

Изглежда, че в резултат на това България може да получи не повече от два двигателя за МиГ-29 от Полша, която поставя акцент върху подпомагането на Украйна в защитата ѝ срещу Русия. 

В средата на февруари командирът на българската военновъздушна база Граф Игнатиево, бригаден генерал Николай Русев, заяви пред БТА, че поддръжката на самолетите става все по-трудна заради спирането на доставките на резервни части. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 11 месеца
да го качват бърже на некой МиГ и да го пращат да плющи рашибозуци ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още