IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главнокомандващият руските сили в Украйна играе по нервите на Путин

Като "абсурдно и деструктивно" определи Зеленски поемането на председателството на СС на ООН от страна на Русия

08:43 | 02.04.23 г. 46
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Главнокомандващият руските сили в Украйна - ген. Валери Герасимов, пое специалната военна операция на руския президент Владимир Путин на 11 януари с обещанието за зимна офанзива, която да доведе до пълния контрол над Донбас. 80 дни по-късно изглежда опитите му са провал, пише британското Министерство на отбраната.

Русия постигна някои успехи - например превземането на Соледар, но те са ограничени и на цената на големи загуби, изтривайки предимствата, които даде частичната мобилизация през есента, пише институцията. При това развитие на нещата генералът е напът да прекрачи границите относно това как управляващите толерират провал, отбелязват още оттам.

Валери Герасимов е четвъртият главнокомандващ, който ръководи руските военни в Украйна от началото на пълномащабната война, започнала в края на февруари 2022 година. Преди него начело на военната операция в Украйна беше ген. Сергей Суровикин, който пое поста през октомври 2022 година. На него се приписва тактиката с масовите ракетни обстрели, които целят обектите на гражданската инфраструктура и основно - енергийните съоръжения на Украйна. 

При Суровикин Украйна успя да си върне почти пълния контрол над Харковска област и град Херсон - единственият областен център, който превзе Русия в рамките на пълномащабната война. 

Руските военни наблюдатели коментират, че Русия трябва да приключи операциите си при Авдиивка и Бахмут  и да се съсредоточи за очакваната контраофанзива на украинците, пише Института за изучаване на войната (ISW). Анализаторите цитират коментар на зам.-ръководителят на руската Национална гвардия (Росгвардия) в окупираната Донецка област Александър Ходаковски, според когото Русия трябва да премине към защитни действия. Ходаковски се позовава на коментар на Суровикини, но ISW не може да открие публично потвърждение на подобно твърдение. Подобен коментар и връщането на името на бившия командващ операцията в публичното пространство обаче може да означава, че Герасимов започва да губи доверието на Кремъл.

Русия пое председателството на Съвета за сигурност на ООН

Председателството на Съвета за сигурност на ООН от страна на Русия беше коментирано като "достойно за Деня на шегата" от Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел. В Twitter той коментира, че страната е постоянен член на Съвета, но непрекъснато нарушава правните рамки на ООН.

 

Украинският президент Володимир Зеленски пък отчете, че поемането на председателството на Съвета за сигурност на ООН от страна на Русия е "абсурдно и деструктивно". Според него това е доказателство за провала на подобни институции.

"Няма форма на терор, която все още да не е извършена от Русия", коментира украинският държавен глава в своето вечерно обръщение за 402-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна. Според него обаче това няма да попречи на реформата на глобалните институции. "Реформа, която очевидно е закъсняла, за да не може терористична държава, и всяка друга друга държава, която иска да бъде терорист, да унищожи света", добави Зеленски.

Принудително паспортизиране

Русия продължава принудителното паспортизиране в Запорожката област, пишат от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в своя профил във Facebook. Те дават за пример град Томак, където движението на жителите с украински паспорти е ограничено.

В своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски отчете също така и насилствената депортация на деца в Русия и доклада по казуса, върху който работи Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Зеленски коментира, че опитите за насилствена асимиация на украинци най-циничното и антихуманно действие на нашето време.  "Русия извършва това систематично и отчетно на държавно ниво. Отговорността за него ще бъде също системна", допълни той.

Неуспешни офанзивни действия на руснаците в района на Бахмут и Авдиивка

През изминалото денонощие украинските военни са отбълснали повече от 50 атаки в направленията Лиман, Бахмут, Авдиивка и Маринка, съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в свояпрофил във Facebook. Оперативната обстановка не се променя съществено - тези региони остават с най-ожесточените боеве на фронтовата линия. В района на Бахмут имаше силни снеговалежи, които също забавят бойните действия.

Руснаците укрепват позициите си в Херсонска и Запорожка област и през 402-я ден от началото на войната не са извършвали активни действия, отчитат още от ВСУ. На 2 април Украйна отбелязва една година от деокупирането на Киевска и Черниговска област.

Украинските военни коментират още, че Беларус придоставя на Русия своето въздушно пространство и територии за извършване на атаки над Украйна, както и полигон за обучение на руските военни, но до този момент няма военни формирувания от Беларус, които участват във войната. В края на март Владимир Путин обяви в телевизионно интервю, че Русия ще разположи ядрено оръжие на територията на Беларус. Това беше осъдено то Запада като нарушение на договорите за неразпространение на ядреното оръжие.

След кратко мълчание беларуският президент Александър Лукашенко приветства коментара на своя руски колега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 02.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

45
rate up comment 2 rate down comment 4
aldy
преди 11 месеца
Володимир Зеленски отчете също така и насилствената депортация на деца в Русия === Хехе, насилствена депортация? На деца без родители в детски домове, на които бяха хвърлили око западните педофили. Как няма да побеснеят, като вече бяха платили за доставката на стоката? А при война нормалните хора извеждат от опасната зона първо жените и децата, след това възрастните и т.н. Но какво нормално има в педофилите? И колко педофилски скандала се разразиха в "цивилизования" свят напоследък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 11 месеца
До: Tikva007Тикво, Тикво . В къщата на обесеният не е добре да говориш за въжета :) Кат спомена Ястребино и това което е направил един лумпенизиран садист е добре да се зачетеш и какво е станало с прекия му началник който всъщност е разпоредил операцията : Та прави не лоша кариера при комунистите . Обесват дедото на Ал Йорданов (заслужено) и другите са при *** ни яли ни лук мирисали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 6
Tikva007
преди 11 месеца
До: data: А Герасимов дали е некадърник, ще се разбере, когато свърши войната по някякъв начин. Айзенхауер и Монтгомъри са профукали по най-аматьорския начин хиляди животи на войници при десанта в Нормандия, а цялата им операция в Германия не пропада по чудо (въпреки, че чудото си има име), но сега никой не ги нарича *некадърници*, а кръщават какво ли не на тях. В същото време Ромел и Дьониц са истински военни гении и герои, но няма и едно кьше, кръстено на тях. Но ти си експерт и в това, виждам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 5
Tikva007
преди 11 месеца
До: data: ами именно - икономически. Какво ме занимаваш с децата да Райна княгиня. Не са деца, а офицери с доста служба. Един пак офицер, учител в цивилния живот, през 1943 г. в Ястребино командва разстрела на 18 души - старци, жени и 6 деца - на 6, 9, 11, 12 и две близначки на 12 г. Без съд и присъда! Телата са изгорени. Тях кой ще ги ожали тук? Този офицер ако е убит от комунистите, мъченик ли е? Надули сте се като въшки тук, присъди от последна инстанция раздаваме, много знаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 11 месеца
До: data да не говорим че тоя тъъъпак редовно сменя темата... и послее се оплаква от това като му го вкараш и по новата тема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... да ти изброя ли петима... и изброи двама, ама няма да каже как са умрели... да еаа и долната и малоуммна копейка! отново жалък опит за манипулация, тъъъпанар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 11 месеца
До: Tikva007Абе гълъбе Бел, това е икономически сайт в който подобни на теб си упражняват незнанието по политически и икономически теми . А относно Герасимов - пълен некадърник , профука мобилизацията струваща хиляди жертви и до 1 мил. избягали от страната си заради нея .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 3
Tikva007
преди 11 месеца
До: data: Добре. Отивам да мисля. Лека нощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 5 rate down comment 4
Tikva007
преди 11 месеца
До: data: Нещо вече не мога да те фокусирам - скачаш ми като маккак от клан на клон. Статията е за Герасимов, ти ме атакуваш с икономически разбори на соца и десетки хиляди избити, което си е еволюция към истината, защото се говореше за стотици хиляди, но ме довършваш с децата на Райна Княгиня и още двама, та общо петима. Да ти изброя ли петима видни и достойни българи, убити от фашисткия режим преди 9.9.44? Ген. Заимов, Вапцаров и майор Франк Томпсън да не са починали в съня си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 11 месеца
До: Tikva007има огромно и безплатно издание на "История на външния дълг на България" на страницата на БНБ . Сядаш и четеш , ако те интересува де . Само да знаеш че явно нямаш нит знания нит опит : При клиринга е от особено значение на каква база се определят цените и кой има господстващо положение при тяхното определяне . Да помислиш малко за лека нощ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още