IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

45 машини не са проработили в началото на изборния ден

Наблюдатели споделят, че на този етап машинният вот е предпочитан от избирателите

12:28 | 02.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

45 машини за гласуване не са проработили в първите часове на изборния ден и в тези секции се гласува с хартиена бюлетина, съобщи по време на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. Тя уточни, че броят им е относително малък на фона на общия брой машини за гласуване - над 9 хил.

Избирателната активност към 11 часа е малко по-висока спрямо предходните парламентарни избори на 2 октомври - почти 9%, съобщи още Матева. Най-висока е тя в Монтана (14,07%), а най-ниска - в Пловдив - град - 6,16%.  Отворени са 12 905 избирателни секции, от които 302 подвижни. 

Според наблюдателите машинният вот е предпочитан в началото на изборния ден, коментира президентът Румен Радев след като пусна именно чрез машина своя глас днес. Той коментира пред журналисти, че е гласувал с надеждата най-накрая да бъде съставено редовно правителство.

Служебният премиер Гълъб Донев призова за активно гласуване, за да има легитимност следващото Народно събрание. Той определи и организацията за вота като "много добра". Една от основните роли на служебното правителство е да организира провеждането на избора.

През последните 24 часа не е имало постъпили сигнали за бомбени заплахи, коментира служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Пред журналисти той уточни, че към момента са образувани 133 досъдебни производства за нарушение на изборните права, арестувани са 114 души.

Росица Матева пък коментира, че има няколко сигнали за нарушения, подадени в ЦИК до обед. Част от тях са за склоняване за гласуване с машини. В комисията е внесена и една жалба, която е от секция извън страната и се отнася до член на секционна комисия, който не говори български език.

Матева коментира още, че част от секционните членове не са поставяли печат върху бюлетините, отпечатани от машините, което е нарушение на правилата. Тези бюлетини ще бъдат признати за валидни, но тя призова да бъде поставян един печат върху машинните отрязъци, каквито са разпоредбите на Изборния кодекс.

От Министерството на вътрешните работи (МВР) отчитат, че към 11 часа изборният ден протича нормално и няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 02.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още