IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън скоро може би ще трябва да смени стратегията си на мълчание за Доналд Тръмп

"Мълчанието е злато" е тактиката на демократите в последните две години

15:25 | 02.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg
Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Попитан за коментар на обвиненията срещу своя предшественик Доналд Тръмп американският президент Джо Байдън беше лаконичен: "Без коментар", пише в анализ Ройтерс. Притиснат от журналистически въпроси той допълни, че няма намерение да говори за Доналд Тръмп. "Мълчанието е злато" е политиката на Белия дом в последните две години по отношение на предишния президент на САЩ. Но тя ще бъде подложена на тест в бизко бъдеще с повдигнатите срещу предходния президент на САЩ обвинения, обяснява агенцията.

Близките до Тръмп в Републиканската партия започнаха да атакуват правната система на САЩ след решението на съда в Ню Йорк. Те планират протести в Манхатън, за които има опасения, че могат да прерастнат в прояви на насилие.

Джо Байдън спечели президентския мандат през 2020 година в директен сблъсък с Доналд Тръмп, обещавайки да възстанови "сърцето на Америка" след хаотичния мандат на своя предшественик. Стратезите на демократите обаче са уверени, че запазването на мълчание след това има своите политически основания. Демократите спечелиха от разочарованието на избирателите, но сега е по-добре Джо Байдън "да стои далеч" от случващото се около Тръмп, настояват те.

Администрацията трябва да се фокусира във своите действия и управление, смята Керън Файни и допълва, че акцентът трябва да бъде към стабилността, как да изглежда ефективното лидерство. За нейните колеги е по-добре да се види разликата - Джо Байдън, който се опитва да си върши работата, за разлика от хаоса при републиканците.

Президентът планира да бъде в Белия дом във вторник (4 април), когато Доналд Тръмп трябва да се изправи пред съда. До този момент от Белия дом отказват коментари на делата срещу предишния президент с мотива, че се води разследване от Министерството на правосъдието и не искат то да бъде повлияно по някакъв начин.

Но всички тези заявки ще трябва да бъдат забравени, ако се стигне до насилие по време на явяването на Тръмп в съда, пише Ройтерс. Друг момент, в който стратегията на на Байдън ще трябва да бъде преразгледана е, ако той реши да се кандидатира за втори мандат и се изправи отново срещу своя предшественик. Тогава Байдън ще трябва да се конфронтира с Тръмп по време на дебатите.

Доналд Тръмп вече официално заяви, че иска да бъде кандидат на републиканците за президент в изборите през 2024 година. Той вече заяви, че ще пледира невинен по време на изслушването през следващата седмица и няма намерение да се отказва от битката за Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още