IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социолози отчитат по-висока избирателна активност спрямо предходните избори

65 машини са се повредили в изборния ден, 40 от тях - във Варна и региона

15:42 | 02.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За малко по-висока избирателна активност спрямо предходните избори на 2 октомври съобщават социолозите Към 13 часа тя е около 18%, спрямо 17,6%, съобщават от "Галъп" на своя сайт. Към 15 часа до урните са отишли 25,1% от имащите право на глас. Данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) към 16 часа на предходните парламентарни избори сочат за избирателна активност от 25,6 на сто.

Сутрин и преди обед обичайно активността е по-висока в по-малките населени места, докато в големите градове, областните центрове и столицата се активизират в следобедните часове, уточни Яница Петкова от агенцията пред БНР. Социологът обясни, че по-възрастните по традиция гласуват сутрин и до обед, а по-младите – по-късно. 

Според нея в началото на деня са гласували твърдите ядра на партиите и тези, които не се колебаят за кого да гласуват. 

От Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщават за две жалби и 37 сигнала във връзка с нарушения на изборния процес към 13 часа. Единият сигнал е заради член на секционна комисия в чужбина, който не говори български език, а вторият - срещу решение на Районната избирателна комисия (РИК) в Разград. 

Към 13 часа 65 машини са отказали да работят, като причините са различни, коментира говорителят на ЦИК Росица Матева. Сред тях са например дефектирал тъч скрийн, неразчитане на смарт картата и т.н. 40 от повредените машини, на които гласуването е прекратено, са във Варна и региона, допълва БНР. 

"Информационно обслужване" никога не е имало и няма отношение към дейностите по реализация на машинното гласуване и техническото обезпечаване на машините за гласуване, обясниха от фирмата в позиция до медиите във връзка с коментари за повредените машини. Компанията е изпълнител на организацията и технологията на компютърната обработка на данните в РИК и в ЦИК от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите, включително от машинното гласуване, допълват оттам.

Във всички секции, в които машините не работят, гласуването се извършва с хартиени бюлетини.

По-рано днес (2 април) президентът Румен Радев коментира, че според наблюдатели машинното гласуване е предпочитано от избирателите. Самият той гласува по този начин. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 02.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още