IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли краят на патриархалните държави?

Старите норми за пола се преобръщат, а универсалните човешки права се вкореняват

09:18 | 28.05.23 г. 34
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В отчаян опит да увеличи набирането на войници на фона на съкрушителните загуби след инвазията си в Украйна, руската армия стартира кампания, призоваваща мъжете да напуснат цивилните си работни места и да се присъединят към нея. „Бъди мъж“, подтиква лозунгът. През последната година руското правителство също така връчва медали „Майка героиня“ на жени, които имат повече от 10 деца, за да повиши раждаемостта – и да отгледа повече бъдещи войници, пише за Financial Times журналистката Анджела Сайни, авторка на „Патриархалните държави: произход на неравенството“.

Трябва само да погледнем собственото си семейство и приятели, за да разберем, че някои мъже не са създадени за битка и че някои жени предпочитат да нямат деца. Но този стремеж към джендър стереотипи – „да бъдеш мъж“ или да бъдеш „майка героиня“ – отразява най-основните инстинкти на всички патриархални държави, от Русия до САЩ. Няма значение за какво е подходящ човек; важно е само той да изпълни дълга си към обществото.

За да разберем защо, трябва да погледнем към праисторията. Семената за тази обусловена от пола форма на държавен контрол са били посети преди най-малко 5000 години с възникването на най-ранните държави в света. Загрижеността на управляващите по това време е била за населението - как да запазят неговия размер и как да го държат под контрол.

Сред писмените доказателства, които имаме от древна Месопотамия, например, са безкрайни списъци, включително първите записи от преброявания, старателно описващи как хората са били управлявани.

Историята показва, че в продължение на хилядолетия е нараствал натискът върху семействата да демонстрират своята лоялност към държавата, като имат повече деца и с готовност ги предоставят в нейна служба. Младите жени са били призовавани да останат вкъщи и да раждат колкото се може повече синове.

Чингис Хан, легендарният владетел на патриархалната Монголска империя през 13 век, въвежда задължителна военна служба за момчета и мъже. Деца на 15-годишна възраст е можело да бъдат отвеждани от домовете им, за да бъдат обучавани.

В по-ранни времена жените все още е трябвало да бъдат способни да защитават своите общества както и мъжете. Легендата разказва, че собствената пра-правнучка на Чингис Хан, Хутулун, придружавала баща си на военни мисии и настоявала, че всеки мъж, който иска да се ожени за нея, трябва първо да я надбори.

Но по-късно, когато модерните нации се утвърждават, войната се свързва с мъжете. Майчинството става синоним на женствеността. Тези стереотипи са толкова дълбоки, че едва през 2015 г. на жените бе разрешено да служат на първа линия при наземни бойни позиции в американската армия.

Размерът на населението остава източник на безпокойство за правителствата. През февруари лидерите в Китай бяха насърчени да търсят иновативни начини за повишаване на раждаемостта, след като населението на страната спадна за първи път от 60 години (по-късно през годината Индия изпревари Китай по население – бел. прев.) Отговорът на един местен управник беше да предложи безплатно средно образование за третото дете във всяко семейство.

В Унгария най-новият план на правителството за повишаване на раждаемостта включва премахване на данъка върху доходите на майки под 30-годишна възраст. Япония току-що повиши еднократното плащане, което предлага на семействата за подпомагане на разходите за бебето.

Необходимостта от поддържане на висока раждаемост може също да обясни защо абортът е политическа игра на места като САЩ и Полша. Първата страна, която официално легализира абортите, е Съветска Русия през 1920 г., за да защити жените, които умират от нелегални аборти. Това е било формулирано като част от ангажимента на режима за свобода на жените. През 1936 г. обаче този указ е отменен от Сталин поради една проста причина: раждаемостта е била паднала твърде много.

Населението е от ключово значение за разбирането на това как действат държавите и защо институциите на властта са изградени около грижата за възпроизводството и отбраната.

Проблемът на днешната патриархална държава е, че гражданите все повече не желаят да отговарят на нейните изисквания. Президентът Владимир Путин е сред най-яростните защитници на традиционното патриархално семейство и старомодните роли на половете. Но дори и той не може да предотврати опашките от млади мъже, които се опитват да избегнат военната служба, като избягат от страната. Русия е изправена пред демографска криза.

Но това не е проблем само на Русия. По целия свят държавите трябва да се изправят срещу собствените си демографски кризи и битки за репродуктивни права. Предизвикателството за 21-ви век - епоха, в която старите норми за пола се преобръщат, а универсалните човешки права се вкореняват - е как населението и националната сигурност могат да бъдат поддържани, докато в същото време се гарантира, че гражданите са свободни да избират да не воюват или да имат деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 28.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

34
rate up comment 0 rate down comment 11
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... дишай дълбоко , ще скъсаш некоя артерия злобарче нефелно ... ще си жив да видиш как се премахват паметниците на съвеЦката армия и как се откъсват от рассийската територии ... 225хил гласа , една махала в София ... отивате като глава в разширеният учебник по история , в краткият няма да ви има ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 14 rate down comment 0
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Добре, доволен съм от себе си днес - накрая бъгяса и изкара син екран. Това е като човек да си изддрайффа черния дроб от бяс. Пълен бокклукк си - ръждива евтина тенекия. Щял да заличава, клоунът поссранн. Само да не ти дръпнат пак щепсела преди това. Беше се загубил по едно време - ходи на ъпгрейд, май. Неуспешен. Жалка история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 19 rate down comment 1
sssaaa
преди 10 месеца
До: zelka007, Фекален, не виждаш ли че ставаш за смях. Изтърка ти се репертоара от 3 изречения още преди 6 месеца и вече никой не ти се връзва, съдейки от повечето оценки на коментарите ти. Никой не го интересуват перални, фаянса ти и жалбите ти опити за лъжи. То не беше Бахмут за 7 дена, то не беше есенно-зимно-прошетна, а вече и лятна офанзива или статистиката от 1/10 жертви и какво ли още не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 20
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... пхаххаааа...охооохохххоо ... ти и твоите деди ли ве политкомисарче нефелно ... ония от скрина с архива ли вее ... кого лъжеш ?! себе си ?! мен ?! най-обикновени крадци сте били на кашкавал от мандрите и зърно от складовете ... горите сте изсекли на хората ... национализирали сте ... и по лагерите сте ги натирили ... строители били ... всичко ще заличим от вас . камък в/у камък нема да остане ... !! ... гнъсъва уурродлива ссггаанн ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 23 rate down comment 1
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Или както всеки, различен от евтин БОТ като теб вече е разбрал, не кълна европейците от Европа, а не-европейците - извратеняци содомити, незнайно от къде изпълзяли и озурпирали Европа. До тук, за няма 20 години успяхте да унищожите енергетиката и икономиката на Европа, сега копаете под културните и морални устои на европейците и ще приключите с ликвидация на европейския генофонд и заместването му с този на тъмнокожите пришълци, които не се разделят лесно с патриархата и традициите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 24 rate down comment 1
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Не си изнасям чукалата, защото поколения патриархални европейци-християни, в това число и моите деди, вековеса я строили с кръв и пот тази Европа не за вас - уродливи хомоссексуални шеббеци с бъгясали мозъци и съвсем без мозъци. Махайте се вие - има още ненаселени земи бол - създавайте там безполови или мега-многополови общества, стройте си извратеняшкото бъдеще някъде, без да мърсувате на готово! И си създайте финанси от мед и карбонати. Ние ще караме на злато, платина и диаманти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 24 rate down comment 1
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Няма как да ми схванеш мисълта, защото си пра-пра-дядото на AI и не си програмиран да се самоусъвършенстваш. Както вече писах, кодът ти е на Fortran и допуска само един условен операто IF с 3-4 зададени инструкции: GOTO, PRINT и CONTINUE. Нещо от сорта: IF(comment: *Русия*) THEN PRINT *,нефелна ;съдомиялна;фаянс; IF (=Tikva007=*comment*.*) THEN GOTO 1, PRINT*, *политкомисарче*, END PROGRAM.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 27
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... я фани сметни и диамантите или платината или ниобият в тонове ... б-а-х-т-и и нефелника ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 27
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... смешно политкомисарче ... последно са мужиците се фъргат в мужикостан и пазарят здраво или се фъргат по света да пазарят ?! не ми стана ясно много накъде ти тече мисълта нефелна ... :))) ... и 130млн квалитетни мужици и женоря що не могат да сглобят една пералня кат хората или една кола ?! ми ходят и просят по света ?! ти що кълнеш европейците от Европа ве де.би ?! що не си дигнеш чукалата и в оня перфектен православен и мирен рай се изнесеш , ми се мъчиш тука ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 25 rate down comment 1
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: и да, нефелно трроллче, 1-2-3-10 млн. мужици може и да я напуснат - и там има брак. За сега напуснаха 200-300 хил., половината се върнаха и още се връщат. Нека общо от 10 г. до сега и в близко бъдеще изчезнат 10 млн. мужици. Ще останат 130 млн. Докел? Капиш? Или ти е трудно? А те ще останат, защото искат да живеят в нормална християнска държава с мъже и жени. Дали ще я кръщавате с безполовите ви идеолози *патриархална* е ваша работа, но 100% ще надживее бардака, който градите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още