IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката за Барселона може да оформи политическото бъдеще на Испания

Победа за Санчес в града ще означава, че социалистите ще си спечелят обратно изборен бастион, изгубен от силите за независимост

08:34 | 26.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министрите от испанското правителство прекарват много време в Барселона. Един или повече от тях прави дългото 1000 км пътуване от Мадрид всяка седмица от началото на годината.

Тяхната отдаденост на каталунския град отразява деликатния политически баланс в Испания, докато премиерът Педро Санчес се опитва да запази властта в предстоящите през декември избори. Преди това Испания гласува в различни региони и общини този уикенд и спечелването на оспорваната надпревара в Барселона ще даде на Санчес тласък в някои социологически проучвания, които показват, че неговата Социалистическа партия изостава на други бойни полета, пише Bloomberg.

Минаха над 5 години, откакто конституционна криза почти разкъса Испания и бившото правителство пое контрола над Каталуния след едностранно обявяване на независимост. Въпреки това политиката на региона, който формира 20% от икономиката, все още виси над страна, която се опитва да се фокусира върху решаване на финансовите предизвикателства пред държавите из Европа.

Победа за Санчес в Барселона ще означава, че социалистите ще си спечелят обратно изборен бастион, изгубен от силите за независимост по време на дълговата криза в Европа. Това и би оправдало рисковата стратегия на 51-годишния премиер за сближаване със сепаратистите въпреки съпротивата на членове от партията му, казват двама източници, запознати с мисленето му.

„Спечелването на Барселона ще изпрати силно послание и ще позволи на Санчес да повиши морала на членовете на партията му преди парламентарните избори“, коментира Хосе Пабло Ферандиз, ръководител на отдела по общественото мнение в социологическата агенция Ipsos. “Това може да му помогне и да осигури управление, ограничавайки конфликта в Каталуния“. 

Санчес и партийната му машина застанах зад кандидата за кмет Жауме Калбони, който бе заместник-кмет на Барселона до януари. Докато социалистите изпитват трудности в региони като Валенсия и Арагон, а Мадрид се управлява от конкурентната Народна партия, градът е най-големият избирателен район, където имат добър шанс да спечелят.

Социологическите проучвания показват, че Социалистическата партия води с малко в тристранната надпревара. 49-годишната Ада Колау – сегашната кметица, се бори да управлява града за трети пореден път. Тя е съюзник на по-малкия коалиционен партньор на Санчес – Unidas Podemos. В надпреварата е и Ксавие Триас – 76-годишен бивш кмет, представляващ твърдолинейната партия за независимост Junts per Catalunya.

„Правителството подкрепя Барселона, тъй като това е прозорецът, през който Испания трябва да нормализира ситуацията в Каталуния“, казва 53-годишният Калбони от малка стая, отрупана с листовки в предизборния му щаб. „Спечелването на Барселона ще бъде гигантска стъпки към обръщането на страницата в Каталуния и гарантирането, че Санчес остава на власт“.

За милиони туристи, стичащи се към Барселона всяка година, градът е символ на модерното възраждане на Испания след домакинството на Олимпийските игри през 1992 г. Въпреки това архитектурата на Гауди, плажовете, известният футболен отбор и ресторантите със звезди Мишелин замаскират една неспокойна политическа епоха.

Каталунската Социалистическа партия управляваше града практически без конкуренция, когато Испания се върна към демокрация в края на 70-те години до 2011 г. Недоволството, предизвикано от строгите икономии, тогава катапултираха сепаратистите на власт в Каталуния, проправяйки път към незаконния референдум през 2017 г.

Управлявайки с коалиция на малцинството в Мадрид от 2019 г. насам, Санчес е принуден да сключи сделки с Esquerra Republicana – една от двете партии зад вота за независимост, за да прокарва законодателство. Тогава вътрешните борби в лагера за независимост помогнаха инерцията да се измести към социалистите.

През 2021 г. Санчес изуми съперници и съюзници, като помилва 9 каталунски сепаратистки лидери, осъдени за бунт. Същата година социалистите спечелиха най-много места в каталунския парламент, но не успяха да формират регионално правителство.

„Победа на Калбони в Барселона, дори с много малък марж, ще изпрати силен сигнал преди парламентарните избори“, казва Астрид Алемани, базиран в Барселона кампаниен стратег. „Социалистите, освен че ще възстановяват крепостта 12 години по-късно, ще надделеят над каталунския национализъм, одобрявайки стратегията му за разведряване в териториалния конфликт“.

Който и да запази или привлече големи региони, ще има предимство на изборите през декември, за които повечето социологически проучвания показват, че Санчес губи пред Народната партия на Алберто Нунес Фейхоо. Санчес обаче може да остане на поста, ако успее да сглоби алианс с крайнолевите и каталунските и баските партии.

Очаква се Народната партия, чието правителство през 2017 г. задейства член от испанската конституция, за да наложи контрол над Каталуния, да спечели някои места в градски съвет на Каталуния, макар че ще остане маргинална сила.

В интервю от януари с новинарското издание Servimedia Фейхоо каза, че Санчес залага цялостта на Испания на риск и обеща да се префокусира върху „териториалното единство“. Той каза още, че ще възстанови бунта като престъпление – нещо, което Санчес отмени в края на миналата година.

Социалистите сега са предпочитани от мнозина от градския бизнес елит, които вярват, че партията може да циментира стабилността, нужна за връщането на инвеститорите. Конституционният конфликт намали броя на компаниите, планиращи да се установят в Каталуния или да привлекат капитал там, показва проучване на учени от Университета на Барселона.

По-рано тази година Санчес беше при френския президент Еманюел Макрон в Барселона, за да прокара сделка за изграждането на подводен тръбопровод на стойност 2,5 млрд. долара като част от зараждащата се индустрия за зелен водород. Санчес също така се намеси лично, за да убеди американската технологична компания Cisco да отвори център за дизайн на полупроводници в Барселона – първия подобен в Европейския съюз.

„Това е страхотен град и беше още по-велик, когато беше ръководен от кметове социалисти“, каза Санчес на предизборен митинг с гледка към бреговата ивица на Барселона на 4 май. „С вашия глас можем да си върнем тази по-добра версия на Барселона“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още