IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилският президент е отклонил покана да посети Москва 

През последните месеци Лула многократно се застъпваше за международно посредничество за войната в Украйна с участието на Бразилия и Китай

22:49 | 26.05.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва заяви, че в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин е отказал покана за посещение в Русия. 

„Благодарих му за поканата за Международния икономически форум в Санкт Петербург и отговорих, че в момента не мога да пътувам до Русия", написа Лула в Twitter в петък. Но той отново подчерта, че Бразилия, подобно на Индия, Индонезия и Китай, е готова да „разговаря и с двете страни в конфликта, за да изгради мир", заяви левият политик, визирайки агресивната война на Русия в Украйна, цитиран от dpa-AFX. 

Според Кремъл Лула е поел инициативата за телефонния разговор. Путин е дал своята „основна оценка за развитието на ситуацията в Украйна", се казва в изявление след разговора. Русия е отворена за диалог на политическо равнище, е цитиран да казва Путин.

През последните месеци Лула многократно се застъпваше за международно посредничество за войната в Украйна с участието на Бразилия и Китай. По време на посещението си в Китай през април държавният и правителствен ръководител на най-голямата южноамериканска държава предизвика значително раздразнение в САЩ и Европа, като разкритикува военната помощ, предоставяна на Украйна от НАТО и други държави. 

Няколко дни по-късно той разкритикува нападението на Русия над Украйна, но не призова за изтегляне на руските войски. В четвъртък, според собствения му преразказ, Лула е разговарял по телефона с китайския държавен глава и партиен лидер Си Дзинпин и е обсъдил, наред с други неща, и Украйна.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 24
Импeраторът
преди 9 месеца
До: penkiler1415 "с теб" е силно казано - по-скоро използваха ситуация да изнудват рашистите и това е нормално / където има ***, има и хиени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 25
penkiler1415
преди 9 месеца
"С теб съм... докато не се провалиш." Такава е позицията и на Китай, и на Индия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още