IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Габриел: Замразяваме преговорите с ПП-ДБ

По думите й е неприемливо едно да се говори едно нещо по време на преговори, а друго - навън. „Навън са лъжи!“, категорична бе тя

19:58 | 27.05.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА
Снимка: БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

"Говорих с акад. Денков, уведомих него, казвам и на вас: Замразяваме преговорите! Всичко си има граници“, заяви Мария Габриел на извънреден брифинг на ГЕРБ, цитирана от Dnes.bg.

"Дълго мълчах, слушах много, водех се единствено от разума и грижата за държавата. Замразяваме преговорите, всичко си има граници. Моята е че не мога да приема демокрация да се гради на лъжа, на разклащане устоите на държавността и на неспазване на фундаментални принципи на републиката. Оставям настрана лъжите по отношение на моята личност - това не е проблемът. Проблемът е, че тук може да става дума за визия и начин на управление, който е в разрез с всички европейски принципи и практики", допълни Габриел.

По думите й е неприемливо едно да се говори едно нещо по време на преговори, а друго - навън. „Навън са лъжи!“, категорична бе тя.

"Изводът ми е, че те вече и вътре не могат да бъдат приемани сляпо за истина. С цялата ми симпатия към стойностните хора към ПП-ДБ смятам, че това е неприеммиво и към тях", посочи Габриел.

"Второ, неприемливо е дори да има някакво съмнение, че България е параван. България не е параван, а суверенна държава. Ние имаме европейски и атлантически партньори и ние ги ценим, защото знаем, че когато отстояваш позицията си от самото начало, те те уважават. Но решенията се взимат единствено в България. Ние не можем да бъдем фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността", категорична бе тя.

Мария Габриел отчете, че е неприемливо да се говори за политизация на администрацията.

"Задавам си въпроси като: това ли е виждането как се правят избори, ако е така, смятам, че българските граждани не заслужават такова виждане. Въпроси е и какво означава "ала-бала с президента" без ясни отговори и гаранции за спазване на принципите, аз не мога да участвам под каквато и да е форма“, допълни Габриел. Според нея все още има възможност за експертно правителство, но с ясни гаранции за спазване на принципите и законите.

Виждам, че на този етап експертно правителство продължава да има подкрепа, но на мен ми е нужна още яснота. "Докато няма отговори и гаранции за спазване на тези принципи, замразяваме преговорите”, подчерта тя.

"Ние компромиси направихме всякакви. Едно е компромис, обаче, друго е с твоя глас да позволиш във властта да бъде войнстващ болшевизъм. Разбирам призива към компромис, никакъв компромис не е да подкрепиш едно управление с цел демонтаж на републиката. Има огромна разлика между саможертвата и самоубийството", каза от своя страна Томислав Дончев.

Самата Мария Габриел уточни, че замразяването на преговорите все пак означава, че те могат да бъдат "размразени", преди евентуално да бъдат окончателно приключили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 28.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 2
Tikva007
преди 9 месеца
До: kuhao: Истината, ллаййноуста влашка паччавроуу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 19
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 каза безродното коппеле и роб на руснаците... кви глуупости си написал пак, тъъъпако!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 11
Tikva007
преди 9 месеца
До: zelka00: Ти си толкова тъъпп, че няма как да ти се обясни нещо изключително елементарно, а именно: българите тачат руския народ като братски славянски народ, с близък език и култура, една религия и християнски центости, стотици години преди Путин, Брежнев, Сталин и даже Цар Освободител. Но ще подчертая пак: БЪЛГАРИТЕ, защото това е на генетично ниво, а не привнесените анадолските сурогати като вас с Пурко, Мима и ОНЯ с ушшаннката и десетте профила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 18
zelka007
преди 9 месеца
До: Tikva007 ... за какво да сме благодарни ве , нефелно политкомисарче ... ?! ... зануленият пред македонски президент Георге Иванов : "славянската азбука, която е стигнала и до ***, е дошла от Македонска земя" ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 8
Tikva007
преди 9 месеца
До: Имитаторът: На мекия *** и вълната му пречи. Ако в България копейниците са много, в Гърция са всички и въпреки, че са в ЕС, НАТО, Шенген, и в ЕЗ, никога няма да чуеш грък да дррищи срещу Русия. Проблемът на България не е, че благодарните на Русия са много. Това са нормалните българи. Проблемът са анадолските читаци и ххюммнета като теб, които са нацакани от Освобождението на България и в не-малки количества са останали и още живеят тук, благодарение на прословутата българска толерантност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 7
scott
преди 9 месеца
До: Импeраторътколко гадно!За Шенген ни спира Анстрия, за еврозонен Германия, Естония, Холанзия. по избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 4
travelboy
преди 9 месеца
Айде бе.Сякаш не знаеш какво мислят за ГЕРБ,че се правиш на неощипана мома.То щеше да е чудо невиждано ако на записите имаше само суперлативи за вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 13
danchomentata
преди 9 месеца
Абе кво замразявате като Владислав Магницки цитира чл.87 от ЗПФ и ,като че ли Радев мооже да дръжи второто мандат 3 месеца без бюджет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 55
Импeраторът
преди 9 месеца
Това е нивото пичове. Вие виждате, че от българите има страшно много копейниците. И не говоря за платените като Волгин, Витанов, Вацев, Христов, Карбовски, etc., а за обикновените масово необразовани наши съграждани. Когато едни хора са толкова кухи, че обичат рашистите, които са ни цакали така както османци не са ни третирали, какво да се роди като политически елит:? Стискаме палци да стоим у ЕС, у НАТО, и дай Боже, скоро у Шенген и у Еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 7
danchomentata
преди 9 месеца
"Вратата е ей там"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още