IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган печели президентските избори в Турция

При почти всички преброени бюлетини турският президент води пред опонента си Кемал Калъчдароглу

18:49 | 28.05.23 г. 9
Реджеп Ердоган гласува на втория тур на изборите в Турция. Снимка: EPA/БГНЕС
Реджеп Ердоган гласува на втория тур на изборите в Турция. Снимка: EPA/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган победи на президентските избори в Турция - победа, с която все по-авторитарното му управление ще навлезе в трето десетилетие, предава Ройтерс. Изборите бяха най-тежкото му политическо предизвикателство до момента. 

Обръщайки се към привържениците си от автобус в Истанбул, Ердоган благодари на хората, че са гласували и заяви, че турците са му дали отговорността да управлява през следващите пет години. 

"Единственият победител е Турция", допълни той. 

Окончателни официални резултати все още не са обявени. Засега няма реакция на победната реч на Ердоган от опонента му Кемал Калъчдарогле, който имаше подкрепата на шестпартиен опозиционен алианс. 

Руският президент Владимир Путин поздрави Ердоган. Президентите на Иран и Алжир и емирът на Катар бяха сред лидерите, които също го поздравиха в Близкия изток, където той упражняваше турското влияние, понякога с военна сила. 

Победата ще удължи 20-годишното управление на Ердоган, осигурявайки му мандат да продължи все по-авторитарното си управление, което поляризира Турция и засили позицията ѝ като регионална военна сила. 

Поддръжници на Ердоган се събраха пред резиденцията му в Истанбул в очакване на победата, като скандираха "Аллах е велик". Както държавната Анадолска агенция, така и опозиционната агенция ANKA дават на президента преднина при близо 99% преброени бюлетини. 

Ръководителят на Висшата избирателна комисия заяви по-рано на пресконференция, че Ердоган води пред Калъчдароглу с подкрепа от 53,41% при преброени 75,42% от бюлетините. .

Победата ще засили имиджа на Ердоган на непобедим, след като той вече преначерта вътрешната, икономическата, външната политика и политиката в областта на сигурността в страната членка на НАТО с 85 млн. души население. 

Победата дойде, след като Ердоган преживя едни от най-тежките политически затруднения до момента. Той привлече избиратели с националистическа и консервативна реторика при предизборната си кампания, която отвлече вниманието от дълбоките икономически затруднения. 

Емре Ердоган, преподавател по политология в истанбулския университет Билги, отдаде успеха на Ердоган на вярата на привържениците му в способността му да разрешава проблеми, въпреки че той сам създаде много от тях. 

Ердоган запази и подкрепата на консервативните избиратели, които отдавна се чувстваха маргинализирани от светските елити, които доминираха в Турция. "Тази ера ще се характеризира с упадък на политическите и гражданските свободи, поляризация и културни борби между две политически племена", отбелязва политологът.  

Поражението на Калъчдароглу, който обеща да постави страната на по-демократичен и колаборативен път, вероятно ще предизвика задоволството на Москва, но не и на западните столици и голяма част от Близкия изток, след като Турция възприе по-конфронтационна и независима позиция във външната политика. 

Ердоган, който управлява Турция от две десетилетия, си осигурява нов петгодишен мандат въпреки кризата с разходите за живот и поредицата от валутни сътресения, породени до голяма степен от неортодоксалните му политики, които опозицията обеща да отмени. 

Анализатори прогнозира икономическа и пазарна волатилност след изборите, които някои определиха като тест за това дали такъв автократичен лидер може да бъде свален по мирен начин. 

Алиансът на Ердоган спечели парламентарните избори преди две седмици, което даде на президента инерция преди втория тур на изборите за президент. Калъчдароглу представлява широка опозиционна коалиция, която включва социалдемократи, националисти и бивши съюзници на Ердоган, отбелязва Bloomberg.

Изходът ще бъде от ключово значение за финансовите пазари и за икономиката на Турция, оценявана на 900 млрд. долара. Чуждестранни пари заляха турските капиталови и дългови пазари през първото десетилетие на Ердоган на власт, но инвеститорите се оттеглиха през последните години, тъй като правителството следва икономическа политика "растеж на всяка цена", която подкопа валутата. Турската лира достигна ново рекордно дъно през последните дни. 

69-годишният Ердоган обещава да запази подхода си, който включва по-ниски лихви въпреки ширещата се инфлация. 74-годишният Калъчдароглу заяви, че ще върне по-ортодоксалната икономическа политика и ще се бори с корупцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 28.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 2
doba
преди 9 месеца
До: evlogi: има една поговорка с турски елемент: интереса клати феса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 11
evlogi
преди 9 месеца
И в Турция кат тука.Пълно с пр,ост народ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 17
Импeраторът
преди 9 месеца
До: Dani_2077 Ергодан хич не е лош. Набива го нон стоп на рашистите и в същото време се опитва да се прави на интересен на запада й си го набива сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 17
Dani_2077
преди 9 месеца
Демокрацията в Турция загуби, за съжаление. Същите ***/гласоподаватели като тук ... Поне всички големи градове, цялата западна и източна част са против Ердоган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 6
doba
преди 9 месеца
Айде честит ни нов/стар Падишах! Също и на турския народ, той си го избра!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 10
danchomentata
преди 9 месеца
Аиде иш и на мюсюлманското ПеПеДеБе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 11
danchomentata
преди 9 месеца
Всяко посегателство срещу председателя на ДПС е посегателство срещу ДПС и неговите избиратели. https://bntnews.bg/news/kandidatat-za-prezident-na-turciya-kemal-kalachdaroglu-poseti-karjaliysko-1230212news.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 11
danchomentata
преди 9 месеца
Буьйуькеджели (Гуьлнар),Белене,Казладуи Пакш https://***.24chasa.bg/bulgaria/article/14554359
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 30
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Така е, когато един глупав човек има 1 глас, колкото и умен човек, резултатът е такъв. Халал да им е, най-голямото наказание за глупостта е бедността, цитат. За България това не е толкова зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още