IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли все още шансове за кабинет между първите две партии?

Експерти съветват за партийно неутрален кабинет

11:34 | 29.05.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Минимални са шансовете за кабинет с втория мандат, трябва да гледаме към третия, възможно е експертно правителство, партийно неутрално. Възможно е и разцепление в коалицията ПП-ДБ, като "Демократична България" ще е водеща партия.

Това са част от коментарите на политолизи и социолози, след като ГЕРБ-СДС замразиха преговорите за сформиране на кабинет с втория мандат след изтичането на запис от заседанието на "Продължаваме промяната".

Формулата на властта в България все повече се затяга. Петчасов запис на дискусия в партията на Кирил Петков показва бъдещата стратегия на партията за административни назначения след консултации с посолствата на други държави. Записът беше публикуван от един от депутатите на Петков - Радостин Василев, който обяви, че ще напусне партията. 

"Замразяването на преговорите е технология, която се използва в ЕС - там конфликтите между държавите са по-силни от това, което виждаме в България“, каза политологът проф. Румяна Коларова пред Bulgaria ON AIR. По думите ѝ тази пауза означава необходимост да са преосмислят позициите и да се преодолеят емоциите.

Според нея "Продължаваме промяната" трябва да преосмислят присъствието си във властта. "Спрямо тях може и трябва да се приложат правилата, че не бива да има политически фигури. Придвижваме се към формата експертен кабинет", смята Коларова.

Според социолога Кольо Колев вече се показва съвсем нова картина в политическата обстановка. "Основното е лъжата. Откровено си признават, че нямат обществената подкрепа, за да получат властта. Виждането за властта е стряскащо и не отговаря на имиджа на "Промяната", който си присвоиха. Няма разумни ходове. Идеята, че ще бъде направено експертно правителство, ще намали напрежението, но това означава вътре в правителството да няма фигурите Кирил Петков, Асен Василев, Даниел Лорер и т.н. - хора, които са лицето на партията. А тази партия все още не съществува", коментира Колев.

Експертното правителство ще продължи процеса на затихване на имиджа им, допълни социологът.

Проф. Коларова изрази мнение, че заявката, че Мария Габриел трябва да бъде първа в ротацията, е просто "пазарене". "Ясно е, че акад. Денков ще вземе мандата. Въпросът е как ще бъде структурирано правителството. ... Акад. Денков едва ли ще взема автономно решение, няма да бъде силна фигура. Много министри, когато ще вземат решения, ще трябва да се съобразяват с парламентарното мнозинство", коментира политологът.

Въпрос на време е разцеплението в "Продължаваме промяната - Демократична България", смята Колев. 

"Продължаваме промяната" тежи като воденичен камък, спира дипломатичността и възможността за ходове на ДБ. Все по-очевидно е, че при нови избори "Продължаваме промяната" са обречени на срив", прогнозира социологът.

Според проф. Коларова, ако ДБ успее да наложи визията си от самото начало - в рамките на коалицията ще се случи смяна на местата - не "Продължаваме промяната" ще бъде водещ партньор, а ДБ.

"Шансовете за втория мандат са минимални. Трябва да гледаме към третия мандат, т.нар. авариен изход", заяви Колев.

Според политолога има вариант за експертно правителство. "Мария Габриел и акад. Денков са разумни хора. Ако има и минимален шанс за правителство, ще го използват", допълни проф. Коларова.

Според конституционалиста Наталия Киселова трябва да се мисли как България ще изглежда на европейския и международен терен. Проблемът на ПП е, че не са партия, посочи тя, уточнявайки, че ръководството на формацията има бизнес мислене.

Формулата на властта трябва да гарантира стабилно управление, каза по bTV Киселова. Според нея в следващите дни ще станем свидетели на това дали има интереси да няма кабинет. По думите ѝ трябва да има управленска програма с разписани срокове.

Борислав Цеков, специалист по конституционно право, призова да се изостави партизацията. Според него има нужда от корекция на управленската формула на ПП-ДБ, като страната има нужда от стабилно правителство, но партийно неутрално.

Светослав Малинов, ръководител на катедра "Политология" в СУ, смята, че върви процес на убеждаване, че експертен кабинет е най-добрата опция. „Не е хубаво да има експертен кабинет в една здрава демокрация, но сме принудени да вървим в тази посока“, посочи той.

"Цялата история (на замразените преговори) цели да даде някакво предимство на ГЕРБ", коментира културният антрополог проф. Ивайло Дичев по Нова телевизия. По думите му твърде лесно ГЕРБ се съгласи на тази символична победа на „Промяната”.

Той мисли, че двете големи коалиции ще намерят допирна точка. При следващи избори и едната, и другата страна ще загубят много. ГЕРБ също ще загуби избиратели, защото се скараха с БСП и с ДПС.

Президентът Румен Радев връчва мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ като втора политическа сила в парламента днес в 17 часа. Очаква се той да бъде приет от посочения за премиер от тях Николай Денков.

Вчера Николай Денков заяви, че не са водени разговори с Мария Габриел да приеме мандата, каквато идея дойде от ГЕРБ, и че се надява разговорите да продължат от точката, на която са спрели.

Вече е под въпрос договорката между двете най-големи политически формации за излъчване на правителство с ротация на премиера на 9 месеца.

За решаване на сложния политически възел Николай Денков ще има една седмица, след което ще трябва да върне мандата на президента изпълнен или не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още