IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Испания ще има предсрочни парламентарни избори през лятото

Загубилият местните избори премиер Педро Санчес ще разпусне парламента, водещият бенчмарк IBEX 35 расте с почти 1%

12:47 | 29.05.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Педро Санчес. Снимка: Bloomberg
Педро Санчес. Снимка: Bloomberg

Испанският министър-председател Педро Санчес заяви, че ще разпусне парламента и ще свика предсрочни избори на 23 юли, след като неговата Социалистическа партия претърпя тежки поражения на регионалните избори в неделя. 

Консервативната Народна партия на Алберто Нунес Фейхоо, към която на някои места се присъедини и крайнодясната партия Vox, ще контролира осем от 12-те региона, в които имаше вот през уикенда, включително Мадрид и Валенсия. Исторически погледнато, партията, която води на местните избори, обикновено печели и националния вот, коментира Bloomberg.

„Поемам лична отговорност за резултатите и смятам, че е необходимо да реагираме и да подчиним демократичния си мандат на народната воля", заяви Санчес в телевизионно обръщение в понеделник. 

Испанските акции се представиха по-добре в понеделник, като водещият бенчмарк IBEX 35 нарасна с 0,9% в началото на търговията, докато индексът Stoxx Europe 600 добавя 0,2%. Банките, включително Bankinter SA, и компаниите за комунални услуги, включително Naturgy Energy Group SA, бяха сред най-добре представилите се.

Тъй като Народната партия спечели общо 750 хил. повече гласове от социалистите, крайният резултат се възприема като голям тласък за шансовете на лидера на консерваторите – Алберто Нунес Фейхоо, да спечели парламентарните избори. Развитията обаче подчертават и зависимостта на партията му от Vox за сформиране на правителства, тъй като няма други потенциални партньори сред основните партии в Испания. Крайнодясната партия удвои гласовете си спрямо общинските избори през 2019 г. и сега има присъствие във всички регионални парламенти в страната.

Кабинетът на Санчес одобри редица социално-политически инициативи по време на яростна кампания, в която консерваторите често атакуваха парламентарната зависимост на премиера от каталунските и баските националисти.

Този въпрос доминираше в голяма част от подготовката за изборите, след като стана ясно, че един от парламентарните партньори на социалистите – баската националистическа партия EH Bildu, е издигнала 44 кандидати с присъди, свързани с несъществуващата терористична група ЕТА.

Въпреки полемиката по темата лявата EH Bildu се представи силно, като спечели в баската столица Витория.

Социалистите пострадаха и от скандал, свързан с предполагаемо купуване на гласове по пощата в Мохакар и Мелила в последните дни на кампанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 9 месеца
"Службите са наши, хората са одобрени от посолството" https://dans.bg/bg/press-releases-menu-bul/511-nagradaevropol-12112014-art-bul
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 9 месеца
Мадридския комарджия да не ги е чипосал Препоръчвам Radeff's Garage , чипосвал ми е общо 4 коли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 9 месеца
Каталония се отказа от референдума за независимост https://bntnews.bg/bg/a/305960-kataloniya-se-otkaza-ot-referenduma-za-nezavisimost
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още