IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън предлага на Ердоган „шведска сделка“ 

Президентът на САЩ обвързва сделката за американски изтребители F-16 за Турция с присъединяването на Щвеция към НАТО 

07:45 | 30.05.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Байдън (вляво) и Ердоган. Снимка:  EPA/MADE NAGI / POOL
Байдън (вляво) и Ердоган. Снимка: EPA/MADE NAGI / POOL

Президентът на САЩ Джо Байдън установи връзка между желанието на Турция да получи американски изтребители F-16 и желанието на САЩ Швеция да се присъедини към НАТО. В реч във Вашингтон Байдън заяви, че е изяснил това в телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган след преизбирането му. 

„Разговарях с Ердоган. Поздравих Ердоган", каза Байдън. „Той все още иска да преговаряме за нещо по отношение на самолетите F-16. Казах му, че искаме да се договорим за Швеция, така че нека да приключим с това".

Разговорите трябва да продължат през следващата седмица. Турция и Унгария са единствените страни от НАТО, които се противопоставят на влизането на скандинавската държава в отбранителния съюз, което е желано от останалите държави членки и Швеция. Турция беше посочила като причина живеещите в Швеция членове на опозицията, които правителството в Анкара определя като терористи. От своя страна Турция се стреми да закупи произведени в САЩ изтребители F-16 на стойност 20 млрд. долара. Въпреки че Байдън одобри искането, в Конгреса на САЩ има опозиция.

От турската президентска канцелария заявиха само, че в телефонния си разговор двамата президенти са изразили желание да задълбочат сътрудничеството си по всички двустранни въпроси. Те са се съгласили, че това е станало още по-важно с оглед на регионалните и глобалните предизвикателства.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом обяви, че скоро ще разговаря с турския си колега Мевлют Чавушоглу за планираното присъединяване на Швеция към НАТО. Той се е свързал с Чавушоглу, за да поздрави президента Ердоган за победата му на президентските избори, каза Билстрьом пред радиостанция SVT.  "Той отговори много бързо и потвърди, че можем да се свържем и да обсъдим въпроса за НАТО", заяви Билстрьом.

Първоначално шведският политик беше обявил, че ще се срещне с колегата си на срещата на външните министри на военния алианс в Осло в четвъртък. „Бяхме информирани обаче, че турският външен министър няма да дойде, така че среща там няма да има", заяви говорител на Билстрьом, като добави, че срещата все пак ще се състои „скоро".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 много ясно че познаваш такива хора, нали си рашист по душа и е редно да дружис с такива хора! ... ако ти не познаваш расисти и русофоби, кой ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 7
Tikva007
преди 10 месеца
До: Имитаторът: Познавам всякакви толлупи - русофоби, антисемити, расисти - всички ги обединява двуичният (двуизмерен) код + или -, да или не, черно или бяло. Това си е нормалната 2D координатна система на плоския мозък. При теб русофобията е на по-високо ниво - силно емоционална и говори за някакво лично преживяване с участие на обида. Дали пък някога, някъде, някакви рашъни не са практикували всички пози от Кама Сутра върху теб, за да си така обсебен от всякакви въображаеми форми на възмездие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 10 месеца
До: Alex Silver Така ли стана вече... чини ми се че други се титулуваха като "втората армия в Света"! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
Alex Silver
преди 10 месеца
Бай Гън предлага на Ердоган шведска тройка, май? Ама Турция намекна за напускане на "отбранителния" съюз. И кво прайм тогава? Пълним гащете. Щото турската армия е втората по сила след американската.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 5
Импeраторът
преди 10 месеца
Амебата събува Дружба между Путин и султана, а то е връзка, в която Ердоган притежава Путин във всички пози от Кама Сутра :-) любимото ми от миналата седмица е как Путин защити Армения, първата християнска държава, като я принуди да даде спорните територии на малката Турция. И после някои копейници пишат че рашистите били стожери на християнството:-) сигурно като убиват християни в Украйна :? ех, че сте Брости...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 12
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 хахахахаха, пак старите опорки i глууупости, претоплени на тръбна газ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 15
Tikva007
преди 10 месеца
До: Tikva007: . А това стана, след като купи руски С-400, а тях ги купи, след като Обама му отказа американски Патриот заради нещо си там - правата на геювите и много бизнес с Путин. И нека припомним за протокола как тръгна тази странна дружба между Ердоган и Путин - когато Путин спаси на Ердо кожляка в преврата, който му спретнаха американските му съюзници. Та нека а са ясни нещата и да не остават само на нивото на търчи-лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 11
Tikva007
преди 10 месеца
Г-н Попов, знам, че едва ли ще си го преместите заради това, но статии с неистини (казано най-дипломатично) още в заглавието, не си струват четенето и ги пропускам. Байдън нищо не предлага, а ИЗПЪЛНЯВА условията на Ердоган, за да допусне Швеция в НАТО. При това предстои да видим, дали ще направи компромис с Ф-16, защото проблемите започнаха с блокирането от американска страна на сделката за Ф-35, ако някой още помни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 11
doba
преди 10 месеца
Първо пращат бригада убийци, сега му предлагат сделка... Между другото какво става с Гюлен, нещо се изгуби от хоризонта покрай Калъчдароглу-то?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 16
penman
преди 10 месеца
До: zelka007Те, форумните проруски крануни, признават само "сделаните с теслата" в Расия "безаналогови" ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още