IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преосмисляне на формата и състава на правителство поиска ГЕРБ от ПП-ДБ

Мария Габриел постави условия, за да продължат разговорите за съставяне на кабинет

13:38 | 30.05.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Номинираната от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел постави условия пред "Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), за да продължат разговорите за съставяне на правителство.

„Разговорите не са в ледена епоха, няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете“, заяви пред медии в парламента кандидатът от ГЕРБ-СДС за ротационен премиер Мария Габриел, предава БТА.

В събота ГЕРБ-СДС замразиха преговорите за кабинет с втория мандат след изтеклия запис от Националния съвет на "Продължаваме промяната".

Днес Габриел обяви, че условие преговорите да продължат е само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, отделно принципите и доверието. „За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас, ще замрази тотално и държавата, призовавам ПП-ДБ да преосмислят всичко това“, обяви Габриел. "Мандатоносителят е на ход да търси и намери подкрепа", обяви тя.

„Недоверието у партньорите е огромно, страхът в администрацията е потресаващ“, изтъкна Габриел. По думите ѝ от тази криза се излиза само с усилие за доверие от страна на всички участници в обществено-политическия живот и цел. „И ако истинската цел е да стабилизираме държавата, да се погрижим за хората, то всеки трябва да направи крачка назад, да предложим работещо решение, което да носи обединение и стабилност“, каза Габриел. 

„Уважаеми колеги, сменете подхода, ако искате, вземете пример от нас, ние направихме всички възможни компромиси“, призова зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Не може, отбеляза той по адрес на „Продължаваме промяната“, с 15% от депутатите да получиш цялата власт. „Като отговорни за съставяне на правителство в момента, предложете друг формат, говорете с нас, говорете с другите партии“, предложи Дончев. Според него ситуацията в момента е недоверие между партиите, липса на посока, на бюджет, има и нов феномен – фактическа война между институциите. Той уточни, че това не трябва да бъде приемано за ултиматум, а като приятелски съвет.

„Очаквам да се чуем с Мария Габриел и да видим кога ще седнем на масата и да обсъждаме същината“, каза пред журналисти в парламента днес Николай Денков в коментар на новите искания на ГЕРБ.

„Спокойно изчакахме няколко дни, за да видим какъв ще е подходът на ГЕРБ“, обясни Денков, допълвайки, че в определен смисъл е очаквал такава реакция. „Разговорите по такива важни въпроси не трябва да се обявяват през медиите“, добави той. „Трябва да седнем и да видим какво се крие под тези формулировки“, посочи Денков във връзка с искането на ГЕРБ за смяна на формата, на състава, на лицата, като условие преговорите да бъдат размразени.

Вчера президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Николай Денков, номиниран от "Продължаваме промяната - Демократична България“. Радев призова коалицията мандатоносител да преосмисли изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който за Румен Радев „вече е дискредитиран".

В отговор Николай Денков посочи, че през следващите дни ще водят преговори с останалите парламентарни сили в опит да се състави редовно правителство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още