IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Украйна е готова да започне контранастъпление

Силно вярваме, че ще успеем, заяви украинският президент

11:01 | 03.06.23 г. 11
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Украйна е готова да започне своята дългоочаквана контраофанзива, за да си върне окупираната от Русия територия, заяви президентът Володимир Зеленски в интервю за Wall Street Journal, публикувано в събота.

„Силно вярваме, че ще успеем“, казва той. „Не знам колко време ще отнеме. Честно казано, може да върви по различни начини, напълно различни. Но ние ще го направим и сме готови.“

Киев се надява, че контранастъплението за връщане на територията ще промени динамиката на войната, която бушува, откакто Русия нахлу в Украйна преди 15 месеца.

Зеленски каза миналия месец, че Украйна трябва да изчака пристигането на още западни бронирани машини, преди да започне контранастъпление. Той полага дипломатически усилия да запази подкрепата на Запада, търсейки още военна помощ и оръжия, което е от ключово значение за успеха на плановете на Киев. Русия държи части от украинска територия на изток, юг и югоизток.

Продължителният период със сухо време в някои райони на Украйна създаде очаквания, че контраофанзивата може да е неизбежна. През последните няколко седмици Украйна увеличи ударите си по руски складове за боеприпаси и логистични маршрути.

В събота украинските военни съобщиха в ежедневен доклад, че във фокуса на боевете е град Мариинка в района на Донецк на изток. Украинските сили са отбили всичките 14 атаки на руските войски там, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 03.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 15
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 копейники фантазии по желание! ... едно неуспешно (квото и да значи това), ще удължи войната... едно успешно ще я съкрати. Ядреното колетче можеш да си го завреш в любимото ти място, късия няма да посмее да го пипне защото ще го набият всичките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 7
Tikva007
преди 10 месеца
До: Tikva007: Затова ще не ще, ще трябва да го започва - точно, както искат руснаците. Предложиха му схеми за примирие и преговори, в това число инай-големият му донор - САЩ. Англичаните, които с нещо здраво го държат за топпките, отрязаха в зародиш такъв вариант. И сега Зельо е пред избор - отзад, или отпред да го поеме. Едно неуспешно настъпление може да отвори път на руснаците напред, Много успешно пък може да му донесе ядрено колетче. И не само на него. Май на курбан, че устройва всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 4
Tikva007
преди 10 месеца
*Зеленски каза миналия месец, че Украйна трябва да изчака пристигането на още западни бронирани машини, преди да започне контранастъпление.* - После ще трябва да изчака Ф-16. Докато ги чака, ще му свършат ракетите и ще трябва да изчака нови. А до тогава в AR рашибозукът ще се е отегчил и ще си е отишъл. Проблемът на Зеленски е, че чакането на разни работи от един момент нататък го обрича на курбан. Както и цялата Украйна. Просто някои от спонсорите му нямат толкова време за чакане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 36
Импeраторът
преди 10 месеца
До: zelka007 Напротив, постигна много. Въоръжи скоростно Украйна, разшири и продължава да разширява НАТО, предизвиква русофобия в целия свят, загуби влиянието си в Централна Азия, намали приходите в държавната хазна, предизвика емиграция на руснаци от РФ, за първи път от 1945г. има военни действия на територията на РФ, обедини ЕС и НАТО, изгони инвеститорите от РФ, сключи неизгодни сделки за продажба на ресурси с Китай и Индия, разкри истината за нелепата им армия, извърши военни престъпления...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 34
zelka007
преди 10 месеца
Украйна , Лвов , днес , събота привечер , друзя-антивакъре-газовици ... весели млади хора по улиците , навсякъде свети , заведенията са пълни ... не е като да са унищожени с "искандери" и "калибри" всичките им електроцентрали и да са останали само бременните украинки и старците ... зануленият детеубиец и злобар в кремля не постигна нищо ... https://***.youtube.com/watch?v=uBWU4Ea0jbg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 15
valentino29
преди 10 месеца
Фашистите от Киев най-после са се убедили,че гераните са руско производство ,в тях са открили чаркове от западния свят,последното говори ,че вероятно все пак са успели да свалят еди, : ), или просто е бил дефектен.Зеленски няма как да знае кога ще почне "контра офанзивата",това е известно само на зелето по долу. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 41
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Тpoлът копейка с многото регистрации не спи! Само като види подобни коментари и веднага почва цъкането на минуси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 28
penkiler1415
преди 10 месеца
Дано си освободите земята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 25
Импeраторът
преди 10 месеца
Това, че рашистите са зле, не означава ще украинците са готови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 24
mechka
преди 10 месеца
С гол гъ* по та*аците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още