IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 310 дни България отново има редовно правителство 

Първият в историята на страната кабинет с ротационен премиер бе одобрен от 131 депутати от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

15:47 | 06.06.23 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колаж: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Колаж: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

България отново има редовно правителство цели 310 дни след като първият служебен кабинет на служебния премиер Стефан Янев се закле на 12 май 2021 г. Първият в историята на страната кабинет с ротационен премиер бе одобрен от 131 депутати от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ („Продължаваме промяната" - "Демократична България"), както и от двама депутати от ДПС. Против гласуваха общо 69 народни представители – от групите на БСП, „Възраждане“, „Има такъв народ" (ИТН). Един депутат от коалицията ГЕРБ/СДС също беше против.

Така България е напът да сложи край на един кризисен период, който включваше пет неубедителни вота в рамките на две години, проваляне на кандидатурата на страната за присъединяване към безвизовата Шенгенска зона и еврозоната. По време на дебатите в пленарната зала нямаше нито една критика срещу предложените министри, заяви премиерът акад. Николай Денков. Той обеща, че ще работи с опозицията по проблемите на страната.

Припомняме, че в края на май основните политически партии се споразумяха да сформират съвместно правителство, за да сложат край на тригодишната политическа безизходица, която възпрепятстваше присъединяването на страната към единната европейска валута и напредъка на така необходимата съдебна реформа. 

Алиансът на бившия министър-председател Кирил Петков „Продължаваме промяната – Демократична България“ състави кабинета заедно с консервативната партия на дългогодишния експремиер Бойко Борисов. Политическите съперници преодоляха дълбоките идеологически различия и появилия се в последния момент скандал с подслушването, за да създадат коалиция, която да осъществи мерките, спрени от сътресенията. 

Номинираният за премиер акад. Николай Денков представи състава на кабинета в петък и връчи изпълнен мандат на президента Румен Радев преди гласуването в парламента, където партиите контролират 132 гласа от общо 240 места.След девет месеца Денков ще предаде премиерския пост на Мария Габриел от партията на Борисов ГЕРБ, която подаде оставка от поста си в Европейската комисия, за да се присъедини към правителството. Основните партии ще запазят „евроатлантическата ориентация на България", заяви Габриел.

Финалният етап на преговорите беше помрачен от сътресения, след като изтекъл запис на заседание разкри плановете на партията на Петков „Продължаваме промяната" да прави назначения и да ремонтира службите за сигурност. Разкритието накара партията на Борисов да се откаже временно от преговорите.

През миналата седмица прокуратурата обяви, че ще лиши Борисов, който управлява страната повече от десетилетие до 2021 г., от депутатския му имунитет заради разследване за пране на пари. Борисов, който отрича да е извършил нарушения в многобройните разследвания, нарече това опит за спиране на сформирането на кабинета. 

Тържествено полагане на клетва на правителството Денков-Габриел. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Тържествено полагане на клетва на правителството Денков-Габриел. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Партиите възобновиха преговорите, когато съпротивата срещу съвместното споразумение започна да се появява от други центрове на властта, особено от президента Румен Радев. 

Радев, дългогодишен съперник на Борисов, който на практика държи юздите от София с назначаването на няколко временни кабинета, беше недвусмислен в неодобрението си. „Не очаквам целувката между Борисов и Петков да донесе нещо друго освен отвращение", заяви Радев в края на работната седмица в Молдова в рамките на среща на върха. 

Петков: Най-талантливите работят, за да изведат страната напред

В пространна реч съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков определи Денков като един от "топ учените в света" и подчерта, че неговите трудове имат над 10 хил. цитирания. Определи го също като изключително прагматичен и скромен човек. Нарече Мария Габриел, която според споразумението трябва да наследи Денков на поста премиер след девет месеца, истински европейски лидер. 

"Най-талантливите работят, за да изведат страната напред", заяви Кирил Петков и подчерта, че това включва целия състав на правителството. Допълни, че ако кабинетът получи достатъчно време и подкрепа, може да трансформира България.

Денков предупреди, че се задават тежки дни 

Кандидатът за премиер Николай Денков предупреди, че до необичайната формула на кабинет с ротационни премиери се е стигнало заради тежката ситуация в страната в опит да се избегнат поредни избори. Той повтори, че кабинетът ще направи всичко необходимо за влизане в Шенген още тази година, като сред мерките за това посочи контрол на границите, промени в службите. За влизане в еврозоната обеща бюджети с нисък дефицит и гарантирани социални разходи, борба с инфлацията, както и активна кампания срещу дезинформацията по въпроса с приемането на еврото. Гласуването на кабинета. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Гласуването на кабинета. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Сред приоритетите на кабинета бъдещият премиер посочи достъпност и прозрачност на цените на електроенергията. Обеща подпомагане на българския бизнес и засилване на контрола върху изразходване на субсидиите. Допълни, че правителството си поставя за цел България да получи втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост и работа за наваксване на изоставането в работата за следващите етапи. 

ГЕРБ: Бързи и безкомпромисни резултати

Когато сме направили компромиси, които се приемат трудно от избирателите ни, имаме само един избор, за да ги обясним - бързи и безкомпромисни резултати, обяви от трибуната Деница Сачева от името на ГЕРБ. И подчерта, че правителството на "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ е трудно за обяснение, но единствената възможна формула в момента, за да бъдат избегнати служебните правителства:"Не може държавата да продължава да се управлява от хора, които не са избрани от народа. Служебните правителства имат ясно очертани правомощия - да поддържат държавата до провеждането на избори". 


Дебатите - БСП и "Възраждане" в спор кой е алтернатива на властта

По време на дебата БСП и "Възраждане" влязоха в сблъсък за това коя от двете партии е истинска алтернатива на новосформираната управленска конструкция. 

В изявлението си лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че левицата е единствена опозиция, а думите ѝ бяха посрещнати с викове и дюдюкания от депутатите от "Възраждане". В отговор тя ги обвини, че миналата седмица с гласуването си са подкрепили съдебната реформа, прокарвана от "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ, въпреки заявките, че са против нея. След това напомни, че депутатите на Костадин Костадинов се оказаха ваксинирани срещу COVID-19 въпреки кампанията си срещу ваксините.Деян Николов от "Възраждане" пък обвини БСП, че е управлявала заедно с "Продължаваме промяната" и "Демократична България" и че Нинова като министър е продавала оръжие на Украйна, въпреки че се е обявила против това. "Можете да се придържате към това, което изкуственият интелект ви казва, защото естественият ви не е много добър", контрира Нинова той.

Малко по-рано от името на най-малката парламентарна група "Има такъв народ" Филип Станев повтори, че партията му няма да подкрепи кабинета "Денков - Габриел". В кратко емоционално слово той нарече бъдещите управляващи "Лигата на необикновените джентълмени измамници" и ги обвини ги, че са излъгали избиратели си. "Всички българи ни очаква едно - брутална кастрация не демокрацията и позорна лустрация по висшите етажи на властта", заяви Станев.

Условията на кабинета „Денков-Габриел”

В първите 9 месеца министър-председател ще бъде акад. Николай Денков, а вицепремиер и министър на външните работи - Мария Габриел.

За следващите 9 месеца премиер ще бъде Мария Габриел, а акад. Денков ще заеме поста вицепремиер. 

Президентът Румен Радев прие кандидата за министър-председател Николай Денков, посочен от втората по численост в 49-ото Народно събрание парламентарна група на "Продължаваме Промяната – Демократична България", на когото съгласно конституционната процедура връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА Президентът Румен Радев прие кандидата за министър-председател Николай Денков, посочен от втората по численост в 49-ото Народно събрание парламентарна група на "Продължаваме Промяната – Демократична България", на когото съгласно конституционната процедура връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Промени в първоначалния персонален състав и структурата на Министерски съвет ще се правят само със съгласието и на двете страни. Според решението на ПП-ДБ правителството с втория мандат се ангажира:

  • да реализира конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и ВСС;
  • да внесе в срок редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците;
  • да изпълни законодателната програма и да спази приоритетите за Шенген и еврозоната;
  • да промени Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК, така че да се гарантира честността на вота на българските граждани;
  • да изработи механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат, с цел подбор на личности с високи професионални и морални качества;
  • да внесе законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

Николай Денков ще подаде оставка при неизпълнение на тези условия или при подмяна на приоритетите на правителството.

Ето кои са членовете на кабинета

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

25
rate up comment 6 rate down comment 1
andy
преди 9 месеца
До: zelka007Прав си Зелков! Няма как за 3 дни при битката за "Времевка" да са yбити 3715 украйнски войници и само 71 руснаци! Нямам търпение да те мoбилизират там и да ни усведомяваш как руснаците губят! Разчитам на теб евроатланте?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 9 месеца
До: andy ... пиле шарено кви леопарди кви украинци кви 5лв ве ... женя пригожин ви каза , че сте на силни хапчета ... и кажи честно , може ли от японски филм за годзила , да вадите кадри на унищожаване на танк леопард ... тва нормално ли е според теб ?! и да ги разпространявате ... :))) ... толкова ли сте зле в тая фабрика за нефелници (тррооллоове) ... тва ли е нивото ... ?! ... филм за годзила ... !! ... чак било снимано от дрон за насочване на огъня ... нема такива смешници ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 3
andy
преди 9 месеца
До: Скъсана_УшанкаУши, ти мърдаш ли бе рожбо?! Тъкмо прочетох сводката за днес и се притесних за теб. 1500 здрави украйци са се пренесли в един по-добър свят. 28 танка(8 германски пантери и 3 френски МХ) и 109 бронирани машини са утилизирани за скраб. С тези темпове на утилизация, скоро ще пратят и теб там, че соровината скоро ще свърши, а нагло-cakckите гocподapи са жадни за kpъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 14 rate down comment 1
evlogi
преди 9 месеца
Чорапът сигурно е болен милия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 19 rate down comment 6
andy
преди 9 месеца
Съобщение!!! След 34 години на тежко боледуване, на 06.06.2023 година Демокрацията в България yмpя!!! Под ръководството и патронажа на Пocoлството на ФAЩ и изнудвaнията на ЦPY българскaтa политическa мyтpoyтaйka се събра и след като направи "ала-бала" с вepвaщитe й oбитaтели на територията окончателно дръпна щепсела. БОГ да се cмили над дyшaтa й! Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 1
SporqZaKef
преди 9 месеца
Адмирации към инвестора за смяната на заглавието. Рядко се вслушват с коментиращите, но пък други медии и рядко не го правят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 9 месеца
До: Скъсана_Ушанка ... хех ... скъсал те днеска от минуси ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 20
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Радвам се, че съм цел на изтърбушемата копейка-*** с многото регистрации, назначена тук да цъка минуси :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 32
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
До: 0pk Неграмотна копейка, би ли обяснил, след като имало "предния кабинет", то тогава кой е зaдния кабинет?? Уж квичите по соца, а всичките сте полуграмотни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 5
zelka007
преди 9 месеца
До: Boicho Popov ... няма проблем , случва се ... :))) ... виж Бащицата как ни е промил на всички мозъците ... посредствен като управленец и човек , но силна харизма ... България щеше да е на светлинни години от тази точка дето е в момента , ако имаше друг управленски тандем , а не Буци и ЦвъЦвъ ... например Плевнелиев/Дончев от ГЕРБ ... или Станишев/Калфин от БСП ... ние не сме имали слабо правителство !! дори и от служебните !! Баце елементарно дели света на него и другите , и ние му верваме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още