IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще получи 45 млн. евро за укрепване на външните граници

Средствата са за двата пилотни проекта за справяне с миграцията

14:44 | 08.06.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия предоставя нова финансова подкрепа на Румъния и България за укрепване на управлението на външните граници. България ще получи 45 млн. евро, а Румъния — 10,8 млн. евро, за изпълнението на пилотните проекти в областта на убежището, връщането, управлението на границите и международното сътрудничество.

Средствата ще бъдат добавени към националните програми в рамките на Инструмента за финансова подкрепа за управлението на границите и визовата политика (ИУГВ), част от Фонда за интегрирано управление на границите.

Двата пилотни проекта в Румъния и България стартираха през март 2023 г. за срок от шест месеца с цел по-добро и устойчиво европейско управление на миграцията.

Еврокомисията ще отправи покани за представяне на предложения, отворени за всички държави членки, за разработването на електронни системи за наблюдение по сухопътните външни граници (140 милиона евро) и за подкрепа на системите за приемане и предоставяне на убежище в държавите членки, подложени на натиск (120 милиона евро), като се обърне специално внимание на приемането на непридружени малолетни лица и капацитета за приемане на границата, уточняват от ЕК.

За ефективно управление на външните граници Комисията е отпуснала на държавите членки 4,3 милиарда евро (ИУГВ), заедно с 6,3 милиарда евро за управление на миграцията (Фонд „Убежище, миграция и интеграция“, ФУМИ) в рамките на настоящата многогодишна финансова рамка за периода 2021-2027 г.

От ЕК отчитат напредъка на България - предприетите стъпки за подобряване на ускорените процедури за предоставяне на убежище и списъка на сигурните страни на произход в съответствие с правилата на ЕС. Също така Комисията оценява работата по цифровизацията на системите за убежище и връщане с подкрепата на агенциите на ЕС и службите на Комисията.

България вече засили сътрудничеството с Агенцията на Европейския съюз в областта на убежището (EUAA) по отношение на убежището и приемането. Предвижда се през лятото да приключи преразглеждането на оперативния план на EUAA за България.

Страната също така засили сътрудничеството с Frontex и Европол за борба с мрежите за контрабанда и за ограничаване на последващи движения на лицата в рамките на ЕС. Страната изгради национален механизъм за обмен на информация и скоро ще създаде оперативна работна група за борба с незаконното проникване на мигранти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още