IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън напуска парламента

Бившият британски премиер посочва, че е принуден да се оттегли заради "лов на вещици", организиран от противниците му

10:13 | 10.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Бившият британски министър-председател Борис Джонсън съобщи, че напуска парламента. Той посочи, че е бил принуден да се оттегли в резултат на "лов на вещици", организиран срещу него от политическите му противници, предава Франс прес.

„С голяма тъга напускам парламента - поне засега - но преди всичко съм потресен от изключително недемократичния и тенденциозен начин, по който бях принуден да си тръгна“, заяви той.

Джонсън е разследван от парламентарна комисия за многократно въвеждане в заблуждение на парламента по скандала с купоните, организирани на „Даунинг стрийт“, докато беше премиер, по време на най-строгото затваряне заради пандемията и в нарушение на противоепидемичните мерки.

На изслушване по-рано тази година пред комисията той упорито настояваше, че не е подвеждал никого.

В навечерието на обявяването на заключителния доклад на комисията Джонсън обяви, че разследващите са се свързали с него, като по думите му му е било „дадено ясно да разбере, че членовете на комисията са решени да го принудят да напусне парламента“.

Комисията по стандартите и привилегиите (етичната комисия на Камарата на общините), в която мнозинство имат представителите на неговата партия, торите, може да налага наказания за въвеждане в заблуждение на парламента, в това число и да замразява (суспендира) депутатски места. Обикновено замразяването на дадено депутатско място за повече от десет дни води до нови избори в избирателния район на съответния член на Камарата на общините.

Като напуска парламента, Джонсън изпревари обнародването на доклада, както и възможните последствия от това да му се наложи да води унизителна битка за запазване на депутатското си място в северозападния лондонски избирателен район Ъксбридж и Южен Райслип, където има крехко мнозинство от малко над 7000 гласа.

Той заклейми комисията, председателствана от Хариет Харман, дългогодишен депутат от опозиционната Лейбъристка партия.

По думите му докладът на комисията, който все още не е излязъл, „е изъпълнен с неточности и тенденциозност“. Джонсън изрази недоволство, че не му е била дадена никаква „официална възможност да оспори това, което те твърдят“. „От самото начало целта беше да ме признаят за виновен без оглед на фактите“, добави той.

Успоредно с Джонсън оставка подаде и бившият културен министър от неговия кабинет Надин Дорис.

На изборите през 2019 г. бившият министър-председател изведе Консервативната партия до голяма победа, донесла ѝ внушителното мнозинство от 80 депутатски места, с обещанието „да довърши Brexit“.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 10.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 10 месеца
The Mensheviks were a left-wing socialist faction of the Russian Social Democratic Labour Party (RSDLP) within the Russian socialist movement. https://***.youtube.com/watch?v=TzXuNbXUbQ4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още