IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджърите трябва да се вслушват в младите служители

Но в никакъв случай да не задоволяват всяка тяхна прищявка, защото така всъщност не им помагат в живота

15:27 | 14.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Не толкова отдавна Марк Зукърбърг проведе сесия с въпроси и отговори със своя персонал, на която много бих искала да бъде свидетел, пише Пилита Кларк за Financial Times. По-конкретно, иска ми се да бях видяла лицето на основателя на Facebook, когато служител в Чикаго на име Гари попита дали допълнителните почивни дни, въведени по време на пандемията, ще продължат и през 2023 г., разказва още тя

Зукърбърг е изглеждал „видимо смутен“ от този въпрос, според разказ за срещата в новинарския сайт The Verge.

Той току-що беше обяснил, че икономиката вероятно се срива. TikTok беше конкурентна заплаха и той трябваше да замрази наемането за някои работни места.

Така че не, Гари, допълнителните почивни дни няма да продължат, нито времето на глезене на служителите. Хората трябва да работят повече и Зукърбърг не се интересува дали някои ще решат да напуснат. „Реално погледнато, вероятно има куп хора в компанията, които не би трябвало да са тук“, каза той.

Нямам представа на колко години е Гари, но като се има предвид, че средната възраст на служител на Facebook е около 28 години, се съмнявам, че е съвременник на стъпването на Луната. Също така мисля, че много шефове, които четат това, биха харесали казаното от Зукърбърг, казва още Пилита Кларк.

Тъй като работата се връща към нещо, което се доближава до нормалността отпреди Covid, изгубих броя на оплакванията, които чух от мениджъри, повечето в края на тридесетте и четиридесетте си години, относно техните разглезени, неангажирани и безразлични служители на 20 и няколко години.

Ето някои примери

Един объркан инвеститор беше казал на младшите служители, че трябва да са в офиса, когато клиентите ги посещават, само за да чуе от тях: благодаря за обратната връзка, но бих предпочел да продължа да работя от вкъщи.

На един телевизионен ръководител беше казано, че младите служители, работещи дълги часове, биха предпочели по-кратки такива, ако трябва да напуснат главния офис.

Консултант ми разказа за по-млад колега, който отказал повече да пътува в чужбина за срещи с клиенти, настоявайки, че те могат да се правят онлайн. А финансов съветник се ядосваше на младите хора, логващи се на важни вътрешни срещи, които държаха камерите си изключени и не казваха нищо.

Знам, че това са просто откъслечни впечатления. Някои от най-трудолюбивите хора, които познавам, са под 30 години, като се придава твърде голяма тежест на поколенческите стереотипи относно мързела.

Освен това, както пише британският изследовател професор Боби Дъфи в книгата си "Поколения" миналата година, оплакванията срещу младите датират от древна Гърция, когато Сократ осъждал тяхното презрение към властта, лошите маниери и алчността им. И все пак самият обем и последователността на това мърморене напоследък ме кара да се чудя дали не се случва нещо друго.

Д-р Илайза Филби, изследовател на поколенията, който съветва компании как да управляват и наемат хора в двадесетте им години, смята, че е така.

Тези дни тя ми каза, че пандемията е засилила факторите, които изолират тези млади работници, като се започне от техните претоварени, професионално прегорели шефове в тридесетте и четиридесетте си години.

Тези по-възрастни мениджъри преминаха през разтърсващата несигурност на световната финансова криза, след това Covid, но често все още разчитаха на родителите си, за да избегнат финансова катастрофа.

Нищо чудно, казва Филби, че техните младши колеги питат: „Защо работите толкова усърдно? Какво сте постигнали?“

По-младите работници също така имат много по-добра представа за алтернативните работни места, които се предлагат, благодарение на нестихващата информираност чрез социалните мрежи.

Те са израснали, знаейки, че могат да се правят пари в сайтове за електронна търговия като Depop, което си е добре, защото често работят по-малко на непълно работно време, отколкото по-възрастните служители на тяхната възраст, отчасти защото сега училището е по-конкурентоспособно.

Резултатът от това е, че много по-млади служители с прекалени родителски грижи върху себе си започват първата си работа с малка представа колко по-добра е тя от сервирането на бира – и малко вяра, че ще посрещне финансовите нужди през целия им живот.

Съветът на Филби: слушайте ги. Предлагайте страхотно обучение на работното място. Но в никакъв случай не задоволявайте всяка тяхна прищявка, защото така „всъщност не им помагате в живота“.

Съгласна съм. Също така мисля, че никога не е имало по-добро време да бъдете амбициозни, трудолюбиви млади служители. Намирането на чудесна работа не е лесно, но ако го направите, може да се окажете заобиколени от много хора на вашата възраст, поставящи необичайно ниска летва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още