IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания губи блясъка си за работниците от Полша до Португалия

Подобряващата се икономика и растящите заплати у дома намалят броя на желаещите за работа на Острова

10:48 | 26.05.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Не само Brexit пресуши потоците от работници от Европейския съюз, на които разчиташе Великобритания. От Полша до Португалия – европейските икономики генерират повече работни места и по-добри заплати, отколкото Великобритания, пише Bloomberg.

За Великобритания това означава, че пристигналите от ЕС малко над 150 хил. души миналата година са наполовина спрямо тези през 2019 г., показват данни, представени в четвъртък от Националната статистическа служба. Цифрите контрастират на рекордните 606 хил. души нетна миграция във Великобритания за 2022 г.

Промяната в икономическото благосъстояние засили катаклизма на британския пазар на труда след пандемията и решението на страната да напусне ЕС. Тя сложи край на традиционния наплив от хора от Южна и Източна Европа, които години наред правеха Великобритания крайна цел за подобряване на перспективите си за работа и уменията си по английски език.

„Броят на хората от Южна и Източна Европа, които са готови да се преместят, намаля през втората половина на десетилетието след 2010 г.“, казва Джон Спрингфърд, заместник-директор на Centre for European Reform. „Има и го ефекта Brexit, който хвърля прът в колелата на нискоквалифицираната миграция“, допълва той.

Липсата на работници от ЕС засилва инфлацията и широкоразпространения недостиг на служители в британската икономика, намалявайки популярността на правителството на премиера Риши Сунак. Тя подчертава променените икономически условия през Ламанша, след като страни като Полша и Румъния се присъединиха към съюза, а тежката дългова криза избледнява в историята.

Великобритания стана дом на много европейци през първите две десетилетия на века, стимулирайки икономическия растеж чрез осигуряване на работници за редица индустрии от хотелиерство и търговия на дребно до заводи и производство на храни.

Сега обаче безработицата е намаляла рязко в много страни от еврозоната, които осигуряваха работници във Великобритания. Заплащането и жизнените стандарти бързо растат в Източна Европа. В резултат на това повече граждани на ЕС си остават у дома, а мигрантите от там формират едва 13% от общия приток във Великобритания през 2022 г. Това е остър спад спрямо нивото от 52% през 2018 г. и 42% през 2019 г.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Напусналите пазара на труда през пандемията в комбинация с по-ниските входящи потоци от останалата част от Европа орязаха предлагането на работна ръка във Великобритания, помагайки за захранването на най-високата инфлация в Г-7. Дори ако европейските работници могат да преодолеят имиграционните препятствия след Brexit, все по-малко имат желанието да го направят.

Полша е в основата на една от най-големите промени. След като се присъедини през 2007 г., стотици хиляди поляци се преместиха към страни в съюза, включително Великобритания. Полските граждани станаха най-голямата част от населението, родено в чужбина, във Великобритания в средата на второто десетилетие, задминавайки Индия в търсене на по-добри възможности.

Тенденцията сега се обръща. Много поляци се завърнаха у дома през пандемията.

Друг фактор е свиващата се разлика в просперитета между Великобритания и по-малко заможни части на Европа. Данни на Световната банка показват, че брутният вътрешен продукт на глава от населението във Великобритания на база паритет на покупателната способност, който се коригира спрямо различните разходи между страните, е над двойно по-голям от този на Полша през 2001 г., но само с 29% по-висок през 2021 г. Заплатите почти са се удвоили в Полша и са скочили пет пъти в Румъния през последните 20 години.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

„Пазарът на труда и полската икономика претърпяха драматична промяна“, казва Павел Буковски, научен сътрудник в Лондонското училище по икономика, който се мести във Великобритания от Полша през 2016 г. „Реално ние – започвайки от много, много ниско ниво на икономическо развитие в началото на 90-те години и ниско ниво на реални заплати — успяхме да наваксаме“, казва той.

Промяната в благосъстоянието се издига в политическия дневен ред на Великобритания. Кийр Стармър, лидер на опозиционната Лейбъристка партия, предупреди, че Полша е на път да задмине Великобритания по брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението до 2030 г., обвинявайки консерваторите, че са позволили на страната да изостане.

Пьотр Арак, директор на Полския икономически институт, нарича прогнозата за Полша прекалено оптимистична, но отбелязва, че икономиката ѝ е нараснала изключително бързо през последните десетилетия.

„В Полша някои региони и градове станаха много конкурентни“, казва Арак. „Със заплатата, която можете да получите тук, можете да имате доста хубав живот в сравнение с другите столици в ЕС“, допълва той.

Пазарите на труда в много южноевропейски страни – някога задушени от дълговата криза в еврозоната – също изглеждат по-здрави.

Много от най-проблемните части на Южна Европа преди десетилетие, включително Испания, Португалия и Гърция, сега очакват някои от най-бързите темпове на растеж през следващите години.

„Възможностите на пазара на труда определено се подобриха в Южна Европа“, коментира Рикардо Марчели Фабиани, икономист в Oxford Economics. Той казва, че визовите изисквания след Brexit често са „непреодолими“ за неквалифицираните и обезсърчават и квалифицираните работници.

Междувременно перспективите в Великобритания са се влошили. Макар че безработицата остава ниска, растежът е анемичен, а реалните заплати в дългосрочен план са в застой.

„Икономиката на Великобритания не се справя особено добре“, казва Буковски. „Най-привлекателните работни места сега са в Нидерландия и Германия, а не във Великобритания. Хората все още може да се местят, но вероятно няма да дойдат във Великобритания“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 10 месеца
Великобритания губи блясъка си, Германия изпада в рецесия, САШ не могат да се разберат колко още пари да напечатат и всичко това на фона на падащите цени на нефта, газа и безплатния ток от възобновяеми ВЕИ. На къде върви светът...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още