IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблем с намирането на кадри има и... минната индустрия на САЩ

Секторът се бори за служители, предлагайки големи бонуси и обяснявайки, че работата в мините не е "мръсна", нито толкова опасна

20:30 | 09.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Липсата на работна ръка е един от големите проблеми на минната индустрия на САЩ, който може да се отрази и върху зеления преход, пише The Wall Street Journal. Според изданието намирането на подходящите служители ще бъде фактор за движението на цените на металите, които са от съществено значение за отказа от въглища. Секторът освен това е изправен и пред друго предизвикателство - орязаните инвестиции от десетилетия.

Най-голям е недостигът на инженери, миньори и шофьори на камионите, които извозват добитите суровини. "Това е истинска война за таланти", споделят от бранша и посочват, че проблемът не е, че нужните служители "просто стоят и чакат предложение за по-голямо заплащане". Те просто липсват от пазара на труда. Част от студентите по минно инженерство получават редица предложения за работа още преди да са завършили, включително с големи бонуси.

Големите минни компании и стартъпи се конкурират с различни придобивки, за да привлекат служители. Едно от най-големите предизвикателства обаче е фактът, че назначените служители често трябва да сменят своето местожителство, започвайки работа за дадена компания.

Като цяло индустрията се опитва да се отърве и от имиджа си на "мръсна", а понякога и опасна работа.

Плановете за зелен преход върнаха интереса към минната индустрия в САЩ. Вашингтон се опитва да насърчи вътрешното производство и да избегне зависимостта си от Китай по отношение на суровини, нужни за производството на електромобили, соларни панели, вятърни турбини и т.н.

Но много анализатори смятат, че отказът от Китай реално ще увеличи цените за суровини като мед, литий, никел или цинк в следващите години.

В момента цените на суровините отстъпват от рекордните нива през 2022 година на фона на по-слабото от очакваното възстановяване на китайската икономика. От началото на годината минният сектор на борсовия индекс S&P 500 е един от най-лошо представящия се.

Очакванията обаче са за обрат. Според прогнозата на Citi липсата на работна сила, проблемите около разрешителните за експлоатация, както и други предизвикателства, ще увеличат цената на лития с 40% до края на годината. Цената на медта ще се повиши с 50% до 2025 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още